DA LI PARALELNI UNIVERZUMI POSTOJE – EVO DOKAZA?

2307

Prvo naučno pokriće o postojanju paralelnih univerzuma doneo je Hju Everet III u svojoj ,,Formulaciji o relativnom stanjư̛ (Relative State Formulation) iz 1957. godine.

Nedugo zatim, Brus Seligman Devit preimenovao je i predstavio široj javnosti Everetovu teoriju, nazvavši je ,,Interpretacija postojanja više istovremenih svetova̛̛.

Ali postoje i drugi primeri pokušaja rešavanja problema kvantnih merenja, u ovom slučaju, Everetove formulacije. Tu spadaju ,,Interpretacija postojanja više istovremenih umova̛̛ i ,,Interpretacija postojanja više istovremenih istorija̛̛. Interpretacije interpretacija.

Da, komplikovano je. Ali za sada, svaka misao vezana za skakanje iz jedne avanture u drugu, u drugim dimenzijama i interakcije sa paralelnim univerzumima ostaje u domenu naučne fantastike.

Jednostavno nije moguće u pravom životu. Ili pak jeste?

Pogledajmo kratak pregled neobičnijih „dokaza”, koji nam možda, ali možda, ukazuju na to da živimo u jednom od više istovremenih svetova.

Duhovi i paranormalna aktivnost

Evo jednog snimka gde se, navodno, duh pojavio u dvorcu kralja Henrija VIII. Ukazao se na snimcima sigurnosnih kamera nakon što su čuvari obavešteni da neko neprekidno otvara požarna vrata. (Ne mora da znači da je u pitanju pravi duh, ali ovo može poslužiti kao primer.) Ovakve pojave se mogu dublje protumačiti, više nego samo „viđanja“. Može doći do veoma egzotičnih objašnjenja: to su paralelni svetovi koji se stapaju jedan sa drugim. Duh sa proganjajućim licem pokojnika možda je samo osoba koja je živa i zdrava u drugom svetu, a vi ste samo zavirili u njihov univerzum. Ili je možda baš taj paralelni univerzum prikaz samog carstva mrtvih!

Deža vi

Deža vi je jedan od čudnijih fenomena ljudskog uma, uključujući Deža Vek i Deža Vizit (Déjà vecu and Déjà Visité). Deža vi je, sam po sebi, neprirodan osećaj da se ponavlja situacija koju ste već proživeli. Kada je u pitanju Deža Vek, možete i predosetiti šta će se sledeće desiti. Termin Alter vi je takođe pomenut prilikom opisivanja drugačijeg redosleda događaja od strane Džona Titora. Zamislite Martija Mekflaja na kraju filma ,,Povratak u budućnost̛̛: seća se da se tržni centar zvao Tvin Pajns Mol, ali se zbog putovanja kroz vreme, promenilo u Loun Pain Mol. Svestan je obe realnosti. Obe vrste iskustva imaju objašnjenja zasnovana na neurologiji i memoriji, ali pitanje je da li je moguće da se Deža Vi sastoji iz sećanja od različitih verzija nas samih u drugim univerzumima, ili da se Alter Vi sastoji iz naših sećanja iz drugih vremenskih linija.

Snovi i paralelni univerzumi

Ako sam proces spavanja predstavlja delić smrti, šta su onda snovi? Nekih snova se sećamo, nekih ne. Dok su mehanizam i proces obrade snova donekle razumljivi (snovi se dešavaju tokom REM faze), i dalje se ne zna koja je njihova prava namena, ako uopšte postoji. Kratak pregled nesvesnog dela uma, način na koji mozak razvrstava informacije? Ili prozor u drugi svet?

Priče vezane za paralelne univerzume

Verovali ili ne, postoji par slučajeva gde pojedinci tvrde da pripadaju nekom drugom svetu ili čiji su koreni nepoznati. Ne zna se da li su izveštaji tačni, ili ne. Uzmite u razmatranje ove priče:

1) Lerina Garsija se jednog dana probudila u svetu koji ne pripada našem svetu. Po priči, kako su joj dani prolazili, počela je da sve više primećuje ,,male nepravilnosti”, male stvari koje su jednostavno nedostajale iz celokupne priče. „I tako ja krenem na posao svojim kolima, koja su bila parkirana tamo gde ih uvek parkiram. Ali kada sam stigla do svog odeljenja, u kojem sam radila poslednjih 20 godina, ono nije postojalo. Druga imena su bila na vratima, bez mojeg. Pomislila sam da sam pogrešila sprat, ali ne, ipak je to bio moj sprat. Otišla sam do zajedničke prostorije da nađem podatke o sebi. Radila sam i dalje tu, ali u drugom odeljenju, sa nadređenim kojeg nisam uopšte poznavala.“

2) Nepoznati čovek, koji je stigao u Japan 1954. godine, nosio je sa sobom pasoš iz zemlje koja ne postoji, zvane Taured. Carina u Japanu ga je privela, ali mu pasoš nije bio lažan: imao je važeće markice, izdate od strane države Taured, čak i markice od prethodne posete Japanu. Čovek se zaklinjao da je Taured evropska zemlja koja postoji već 1000 godina. Sa sobom je imao i druge papire, račune iz banke, sa imenom te države. Posle par sati, ljudi sa carine su smestili čoveka u hotel, sa obezbeđenjem kako bi se pobrinuli da ne izađe iz sobe, dok ostali provere sve još jednom. Sledećeg jutra ga nije bilo. Nestao je bez traga. Pokrenuta je poternica, ali bez učinka. Jednostavno je ispario.

Očigledno, istinitost ove dve priče se ne može potvrditi. Ali morate raditi sa onim što imate, zar ne? Tako da, da li, onda, paralelni univerzumi postoje? Navedeni ,,dokazi” su samo mogućnost. Ali sam univerzum je jedno veoma čudno mesto. Šta vi mislite?

Izvor: redinfoportal.com

PODELI