Dinja čisti ten, protiv bora i preranog starenja kože, sprečava zatvor, smanjuje telesnu težinu, za bolji san, učenje, memoriju

9268

Dinja je jednogodišnja biljka koja se ubraja u porodicu povrća. Međutim, mnogi smatraju da je dinja voće. Poreklom je iz Azije i Afrike. Plod dinje je ovalnog oblika Tvrda kora može biti glatka, naborana ili mrežasta s režnjevima. Unutrašnji, jestivi deo najčešće je narandžaste ili svetlozelene boje, a šupljina je ispunjena semenkama.

 U 100 grama sveže dinje ima  samo 34 kcal i 91 gram vode, 8 grama šećera i spada u lako varljivu hranu koja  je pravi  izbor  za one sa osetljivim želucem . Dinja je veoma bogata vitaminom C koji je važan za izgradnju i održavanje kolagena koji koži i kosi daje strukturu, a neke vrste kao ananas dinje, imaju i mnogo vitamina A- koji je bitan za čisti ten, a može pomoći i u zaštiti od UV zraka koji uzrokuju brže starenje kože . Odlična je  protiv bora i preranog starenja koze.  Ima minerale :  gvožđe, magnezijum, bakar, mangan, fosfor, kalijum iz ovog voća podstiču rad bubrega i pomažu u uklanjanju štetnih materija iz organizma. Zbog obilja vlakana i vode sprečava zatvor i pomaže u zdravlju probavnog trakta i izbacivanju toksina iz creva. Biljna vlakna iz dinje olakšavaju varenje i pomažu u smanjenju telesne težine i nadimanja u stomaku.  Kolin iz  dinje pomaže boljem snu, učenju i memoriji. Dinja se posebno preporučuje osobama sa visokim krvnim pritiskom jer pomaže organizmu u oslobađanju viška natrijuma i tako smanjuje povišen krvni pritisak.

Sezona dinja počinje u junu i završava se u avgustu Pri kupovini izbegavajte dinje koje imaju mekane delove, tamna oštećenja ili napukline. Isečenu dinju čuvajte u frižideru u zatvorenoj posudi jer njen miris može da pređe na drugu hranu .

PODELI