Da li je kavurma zdrava za jelo i kako se sprema (recept)

549

Posle jesenjih i zimskih svinjokolja, mnogi odgajivači i potrošači odbacuju creva, želudac, belu džigericu, a neki čak i – crnu džigericu, srce, bubrege, glavu… Oni zaziru od ovih organa, jer se u njima, kažu, zadržavaju razni toksini uneti stočnom hranom. Međutim, sa nutricionističkog gledišta, unutrašnji organi, nazvani iznutrice, mogu bezbedno da se jedu i da se od njih spravljaju razni specijaliteti. Jedan od njih je i domaća – srpska kavurma.

Recept

1 kg crne džigerice, 1 kg bele džigerice (pluća), 1 kg tankih creva, pola kg mesa od glave pola kg crnog luka, 50 grama aleve paprike, po ukusu kuhinjske soli i mlevenog crnog bibera, sirće, tri lista lovora, 50 grama belog luka i jedan struk praziluka.

U međuvremenu, lepo isperana svinjska creva potopite u blagi rastvor sirćeta i držite ih pola sata, uz dodatak sitno seckanog belog luka. Izvadite creva iz marinade i kuvajte desetak minuta u malo vode sa listom lovora.

Iseckani crni luk kratko popržite na masti, dodajte alevu papriku, sitno iseckane iznutrice, meso i creva. Izmešajte i pržite na jakoj vatri nekoliko minuta, a nakon toga sipajte u odgovarajuće činije.

Posle pripreme i kuvanja, dakle, dobili ste mezetluk koji je i predjelo i glavno jelo. Koje se jede i hladno i toplo. Zovu ga sirotinjska hrana, ali i specijalitet vredan odlaska u restorane koji su se pročuli baš po kavurmi.

Izvor: novosti.rs

PODELI