Deca sa prevelikom težinom

1378

Da li je moje dete gojazno

Ukoliko sumnjate da je vaše dete gojazno trebate se konsultirati sa vašim lekarom. On je najbolja osoba koja će oceniti da li vaše dete ima problem sa težinom tako što će izračunati da li je ona u granicama normale za tu uzrast i visinu. Slobodna procena se ne preporučuje jer deca rastu nepredvidljivim skokovima. Na primer za dečake je karakteristično da najpre povećaju težinu koja zatim ode u visinu. Zato je najbolje da vaš doktor odredi da li će vaše dete svoju težinu “izrasti” ili ne. Ukoliko lekar odredi da vam dete ima težinu koja je veća od normalne za taj uzrast zatražiće od vas da napravite promene u načinu ishrane i dnevnoj rutini

Kako pomoći svom detetu

Ključna reč je: podrška.
Najbolja stvar koju možete da uradite je da date do znanja svom debeljuškastom detetu da je sasvim u redu kakvu god kilažu imalo. Dečje doživljavanje sebe često je identično sa predstavom koju roditelji imaju o njemu. Ukoliko prihvatite svoje dete bez obzira na njegovu težinu, velika je verovatnoća da će i ono sebe bolje prihvatiti. Isto tako je važno da sa detetom razgovarate o težini i da mu dozvolite da vam ono prenese sopstvena razmišljanja i zabrinutost u vezi toga. Vaše dete najverovatnije zna mnogo bolje od svih drugih da ima problem sa težinom, zato ono što mu je potrebno nije stalno opominjanje već podrška, prihvatanje i ohrabrenje od strane roditelja.

Fizička aktivnost cele porodice

Najbolji način za zdravo postizanje i održavanje telesne težine su fizička aktivnost u kombinaciji sa zdravom hranom.
Evo nekoliko načina kako povećati fizičku aktivnost porodice:
Budite primer: Ako dete vidi da ste fizički aktivni, i da pri tom uživate velika je verovatnoća da će to prihvatiti i za sebe.
Planirajte familijarne aktivnosti koje uključuju duge šetnje, plivanje, vožnju bicikla. Na primer dogovorite šetnju nakon večere umesto gledanja televizije.
Vodite računa o mogućnostima vašeg deteta. Neka debela deca će se osećati neprijatno kod nekih fizičkih aktivnosti koja su im preteška. Pažljivo pronađite aktivnost koju će vaše dete prihvatiti i u kojoj će uživati, ne osećajući se pri tom neprijatno i posramljeno.
Neka vam cilj bude da smanjite vreme koje ukućani provode pored televizora ili uz kompjuter

Osnovi dečje ishrane

Povrće
Većina roditelja zna da bi povrće trebalo da bude važan deo ishrane njihovog deteta jer je ono dobar izvor vitamina, minerala i dijetnih vlakana. Na žalost, mnogo je roditelja kojima je dosta teško da privole decu da redovno jedu makar malo povrća, a još teže da to bude svakodnevno.

Koliko bi povrća dete trebalo da jede svakoga dana?

Postoji generalno pravilo da je dovoljno 3-5 porcija povrća dnevno, ali na osnovu piramide zdrave hrane, stručnjaci daju mnogo preciznije preporuke koje se baziraju na starosti i polu vašeg deteta.
2 – 3 godine – 1 šolja povrća dnevno
4 – 8 godina -1 1/2 šolje
9 – 13 godišnje devojčice – 2 šolje
9 – 13 godišnji dečaci – 2 1/2 šolje
14 – 18 godišnje devojčice – 2 1/2 šolje
14 – 18 godišnji dečaci – 3 šolje povrća svakog dana

Napominjemo da je mera, 1 šolja jednaka 250 dcl. Težina u gramima varira u odnosu na volumen povrća koje stane u jednu šolju, s tim da se pod 1 šoljom zelenog lisnatog povrća podrazumeva zapravo količina koja stane u dve šolje.

Ako vam je ipak draže da računate u “obrocima”, a ne u šoljama zapamtite da je jedan obrok jednak 1/2 šolje svežeg ili kuvanog povrća, 1 šolji lisnatog ili 1/2 šolje konzerviranog ili skuvanog zrnastog povrća. Obroci za manju decu su još manji, pa je obrok za decu od 2-3 godine jednak otprilike polovini obroka za odrasle.
U prilog ovom treba reći da bi deca trebala u toku nedelje da jedu raznovrsno povrće: tamno zeleno (brokule, zelje, spanać, zelena salata), narandžasto (šargarepu, tikvu, bundevu), suva sočiva i zrnasto povrće (kukuruz, grašak, pasulj) kao i drugo povrće (karfiol, celer, krastavac, paradajz, tikvice).

Kako navesti decu da jedu više povrća

Većina stručnjaka preporučuju da se počne rano tako što će se detetu što pre ponuditi širok izbor voća i po-vrća. Od pomoći će biti i ako:

-Date dobar primer tako što ćete i sami jesti povrće;
-Zajedno sa povrćem ponudite niskokalorične prelive i umake;
-Pomešate povrće sa hranom koju vaše dete već voli, na primer: kao nadev na pici, ili dodatak u sosu za špagete, ili u supi;
-Dozvolite deci da sama zasade svoje povrće ili idite zajedno na pijacu da ga kupite;

Sveze povrće servirate kao grickalice, na primer mladu šargarepu. Dajte deci mogućnost da biraju. U početku ponudite male obroke i imajte na umu da neki mali izbirljivci neće ni probati novo povrće sve dok ga ne vide najmanje 10 puta na tanjiru.

www.mojnutricionista.com

PODELI