Cupuacu: Voće za podizanje imuniteta, snižavanje krvnog pritiska i holesterola

995

Cupuacu pripada porodici kakaa. Drvo voćke raste u prašumi severne Amerike, a dostiže visinu od 3.5 do 6 metara. Cupuacu je za starosedioce osnovni izvor hrane tokom kišne sezone, i to već stolećima. Voće je izvana tvrdo, nalikuje kokosu (veće je i slično je lopti za ragbi). Pulpa je kremasta i ima egzotičan ukus.

Srž ove aromatične voćke se koristi za kreiranje raznih poslastice uključujući sladoled, sokove i druge napitke. Sok se koristi kao energetsko piće i ima isti učinak kao kafa, međutim bez kofeina.

Starosedioci kišnih šuma, osim konzumiranja voća, koriste i cupuacu semenke. One su blagoslovljene od šamana i date narodu kao lek za abdominalnu bol, olakšavanje porodja i podizanje energije parova koji žele imati decu.

Hranjivi sastojci u cupuacu

Tajna snaga ovog voća skriva se u njenim hranjivim sastojcima kojih je na pretek i ima ih više od bilo kog bobičastog voća.

Njen primarni korisni sastojak je fitonutrijent polifenol (theograndins). On ima brojne zdravstvene prednosti. Cupuacu je bogat  vitaminima  B1, B2, B3 (Niacin), masnim i amino kiselinama, ima minimalno devet antioksidansa (uključujući vitamine A i C), i visoku količinu flavonoida. Osim toga, ova voćka ima kalcijum i selen.

Kombinacija svih ovih sastojaka deluju na podizanje imuniteta, uravnoteženje metabolizma, snižavanje krvnog pritiska i holesterola. Vitamini i hranjivi sastojci djeluju kao trenutni stimulator energije.

Cupuacu je je kod nas dostupan u obliku soka ili praha. Sokovi se obično mešaju s acai bobicama kako bi se uskladilo delovanje i snizili troškovi proizvodnje, budući da je cupuacu jeftiniji od spomenutih bobica. Sveži sok ili izvorna srž je dakako najbolji način konzumiranja cupuacue.

PODELI