Da li je moguće prirodno zatrudnesti posle 40 god.

7901

Žene vrhunac plodnosti dostizu u dvadesetim, a iznad 35 godine rizik neplodnosti sa svakom sledećom godinom uvećava, ali svaka žena je priča za sebe. Neke će imati problema sa plodnošću u dvadesetim, dok će druge s lakoćom zatrudneti u četrdesetoj.

Naučna istraživanja pokazala su da postoji genetski profil žena koje su u stanju da prirodno zatrudne posle 40. godine. Tim istraživača iz Hadasah bolnice u Izraelu otkrili su da jedna posebna genetska kombinacija može da uspori starenje jajnika i zaštiti ih od oštećenja. Druga istraživanja pokazuju da žene koje rode dete posle 40. godine, bez pomoći lekova ili drugih metoda potpomognute oplodnje, žive duže od onih koje ranije završe sa rađanjem dece. Zašto? Jedna od teorija je da estrogen, koji se i dalje obilato proizvodi kod žena koje nemaju problema sa plodnošću, produžuje život srca, kostiju i drugih organa.

Preparati sa biljnim estrogenom u kombinaciji sa vitaminom E pomažu u otklanjanju neprijatnih tegoba ispoljenih u vidu valunga, nesanice, pojačanog znojenja i nervoze. Takođe, regulišu nivo holesterola, štite srce i krvne sudove, čuvaju strukturu kože i sluzokože, smanjuju mogućnost nastanka osteoporoze, usporavaju starenje, što je sve usko povezano sa smanjenjem funkcije jajnika posle 40. godine. Crvena detelina poseduje obilje biljnog hormona estrogena koji su slične strukture kao ženski polni hormon estrogen.

Čaj od crvene deteline

Supenu kašiku crvene deteline prelijte sa sedam decilitra tek provrele vode, skinite sa vatre, poklopite i ostavite najmanje pola sata da odstoji. Nakon toga otklopite, procedite i pijte u sitnim gutljajima tokom dana. Ova terapija za neplodnost se primenjuje 3 nedelje, nakon čega se pravi pauza od nedelju dana (najbolje za vreme menstruacije).

Pratite svoj menstrualni ciklus jer on mnogo govori o vašem reproduktivnom zdravlju. Ako imate uredne menstruacijske cikluse velika je verovatnoca da vaši reproduktivni organi funkcionisu dobro.
Bolne i obilne menstruacije mogu znaciti da imate neke bolesti koje negativno utiču na plodnost, pa ako imate obilna krvarenja i bolne menstruacije, kako biste očuvali plodnost posetite lekara.

Čajna mešavina koja ce vam pomoci ukoliko imate bolne i obilne menstruacije

Matičnjak 10 g
Oman 10 g
Kopriva 20 g
Hajdučica 20 g
Neven 10 g
Rusomača 30 g
Preslica 20 g
Vinova loza 10 g

Sve sastojke dobro promešajte pa jednu punu kašičicu mešavine preliti sa 250 ml vrele vode i ostavite da odstoji 2 minuta. Piti 3 šolje čaja dnevno, toplo, zaslađeno medom.

Nikad nemojte primenjivati recepte koje ste procitali ili culi a da se ne konsultujete sa strucnim, skolovanim, licem jer je svaka osoba prica za sebe I zahteva poseban pristup i terapiju.

Fitoterapeut Slobodan Tešić
063 8312930
http://www.radost-radjanja.com/

PODELI