Crvena detelina ublažava tegobe menopauze

413

Crvena  detelina je višegodišnja zeljasta biljka, čija stabljika dostiže visinu do 40 cm, dok su joj listovi ovalni, a cvetovi crvenopurpurni, ređe beli, raspoređeni u pojedinačne, loptaste cvetne glave. Beru se samo cvetovi i vršni listići za vreme cvetanja i suše u tankom sloju, u hladu, obavezno na promaji.

Riznica fitoestrogena
Crvena detelina najviše pomaže ženama koje imaju problema sa hormonalnim disbalansom, što se dešava u menopauzi i predmenstrualnom periodu. Za njeno lekovito dejstvo zaslužni su izoflavoni, fitoestrogeni koji imaju slično dejstvo estrogenima, polnim hormonima koji igraju veoma važnu ulogu u funkcionisanju organizma žene.
Crvena detelina se koristi i u pripremi kozmetičkih preparata protiv akni, bradavica i čireva, dok oblozi od ove biljke ubrzavaju zarastanje posekotina, povlačenje modrica i otoka.
Crvena detelina ulazi u sastav posebnih biljnih mešavina i sirupa, koji se koriste za lečenje sezonskih bolesti kao što su prehlada i kijavica sa temperaturom, dok čaj od suve biljke ima antibakterijska svojstva pa se preporučuje za ispiranje grla. osteoporoza, posledica su smanjenog lučenja estrogena.

Efikasan čistač organizma
Čaj i tinktura od cvetova crvene deteline preporučuju se za čišćenje krvi i limfe, kao i redovnu godišnju detoksikaciju organizma. Ova biljka jača imunološki sistem i pomaže u lečenju probavnih tegoba, poboljšava apetit.

RECEPTI
Čaj od cvetova deteline

Preliti kašiku suvih cvetova crvene deteline sa 2,5 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji pola sata. Procediti i piti 2-3 šolje čaja dnevno.
Tinktura
Napuniti staklenu teglu cvetovima crvene deteline, a zatim ih preliti domaćom rakijom. Teglu dobro zatvoriti i držati na svetlom i toplom mestu 40 dana i pritom svakodnevno promućkati. Procediti i sipati u staklenu flašu, pa 3 puta dnevno uzimati po 20 kapi tinkture sa malo vode.
Sirup
Sipati u emajliranu šerpu 4 šolje sveže ubranih cvetova crvene deteline i 4 šolje vode. Zagrevati do ključanja, a zatim smanjiti temperaturu i kuvati oko 20 minuta. Skloniti sa šporeta, poklopiti i ostaviti da odstoji preko noći. Ujutru procediti i pritom cvetove dobro izgnječiti da se dobije što više tečnosti. Opet sipati u šerpu, dodati 4 šolje žutog šećera i kuvati na blagoj temperaturi uz stalno mešanje sve dok se ne dobije sirup. Sipati u staklenu teglu i čuvati u frižideru. Uzimati svako jutro kašiku sirupa, pola sata pre jela.

Izvor: lekovitobilje.rs

PODELI