ČILI SPREČAVA SRČANE BOLESTI, MOŽDANI UDAR, TRONBOZU stimuliše apetit, poboljšava probavu, smanjuje bol izazvan artritisom, psorijazom i dijabetičkom neuropatijom

1879

Čili je plod različitih tropskih vrsta paprika , koje  su  duge četiri centimetra, žute, zelene, narandžaste ili crvene boje koji se suše i melju u prah i imaju strašno ljut ukus. Svoj ljuti ukus papričice duguju posebnom sastojku koji se zove kapsaicin. poreklo vode iz Meksika gdje su uzgajane još pre 9.000 godina. Danas se chili koristi i kao hrana i začin, a i zbog lekovitog dejstva. Svoj ljuti ukus papričice duguju posebnom sastojku koji se zove kapsaicin. Što više kapsaicina sadrži, tim je paprika ljuća. U većim količinama kapsaicin peče usne, jezik i grlo i tera na plač.  Kapsaicin papričicama daje ne samo ljutinu, nego i posebna lekovita svojstva zbog kojih ih možemo svrstati među najzdravije namirnice sveta.

Čili ima antiupalna svojstva, smanjuje bol izazvan artritisom, psorijazom i dijabetičkom neuropatijom. Smanjuju nivo holesterola i triglicerida te sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Kulture koje široko primjenjuju čili imaju mnogo manji postotak srčanih bolesti, moždanog udara i tromboze. Prema ajuverdi, ljuti ukus stimuliše apetit i poboljšava probavu. Hrana koja se dobro probavlja daje telu neophodne nutrijente i energiju, dok hrana koja se ne probavlja dobro, stvara toksine. Zbog toga, prema ajuverdi, dobra probava je ključna za naše zdravlje. Jarkocrvena boja čili papričica svedoči o visokom sadržaju beta-karotena, ili pro-vitamina A. Samo nekoliko kašičica čilija dnevno daje telu ekstra doze vitamina C i A koje su bitne u prevenciji infekcija. Ljuti ukus koji imaju čili papričice, povećava termogenezu – stvaranje toplote u organizmu. Proces termogeneze zahteva potrošnju dodatnih kalorija, što rezultira gubitkom masnih naslaga.
ljute papričice ne samo da ne uzrokuju čireve, nego ih sprečavaju zato što ubijaju štetne bakterije i stimulišu stvaranje zaštitnih želudčanih sokova. Redovan unos čilija može sprečiti dijabetes tipa 2. Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition, govori o tome da redovan unos čilija smanjuje potrebu organizma za lučenjem inzulina kojim se smanjuje nivo šećera u krvi nakon obroka.

PODELI