Dijabetes je tiha, podmukla bolest: Simptomi kod žena nisu isti kao kod muškaraca

1013

Postoje stvari za koje očekujete da budu različite za muškarce i žene – pubertet, dlake na licu, menstruacija, mogućnost rađanja – ali način na koji polovi doživljavaju medicinske promene takođe mogu biti prilično različiti. Ukratko, simptomi dijabetesa se kod jednih i drugih doživljavaju zbog različitih hormona. Kod žena se dijabetes može manifestovati u obliku infekcija i hormonalnih neravnoteža koje često utiču na reproduktivni sistem.

Znati prepoznati simptome je način kako da ostanete zdravi.

Simptomi jedinstveni za žene:

Iako je dijabetes stanje koje utiče na nivo šećera u krvi, pojavljuje se u ženskom telu na načine na koje možda ne biste očekivali – kao recimo u vašim reproduktivnim organima.

Dijabetes može povećati nivo hormona, što objašnjava zašto može imati uticaj na reproduktivne organe. Iako ove situacije nisu siguran znak da imate dijabetes, to bi ipak mogli biti rani znakovi upozorenja.

  1. Vaginalna infekcija

Ako osetite peckanje oko vagine, osećate bol tokom odnosa ili mokrenja, vidite gusti beli sekret ili bilo kakav osip, mogli biste da imate infekciju.

To se može dogoditi kada je telo preopterećeno šećerom u krvi, a ako se vraća više puta u roku od godinu dana, to bi mogao biti simptom većeg problema poput dijabetesa.

  1. Infekcija mokraćnih puteva

Dijabetes često utiče na prirodnu sposobnost imunološkog sistema da se bori protiv infekcije. Takođe može uzrokovati da se bešika potpuno isprazni, što ponekad dovodi do infekcije mokraćnih puteva kod žena. Može se i primetiti stalno mokrenje i peckanje kad se oseti potreba.

  1. Sindrom policističnih jajnika

Budući da sindrom policističkih jajnika može telu otežati učinkovito korištenje insulina, on može biti i faktor rizika za (i na kraju simptom) dijabetes, posebno za žene starije od 40 godina.

Simptomi kod žena i muškaraca

Neki simptomi dijabetesa su podjednaki kod muškaraca i žena. Za dijabetes tipa 1 uobičajeno se pojavljuju u detinjstvu, ali za tip 2 mogu se manifestovati kod starijih odraslih osoba.

Neke stvari na koje treba paziti su:

– učestalo mokrenje

– stalna glad ili žeđ

– preterani umor

– ukočenost u rukama ili nogama

– zamagljen vid

– ekstremno mršavljenje

Posebno za osobe s dijabetesom tipa 2, ovi simptomi mogu doći iznimno sporo i onda ih je teško uočiti.

Ako znate da imate porodičnu anamnezu ili ako vam je dijagnostifikovan predijabetes, pažljivo pratite nivo šećera u krvi i zatražite česte kontrole kod lekara.

Simptomi dijabetesa pokazuju se drugačije kod žena nego kod muškaraca.

Iako oba pola mogu osetiti promene u apetitu, umor, ukočenost tela i zamagljen vid, žene mogu primetiti probleme reproduktivnog zdravlja koji signalizuju dublji problem.

Ako imate česte vaginalne infekcije, infekcije mokraćnih puteva ili sindrom policističnih jajnika trebali biste pažljivo da obratite pažnju na svoje telo zbog drugih znakova dijabetesa.

Ako ste zabrinuti obratite se porodičnom lekaru i zatražite testiranje nivoa šećera u krvi da vidi imate li dijabetes ili ste u riziku za njegov razvoj. Ako se započne na vreme, stanje se može brzo lečiti – a u zavisnosti od vrste dijabetesa, možda ćete poništiti njegove učinke.

ordinacija.tv   IZVOR: index.hr

PODELI