NaslovnaLekariSaveti lekaraDa li sunce leči problematičnu kožu ?

Da li sunce leči problematičnu kožu ?

Kod nekih kožnih bolesti stanje se može popraviti zahvaljujući delovanju UV zraka. Stručnjaci upozoravaju na opasnosti preteranog izlaganja sunčevim zracima,ali sunce može i koristiti koži. Štaviše, za neke kožne bolesti ono je pravi lek. Kod atopijskog dermatitisa i gljivičnih bolesti kože stanje se poboljšava u 80 posto slučajeva, a kod psorijaze u 40 posto.

Ali, da bi se postigli dobri rezultati, suncu bi se trebalo izlagati barem tri nedelje, i to u područjima sa suvom klimom. Znojenje, naime, može nadražiti kožu i pogoršati stanje. I more može pomoći u lečenju kožnih bolesti. Na primer, ako bolujete od psorijaze, dermatitisa ili vitiliga, kombinacija sunca i slane morske vode može imati bolji učinak nego sami UV zraci.

Pogledajmo kod kojih stanja letovanje može umanjiti problem, koje se bolesti mogu lečiti helioterapijom i koje mere opreza treba usvojiti.

Psorijaza

Ova bolest se odlikuje pojavom manjih ili većih čvorića koji se međusobno spajaju stvarajući površine prekrivene ljuspicama. Bolest najčešće zahvata vlasište, laktove, kolena, dlanove i stopala. Ultraljubičasti zraci zaustavljaju reakcije odbrambenog sistema koje su kod osoba obolelih od psorijaze preterane. Na taj način se reguliše ćelijska izmena i zahvaćene površine postaju manje ljuspaste.

Okupajte se u moru i odmah legnite na sunce da se osušite. Najbolji rezultati u lečenju psorijaze postižu se kombinacijom sunčanja i kupanja u morskoj vodi. Sol otvara ljuspice, pa ultraljubičasti zraci mogu dublje prodirati. Pre nego što odete na letovanje, korisno je na obolela mesta nanositi kreme na bazi salicilne kiseline koje podstiču odvajanje ljuskica i pripremaju kožu za delovanje ultraljubičastih zraka.

Krema deluje dosta brzo, zato je dovoljno nanositi četiri ili pet dana pre polaska i nastaviti sa nanošenjem tokom boravka na moru. Od pomoći može biti i uzimanje dodataka na bazi masnih kiselina omega-3 i omega-6, koje imaju izrazito protivupalno delovanje. Na taj način oštećenja kože će brže zaceliti. Najbolje bi bilo da uzimate tablete dve nedelje pre izlaganja suncu, ali se dobri rezultati postižu i ako se počnu uzimati tek po dolasku na more.

Ako bolujete od psorijaze, morate jako paziti da ne izgorite. Naime, mrlje se češće javljaju na oštećenim delovima kože i na mestu opekotine mogle bi se pojaviti nove mrlje. Dakle, prvih dana boravka na suncu nužno je koristiti preparate za sunčanje sa srednjim i visokim zaštitnim faktorima (od 15 na više), čak i ako ste prirodno tamnijeg tena.

Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis (ekcem) alergijska je bolest koja često pogađa decu. Pojavljuje se u obliku crvenih mrlja ili mehurića, lokalizovanih prvenstveno u pregibima ruku i nogu, koji uzrokuju snažan svrbež. Način delovanja sunčevih zraka isti je kao kod psorijaze: usporavaju se reakcije odbrambednog sistema i reguliše ćelijska izmena.

Osim toga, sunce ima još jedan pozitivan učinak: deluje kao dezinfekciono sredstvo. Naime, u slučaju dermatitisa koža je često napadnuta mikroorganizmima, poput stafilokoka: izlaganjem obolelih mesta UV zracima postiže se antibakterijski učinak i smanjuje upala. Obolela mesta obilno namažite kremom jakog hidratantnog delovanja i odaberite preparate za sunčanje namenjene osobama s osetljivom kožom: pomažu u obnavljanju zaštitnog filma kože koji se sastoji od vode i masnoće.

U suprotnom, sunčeve zraci previše isušuju kožu. Nakon kupanja u moru nemojte ostavljati tragove soli na koži, jer će je previše isušiti i pogoršati simptome dermatitisa. Stoga se što pre operite u slatkoj vodi. Na plaži pripazite da obolela mesta ne dođu u kontakt sa peskom, koji može da nadraži kožu.

Vitiligo

Ogleda se u obliku mlečnobelih mrlja uzrokovanih nedostatkom melanina. Najčešće su pogođeni lice, vrat, gležnjevi, grudni koš i leđa. Sunce podstiče proizvodnju melanina. Na taj način ublažavaju se razlike u boji obolelih delova i ostatka kože. Za vitiligo nije dobro direktno se izlagati sunčevim zracima, jer mogu izazvati opekotine na koži: zato je potrebna konstantna zaštita kože preparatima za sunčanje.

Zaštitnu kremu nanosite što češće, barem svaki sat. Nemojte tokom celog letovanja koristiti isti preparat za sunčanje. Koristeći uvek isti zaštitni faktor, teško ćete uspeti da dobijete boju na zonama zahvaćenim vitiligom.

Prvih nekoliko dana koristite preparate sa visokim zaštitnim faktorom (50), ali posle postupno smanjujte zaštitni faktor.

Gljivične bolesti

Najčešće pogađaju područja između prstiju i kožu dlanova i stopala, a oboljenje karakterizuje vrlo intenzivan svrbež, tanka i perutava koža. Mogu se pojaviti i plikovi ispunjeni tečnošću, okupljeni na jednom mestu ili rasuti. Nakon nekoliko dana se povlače, a na njihovom mestu se pojavljuju sitne ljuspice.

Sunčevi zraci podstiču ćelijsku izmenu: plikovi brže pucaju i stvara se nova koža. Nakon kupanja uvek dobro obrišite kožu između prstiju. Naime, vlaga pogoršava simptome bolesti. Nemojte nositi obuću od veštačkih materijala niti čarape od sintetičkih vlakana jer sprečavaju disanje kože.

Izvor: Jutarnji.hr

Poslednji tekstovi