Celerom do snažnih leukocita

10609

Iako divlji celer raste u prirodi u izobilju, za ishranu, kao aromatični začin i za lečenje, koristi se isključivo pitomi. Ova krupna, dvogodišnja zeljasta biljka prepoznatljiva je po sočnim, debelim, tamnozelenim listovima i, naročito, po svojstvenom mirisu. Podnosi oštru klimu, pa uspeva i u hladnim krajevima i može da se nabavi tokom cele godine.

Celer je bogat lekovitim materijama, a posebno vitaminima C, K, B1 i B6, kao i folnom kiselinom, kalijumom i natrijumom.Snižava krvni pritisak, topi kalorije i deluje protiv bakterija. Organizam za varenje celera utroši mnogo više energije (kalorija) nego što sam koren sadrži pa se  preporučuje za mršavljenje, ali i čuvanje dobre linije.

Zbog sadržaja etarskih ulja i terpena, deluje protiv bakterija i gljivica u sluzokoži creva i mokraćnih puteva. S obzirom na to da celer ima kumarin, sprečava štetno delovanje slobodnih radikala i, istovremeno, podstiče rad belih krvnih zrnaca. Štiti i od osteoporoze, a kompleks vitamina B iz ove namirnice stimuliše razmenu ugljenih hidrata u telu, jača živce i mozak, pomaže rad creva, čuva zdravlje kože, kose, očiju i jetre.

U našem narodu postoji izreka: „Ko na srcu ima feler, navek mora jesti celer“, što su potvrdila i naučna istraživanja, jer snižava krvni pritisak, opuštajući mišiće arterija. Osim toga, smanjuje holesterol u krvi. Lekovite materije se najbolje sačuvaju u ovom soku. Napitak je odličan lek u ranim fazama reumatizma i gihta, a preporučuje se i onima koji se bore protiv celulita, zbog delovanja na krvotok. Snižava i šećer u krvi, povoljno deluje na regulaciju menstruacije.

Lekovitost celera se potvrdila i u lečenju niza oboljenja koja nastaju kao posledica stresa, može se koristiti i protiv astme i prehlade, smiruje kašalj i deluje protivupalno u slučaju bolesti grla. Pomaže, takođe, kod problema u vezi sa probavom, otklanja loš zadah i odličan je borac protiv prolećnog umora. Za pripremanje jela i lečenje, tradicionalno se koriste rizom sa korenjem, lisnate grane i zreo plod. Farmaceuti i travari, ipak, poručuju da je najlekovitiji rizom jednogodišnje biljke izvađen tokom oktobra.

PODELI