Difterija ili gušobolja – prevencija, simptomi, lečenje

403

Difterija ili gušobolja je zarazna uglavnom dečija bolest izazvana bakterijom lat. Corynebacterium diphteriae. Prenosi se direktno putem kapljica u vazduhu, ređe indirektno putem zaraženih predmeta. Rezervoar bolesti je čovek. Bakterije difterije oslobađaju toksin difterije, koji blokira sintezu proteina u ćelijama i na taj način izaziva njihovo izumiranje. Najčešće su pogođeni ždrelo, krajnici, sluzokoža nosa, limfni čvorovi vrata, grkljan, rane itd. Na ovim organima javnjaju se karakteristične pseudomembrane sivo-bele boje, koje se čvrsto drže na površini sluzokože, a posle njihovog otklanjanja se javlja krvarenje. U sklopu sistemskih poremećaja tokom difterije javlja se degenaracija srčanog mišića, jetre, bubrega, promene na nervnom sistemu.

Simptomi

Bolest počinje glavoboljom, bolovima iza ušiju, umorom (jezik dobije belu naslagu) i teškim gutanjem. Sedište bolesti su krajnici. Kada detetu vrhom kašike jezik malo pritisnemo i kada kaže A, onda se vide svuda naokolo bele i žute tačkice. To je opasna gljivica difterije, koja se rapidno širi i detetu ugrožava život. Kod tih simptoma nužno je odmah pozvati lekara. Ako se na lekara mora čekati, a bolest se širi i ne čeka, uputno je do dolaska lekara detetu koliko-toliko pomoći.

Infekcija može biti asimptomatska a može dati i kliničku sliku različite težine – od lakih formi bolesti koje liče na blagu anginu, pa sve do tzv. maligne difterije, često sa smrtnim ishodom. Težina kliničke slike zavisi od postojanja imuniteta prema difteričnom toksinu, virulencije i toksičnosti infektivnog soja i lokalizacije infekcije. Inkubacija difterije je kratka i traje od 2 do 6 dana.

Bolest obično počinje postepeno, uz blagi porast temperature koja ne prelazi 38°C, malaksalost, umerene bolove u guši, bolove pri gutanju.

Lečenje

Lečenje je znatno olakšano otkako je pronađen serum protiv difterije. Ali serum treba da bude dat što pre i u dovoljnoj količini. Serum se daje i kad se posumnja na difteriju, ne čekajući na rezultat pregleda brisa.

Prijavljivanje ove bolesti je po zakonu obavezno. Bolesnik treba da bude izdvojen, najbolje u bolnicu. Mora najstrože da leži jer usled slabosti srca i najmanji napor može da izazove smrt. Bolesniku se daje laka, u početku samo tečna, a potom i kašasta mlečno biljna hrana u dovoljnoj količini.

Učenici oboleli od difterije ne vraćaju se u školu dok dva uzastopna pregleda brisa iz grla uzeta u razmaku od nedelju dana ne budu negativna (da se u njima ne nalaze Leflerovi bacili). Na isti način se i bolesnik otpušta iz bolnice.

Za zaštitu od difterije u poslednje vreme se mnogo i uspešno koristi vakcinacija, kojom treba obuhvatiti svu predškolsku i školsku decu, za koju je vakcinacija obavezna.

Izvor: zdravstvenisaveti.rs

PODELI