NaslovnaPsihologijaDečija psihologijaDEDA MRAZ postoji, i zove se MAJKA!

DEDA MRAZ postoji, i zove se MAJKA!

Kad imaš 5 godina misliš da Deda Mraz stvarno postoji, i stvarno ti donese ono što si želio. Majka te sluša dok joj ti raširenih očiju pokazuješ kako je donio baš ono što si želio! Baš ono što ti treba!

Kad imaš 10 godina Majka ti prizna da je sve te poklone ona kupovala, sruše ti se svi snovi i dugo ti treba da prihvatiš činjenicu da ta čarobna bića ne postoje.

Kad imaš 15 godina mrziš i Deda Mraza i Majku. Ona je najveći neprijatelj u tvom životu. Ne razgovarate po nedelju dana, susrećete se na školskom hodniku kad njoj ne treba susret s tobom nego apaurin, jer je upravo pogledala tvoje ocene i neopravdane izostanke u dnevniku. Mrziš njezina kuvana jela i obožavaš pizze i sve ostalo što se nudi u kioscima.

Kad imaš 20 godina Majka i ti ste ok. Ona ti svakog ponedjeljka na banci ostavlja određeni iznos novca, tvoj život je lep i bezbrižan, ali nisi joj zahvalan. To je Majkina obaveza, ti ćeš za 5 godina biti svoj čovek, i ona ti uopšte neće biti potrebna.

Kad imaš 20 godina misliš da ti je čitav svet pod nogama. Majka i njezin muž su i dalje glupi i ne shvataju kako funkcioniše život 21. veka. Njihovi saveti su promašeni i staromodni. Ali super si s njima, jer svakog ponedjeljka ti ostavljaju određeni iznos novca da bi ti živeo ko bog dok studiraš ili ne studiraš.

Kad imaš 25 godina ne postoji Deda Mraz. Legneš kad želiš. Nema Majke da ti u 2 ujutro kaže da ugasiš internet i ideš spavati. Nema Majke da ti kuka što si već tri dana na fast foodu i ništa nisi kašikom pojeo.

Kad imaš 25 godina već si skontao da ti svet uopšte nije pod nogama, i tako bi rado Majci i njezinom mužu ponekad priznao da su stvarno bili u pravu.

Kad imaš 25 godina legneš kad hoćeš u noći kad dolazi Deda Mraz. Nemaš očekivanja od njega, ni od nje.

Ali Majka nađe način da te ponekad vrati u ono doba kad si bio uveren da postoji.

Majka nađe način da opet bude Deda Mraz. Poslat će ti gotov burek. Šteku cigara. Poslat će ti poruku navečer da te voli i da se moraš boriti i reći ‘Mogu još’.

Kad imaš 25 godina mater nađe način. Ne ostavlja ti ništa u čizmu, ali ti šušne šušku za nove čizme.

Majka zna kad imaš i kad nemaš. Majka će naći način, i kad ti nekome budeš Majka. Znat će kad ti bude falilo za ratu kredita ili račun za struju. Ti si njezino malo dete i kad si nekome već odavno Majka. I misli na tebe kada ona tebi ne padne na pamet po nedelju dana.

Da, slagali su vas.

Deda Mraz postoji, dok god imamo Majku!

– M. Radoš –

Poslednji tekstovi