NaslovnaBiljeLekovito biljeDivlja kruška – Lek za dijabetes, prostatu, bubrege, bešiku…(RECEPTI)

Divlja kruška – Lek za dijabetes, prostatu, bubrege, bešiku…(RECEPTI)

Divlja kruška je listopadno drvo ima masivno stablo. Ona raste do 20 metara u visinu, a njeni plodovi su manji od plodova klasične kruške, ali imaju isti oblik. Cveta od aprila do maja, a cvetanje jednog stabla traje od 10 dana do dve nedelje. Divlja kruška se ne sadi nego raste samonikla i važno je da baš samoniklu divlju krušku koristite. Od nje možete praviti čaj, džem, rakiju, voćnu turšiju, a negde se pravi i liker.

Divlja kruška kao lek

Kruška se uveliko koristi u ishrani u mnogim domovima, ali to se ne može reći i za divlju krušku. Divlja kruška je lek za mnoge bolesti i tegobe, ali je njen značaj slabo poznat u narodu. Divlja kruška kao lek koristi se kad želite da regulišete insulin, visinu šećera u krvi. Ona vam pruža osećaj sitosti čitavog dana i preventivno može delovati na srce i generalno krvne sudove. Ova biljka je odlična za snižavanje štetnog holesterola i pogodna je absorpciju žučne kiseline. Divlja kruška kao lek ima veliku ulogu u lečenju prostate, bešike i bubrega. Od divlje kruške lekoviti su plod, listovi i kora. Listovi divlje kruške sadrže glikozid i arbuzid koji imaju ulogu u dezinfekciji mokraćnih organa. Ovi listovi su važni jer rastvaraju kamen i pesak ne samo u bubregu nego i u bešici – mokraći. Divlja kruška jača zube jer sadrži sorbitol. Divlja kruška koristi se i u voćarstvu kada se upotrebljava za kalemljenje plemenitih sorti krušaka jer je otporna na mraz i sušu. Ova bliljka koristi se kao plod koja je sastojak voćnih i šumskih čajeva.

Čaj od lista divlje kruške

Ukoliko imate tegobe sa katarom mokraćne bešike koristite čaj od lista divlje kruške jer ona ima ulogu u lečenju sindroma noćnog mokrenja. Mladi listovi ove biljke pomažu izlučivanju urina i oni sadrže svojstva koja rastvaraju kamen u buburegu i u bešici. Naime, ovaj čaj od lista divlje kruške će pomoći u lečenju i ubijanju bacila u mokraći i zapaljenja bešike, ali i u smanjenju grčeva i bolova prilikom mokrenja. Čaj od lista divlje kruške pogodan je za lečenje prostate. Ne samo što pomaže kod tegoba sa bubrezima i bešikom nego se preporučuje konzumacija ovog čaja i za lečenje šećerne bolesti kod osoba koje još nisu počele sa konzumiranjem insulina, a pomaže i kod helikobakterije i u lečenju reume. Divlja kruška čaj pripremljen na ovaj način sadrži vitamine C i a, ali sadrži i minerale, kalaj, magnezijum, kalcijum i fosfor. On pomaže i u regulisanju kašlja, upala i promuklosti.

Čaj od lista divlje kruške – priprema

U posudu uzmite 3 kašike suvih, sitnih listova divlje kruške i prelijte ih sa 750 ml vode koja je prethodno proključala. Poklopite sud i procedite nakon pola sata. Preporučuje se da pijete po 250ml, 3 puta na dan ovaj čaj i to između obroka.

Čaj od kore divlje kruške (ne kore ploda)

Ukoliko imate šećernu bolest i niste još počeli da koristite insulin, pokušajte sa ovim prirodnim lekom – uzmite čaj od kore divlje kruške (ne kore ploda). Pronađite divlju krušku, odsecite jednu grančicu, oljuštite koru, stavite nekoliko komadića kore u litru vode i skuvajte čaj kuvajući ga 10 minuta. Pijte ga ujutro i uveče. Ovaj čaj od kore divlje kruške pijte sve dok se nivo šećera ne spusti i neretko se dešava da se potpuno izleči dijabetes! Ovaj čaj možete pripremiti i ako izlomite grančicu na sedam delova, stavite u posudu i naspete litru vode. Kuva se dok voda uvri do pola litre i pije se kao i prethodni čaj, ujutro i uveče.

Čaj od kore ploda divlje kruške

Pored čaja od kore divlje kruške može da se koristi i čaj od kore ploda divlje kruške. Najpre treba plod da dobro iseckate i osušite na mestu koje je prozračno. Potom uzmite dve supene kašike kore, položite u 6 decilitra hladne vode i zagrejte dok ne proključa. Neka odstoji pet minuta da se natopi i procedite čaj nakon pet minuta. Pijte ga ujutro na prazan stomak, pre doručka, zatim ga pijte i pola sata pre ručka i pola sata pre večere. Nakon 20 dana ovakve terapije otiđite kod lekara da proverite svoje zdravstveno stanje.

Izvor: Lekovito bilje – Dorotej

Poslednji tekstovi