Da li vežbati u “onim” danima ?

1317

Često se postavlja pitanje da li žene treba da budu fizičke aktivne tokom menstrualnog ciklusa, da li će time sebi naneti štetu, ili će pak fizička aktivnost pozitivno delovati na njih i na njihovo raspoloženje uopošte.

Pamtim reči jedne moje profesorke sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja koja je govorila da ženu u „onim danima“ ne treba terati ni na šta, već je pustiti da sama odluči da li je sposobna i spremna za trening ili ne, što je generalno i moje mišljenje. Svoj stav u vezi sa ovim pitanjem sam formirao uzevši u obzir i teorijska ali i praktična znanja i iskustva u radu sa velikim brojem žena. Ali, sada se postavlja pitanje šta se to dešava u telu žene na treningu u toku ciklusa?

Na samom početku, telo pozitivno deluje na fizičko opterećenje. Za to je najzaslužniji hormon sreće endorfin koji se pojačano luči.

Druga veoma bitna promena je brži rad srca i pojačana cirkulacija krvi kroz krvne sudove. U ovoj fazi najčešće dolazi do pojačanog krvarenja što može predstavljati problem na treningu, ali ako se sagleda iz drugog ugla, trening će olakšati krvarenje i samim tim smanjiti vreme trajanja ciklusa.

Najvažniji savet, ukoliko se u ovim danima odlučite za vežbanje, jeste da intenzitet treninga ne bude visok, da bar tih nekoliko dana preskačite vežbe za stomak i da obim, odnosno trajanje treninga ne bude duže od 60 minuta.

Takođe, u tom periodu bi na treningu bilo poželjno izbegavati skakanje i poskakivanje. Prednost dajte vežbanja za noge i zadnjicu kao i vežbama za gornji deo tela, rad na kardio spravama ograničite na 30 minuta.

Autor: Milan Zarić, profesor sporta
www.licnitrener.com

PODELI