NaslovnaLekariSaveti lekaraDa li su vrućine opasnost za hronične bolesnike

Da li su vrućine opasnost za hronične bolesnike

Zbog letnjih visokih temperatura kod obolelih od visokog pritiska, srčanih bolesnika i dijabetičara može doći do komplikacija njihove osnovne bolesti. Poseban oprez potreban je kardiovaskularnim bolesnicima, obolelima od respiratornih i reumatskih bolesti, kao i dijabetičarima.

Putovanje hroničarima nije zabranjeno, ali oni moraju pažljivo da biraju destinacije kako bi izbegli komplikacije svoje bolesti. Naime, najbolje je putovati ujutru i kasno poslepodne. Ovakvim bolesnicima se ne savetuje da putuju sami. Dovoljno unošenje tečnosti sprečiće dehidrataciju i pad krvnog pritiska. Dijabetičari moraju da povedu posebnu pažnju o insulinu. On se prenosi u frižideru na +4 stepeni (ne sme da se smrzne niti da bude na visokoj temperaturi jer gubi dejstvo).

Kardiovaskularni bolesnici

– Hronični kardiovaskularni bolesnici su tokom leta najviše ugroženi. Neophodno je da se pridržavaju propisane terapije od strane lekara i da imaju lakšu ishranu – da ne konzumiraju kafu, alkohol, masnu i prženu hranu, a dnevni meni da što više sadrži salate, kuvanu hranu, povrće, voće, piletinu, ribu i žitarice. Hroničari treba da ostaju kod kuće i slede savete lekara, a ako moraju van kuće, najbolje je da to rade rano ujutru ili kasno popodne i uveče – ističe dr Svetlana Malešević, specijalista opšte medicine.

Visoke temperature izazivaju širenje krvnih sudova, pa može doći do pada krvnog pritiska. To kolebanje krvnog pritiska može biti opasno i zbog toga se savetuje češće merenje pritiska kod kuće i korigovanje terapije u skladu sa tim. Naravno, prethodno je potrebno konsultovati lekara.

– Lekar će svakom pacijentu koji boluje od hipertenzije (povišenog krvnog pritiska) objasniti za koji lek može da smanji dozu i za koliko. Osim toga, i građani moraju voditi računa o svom zdravlju. Osobe sa visokim krvnim pritiskom ne bi trebalo da u letnjim mesecima obavljaju teže fizičke poslove. Takođe, ne bi trebalo da borave na suncu od 9 do 17 sati – savetuje dr Nada Kovačević, kardiolog-internista u Domu zdravlja «Novi Sad».

Plućni bolesnici

Letnje vreme pogoduje nekim virusima, pa može doći do respiratornih infekcija, koje su teže kod plućnih bolesnika. Zato asmatičari i oboleli od hronične opstruktivne bolesti pluća treba da izbegavaju zadimljene prostorije i mesta gde ima prašine, a što više da borave na svežem vazduhu. Kao i svi, plućni bolesnici treba ishranu da baziraju na većim količinama voća i povrća kako bi ojačali odbrambeni sistem organizma. Iskoristite leto i toplo vreme, pa se bavite plivanjem koje je posebno pogodno za ovu vrstu bolesnika.

Dijabetičari i reumatičari

Kao i kod obolelih od hipertenzije, tokom leta je moguće da će dijabetičarima trebati manja doza terapije, pa im se savetuje da češće mere glikemiju. Stručnjaci savetuju da se pre plivanja meri nivo šećera u krvi. Ako je veći od 16 mmol/l telesna aktivnost je dobrodošla, da bi se šećer sagoreo. Ako je glikemija niža od 8.5 mmol/l treba pojesti, pre kupanja, neku namirnicu bogatu ugljenim hidratima, kako bi se izbegla hipoglikemija u vodi. Posebno je važno da aparat za merenje glikemije i test trake držite u hladu.

Leto najviše prija reumatičarima i zato im se preporučuje sunčanje i ležanje na toplom pesku. Blagotvorno deluje i kupanje u toplom morskom plićaku, ali je neophodno da se po izlasku iz vode mokar kupaći kostim zameni suvim.

Savet zlata vredan

Kada klimatizujete automobil, vodite računa da temperaturna razlika ne bude veća od pet do sedam stepeni u odnosu na spoljašnju temperaturu! Ovo pravilo važi i za klimatizaciju radnog prostora i stanova. Takođe, prostorije redovno provetravajte i obezbedite cirkulaciju vazduha. Ne zaboravite da klime redovno održavate jer su rasadnici štetnih mikroorganizama.

Dom zdravlja Novi Sad

Poslednji tekstovi