Da li je noćno znojenje opasno?

3052

Noćno znojenje (hiperhidroza) događa se u bilo koje doba tokom spavanja. Osoba se budi iz dubokog sna, oseća da joj je veoma hladno ili vruće, mokra od znoja preko svake mere. Ovo stanje može da dovede do poremećaja spavanja, do nesanice ili stresa. Međutim, ako vam se nešto tako slično desilo nekoliko puta, nemojte paničiti, već konsultujte lekara.

Uzroci noćnog znojenja su različiti, najbanalniji je temperatura ili neprilagođena sobna temperatura u spavaćoj sobi. A najčešći uzroci su:

Menopauza – žene u menopauzi i predmenopauzi često imaju ovaj problem, zbog valunga koji se događaju u budnom stanju.

Idiopatska hiperhidroza – relativno retko i često pogrešno dijagnostikovano stanje, kod kojeg se osoba noću znoji bez bilo kakvog povezanog medicinskog razloga ili poremećaja.

Infekcije i upale – kod osoba koje pate od infekcije ili upale bilo koje vrste, takođe se često pojavljuje noćno znojenje. U nekim slučajevima može biti reč i o tuberkulozi.

Mokri zbog lekova

Kombinacije određenih vrsta lekova i drugih zdravstvenih poremećaja mogu dovesti do noćnog znojenja. Antidepresivi su jedan od najčešćih uzročnika, ali to mogu biti i lekovi za regulaciju rada srca, pa i viagra. Osobe koje imaju nizak nivo glukoze u krvi (hipoglikemija) primaju inekcije insulina ili lekove, koji takođe mogu da izazovu znojenje.

PODELI