Da li je ćurece meso zdravo i kako ga ispeći (recept)

1325

Jedno od kvalitetnijih i zdravijih vrste mesa je ćureće. Upravo ovo meso sadrži jako malo masnoće – 1 gram, na 30 grama mesa, a najveći deo čine polinezasićene masnoće. Ono je sastavljeno od sedamdeset odsto belog mesa i tek trideset odsto tamnijeg mesa.

Pored toga, ćureće meso je jako bogat izvor proteina. Bogato je gvožđem, cinkom, kao i B vitaminom i niacinom, odnosno folnom kiselinom koja je važan gradivni element našeg organizma a u ćuretini ćemo pronači čak 50 odsto preporučene dnevne doze.

Spisak koristi koji imamo od ćuretine je jako dug – pomaže u regulaciji holesterola kao i insulina, potpomaže proizvodnju serotonina i igra važnu ulogu u građenju imunog sistema.

I to je sve super, ali vratimo se i onome što je gurmanima jednako važno – ukusu!

Ćuretina je meso koje ima nešto neutralniji ukus pa je sjajna za kombinaciju sa raznim prelivima od kojih nam automatski kreće voda na usta.

Kako ispeći ćurku

Ljudi spremaju ćurku naročito za posebne događaje, proslave i praznike kao što je Božić. Štaviše, ona se tradicionalno sprema za Dan zahvalnosti u zemljama kao što je Kanada i Sjedinjene Države. U poređenju sa piletinom, govedinom i svinjetinom, ćureće meso je poznato po svojoj mekoći, slatkastom i jedinstveno dobrom ukusu. I što je važnije, sadrži vrlo malo masti. Kada naučite da spremate ćuretinu, moći ćete da obične dosadne dane pretvorite u prave praznične gozbe.

Kako ispeći ćurku

Kada nabavljate sastojke potrebne za pripremanje ćuretine, uvek ih birajte sveže, kako biste postigli najbolje moguće rezultate. Pripremite bar 5 supenih kašika maslinovog ulja, jednu supenu kašiku mlevenog bibera i jednu supenu kašiku crnog luka u prahu. Uz to, sa strane stavite jednu supenu kašiku belog luka u prahu i jednu celu ćurku. Da biste spremili ovo jelo, potrebno je da spremite rernu i dobar čist pleh za pečenje. Kada sakupite sve ove potrebne elemente, počnite da sledite ove lake, brze i jednostavne korake.

Podesite rernu da se greje na 160 stepeni. Uključite je oko 5-10 minuta ranije kako bi se potpuno zagrejala. Uzmite pleh za pečenje i u njega stavite ćurku. Ćurku namažite maslinovim uljem i utrljajte ga po celoj ptici, naročito u području grudi. Dodajte crni luk u prahu, beli luk u prahu i biber kako biste jelu dali bogatiji ukus i miris. Sada možete dodati bar jedan litar vode, koja se kasnije može iskoristiti za preliv.

Po mišljenju poznavaoca kulinarske veštine, dobro bi bilo pokriti pleh aluminijumskom folijom kako bi se očuvali miris i ukus ćuretine. Nakon što tako „zapečatite” jelo, stavite ga u unapred zagrejanu rernu. Povremeno prelivajte ćurku. Ako je ćurka od oko 10kg, onda je pecite oko 4,5 sata. Dužina pečenja obično zavisi od veličine ćurke.

Kada se ćurka ispeče, izvadite je iz rerne i ostavite malo da odstoji. Servirajte je u velikom čistom tanjiru, a preko nje sipajte preliv. Kada je ljudima ovako jednostavan i lak recept dostupan, onda ovu posebnu vrstu ptičijeg mesa mogu jesti kada god to požele.

Izvor: blic.rs;kakopedija.com

PODELI