NaslovnaBiljeLekovito biljeČuvarkuća i med su lek za: Bolesti želuca, hemoroide, uklanjanje cista i...

Čuvarkuća i med su lek za: Bolesti želuca, hemoroide, uklanjanje cista i mioma na jajnicima i dojkama… (recept )

Lekovitost ove biljke je poznata u našoj narodnoj tradiciji već vekovima, a kada se koriste čuvarkuća i med kao lek, onda joj nema premca.

Osim što je dobro koristiti  kombinaciju čuvarkuća i med za jačanje odbrambenih snaga organizma, poznato je i da se primenjuje za lečenje bolesti želuca i za hemoroide, ali i da je izvrsno prirodno sredstvo za uklanjanje cista i mioma na jajnicima i dojkama, a postoji mišljenje i da pomaže kod uklanjanja kako mioma, tako i polipa na materici.

Uz to, čuvarkuća i med kao lek utiču pozitivno na rad organa za varenje, otklanjaju zatvor i pomažu u regulaciji probave. Smatra se i da utiče na regulisanje rada štitne žlezde.

Recept

Obično recept po kome se pripremaju čuvarkuća i med podrazumeva istu količinu i jednog i drugog sastojka, mada postoji i recept po kome je mera nešto drugačija i podrazumeva veći udeo meda, i to u odnosu 500 grama listova čuvarkuće i 750 grama prirodnog meda.

U svakom slučaju, bez obzira koji recept da odaberete, imajte na umu da je način pripreme potpuno isti. Jednostavno listove biljke operite i ubacite u blender ili mašinu za meso, pa usitnite. Ne zaboravite da je ovu biljku najbolje brati u periodu od marta do meseca oktobra.

Kada ih dobro usitnite, pomešajte ih sa medom i dobro sjedinite. Ovako pripremljenu mešavinu treba da ostavite 7 dana da odstoji u frižideru i obavezno treba da bude u staklenoj tegli, koja je zavijena u aluminijumsku foliju.Postoji i recept po kome možete koristiti 300g sočnih listova čuvarkuće i 500g prirodnog meda.Bilo koji recept da koristite lekovito dejstvo koje imaju čuvarkuća i med će biti isto.

Upotreba

Ovako pripremljena čuvarkuća i med se koristi prema sledećem: svakoga dana po dve ili tri kašike mešavine i to pre obroka. U principu, možete piti jednu pre doručka i jednu pre većere, a onu pre ručka možete da pijete ako želite.

Čuvarkuća i med kao lek za miome i ciste na jajnicima

Smatra se se da se primarno koriste čuvarkuća i med kao lek za miome i ciste na jajnicima. Ali, morate da imate na umu da je u pitanju prirodan lek i da ga treba konzumirati neko vreme da biste primetili pozitivne efekte. Ipak, iskustva pokazuju da se vrlo brzo po ispijanju prve doze one povlače, ali svakako je potrebno primeniti terapiju u skladu sa potrebama.

Uz to, može da se primeni i kao odlično prirodno sredstvo za čećenje cisti na dojkama, ali i na materici.

Čuvarkuća i med – prirodan lek protiv cista i fibroida

Čuvarkuća i med su dokazano odličan prirodni lek za lečenje cista i fibroida. Kombinacija ova dva lekovita sastojka korišćena je od davnina za lečenje mnogih ženskih oboljenja i drugih bolesti, stoga su čuvarkuća i med jedan od najboljih poznatih narodnih lekova koji se naveliko koristi.

Ne samo da je čaj od čuvarkuće efikasan, isto tako je efikasan i sveže ceđeni sok iz lista čuvarkuće, koji se koristi kao dodatak pri lečenju raznih zapaljenskih stanja kože, protiv ujeda insekata, protiv kurjih očiju, bradavica, mladeža i mnogih drugih kožnih oboljenja. Takođe, sveži sok iz lista čuvarkuće može da se koristi kod infekcije uha, gde je dokazano efikasan. U bolno uho nakapajte nekoliko kapi svežeg soka čuvarkuće, malo sačekajte pa okrenite glavu i pustite da tečnost iscuri.

Čuvarkuća i med kao lek za hemoroide

Ako vas zanima čuvarkuća i med kao lek za hemoroide, priprema je nešto drugačija i podrazumeva 300 grama listova biljke, 750 grama meda i jedan limun. Najpre limun dobro operite, a možete i da ga ostavite da odstoji neko vreme u rastvoru sode bikarbone i vode, jer se koristi limun sa korom, pa ga izmiksajte u blenderu sa opranim listovima čuvarkuće. Zatim tako dobijeni sok procedite i pomešajte sa medom. Čuvajte u frižideru i pijte svako jutro po jednu kašiku na prazan želudac, a čuvarkuća i med kao lek za hemoroide mora da se čuva u frižideru.

Čuvarkuća i med za želudac

Uzevši u obzir da čuvarkuća i med regulišu metabolizam, ali i rad organa za varenje, vrlo često se može čuti da se može primenjivati i kao odličan lek za želudac. Čak se smatra da utiče na poboljšanje stanja organizma i želuca kada je prisutna Helikobakterija, kao i gastritis.

izvor: prirodnoizdravo.com

Poslednji tekstovi