NaslovnaHrana kao lekZdravi receptiČašica likera od VIŠANJA smanjuje bolove kod upale mišića, gihta, osteoartritisa… (4...

Čašica likera od VIŠANJA smanjuje bolove kod upale mišića, gihta, osteoartritisa… (4 RECEPTA)

Zahvaljujući lekovitim svojstvima višanja, i liker od višanja je višestruko dobar za zdravlje. Naime, višnje zadržavaju svoja antioksidantska svojstva, tako da liker od višanja može da pomogne u jačanju imuniteta i u borbi protiv različitih virusa i infekcija. U višnjama se nalaze vitamini A, C i E, kao i folna kiselina, a od minerala najviše ima magnezijuma, kalijuma i gvožđa. Zahvaljujući velikoj količini vlakana koja se nalaze u višnjama, ovaj liker blagotvorno deluje na sistem organa za varenje i pospešuje probavu. Ako redovo budete konzumirali ovaj liker, nećete više imati problema sa tvrdom stolicom, sa gasovima i nadutošću. Višnje poseduju i jaka antiupalna svojstva, pa se ovaj liker smatra korisnim za smanjenje bolova kod upale mišića, gihta i osteoartritisa.

Osim toga, višnje su poznate po tome što sadrže hormon koji reguliše san, pa ako budete uzimali samo jednu čašicu ovog likera dnevno nećete više imati problema sa nesanicom. U ovom slučaju čašicu likera od višanja je najbolje popiti neposredno pre spavanja. Dokazano je da višnje takođe smanjuju rizik od srčanih bolesti i dijabetesa, da poboljšavaju funkcije bubrega i da štite mozak.

Recept 1

Sastojci:

1,5 kg višanja

1 kg šećera

1 l rakije

Način pripreme:

Pripremite veću staklenu teglu i u nju stavite višnje sa košticama, a preko njih običan šećer. Nemojte mešati sastojke, ali zatvorite teglu i stavite je na sunce. Najbolje bi bilo da tegla stoji kraj prozora, kako bi se šećer u potpunosti rastopio i otišao na dno tegle. Nakon 10 dana, nalijte u teglu 1 l rakije, a najbolje bi bilo da koristite lozovaču. Zatvorite teglu i držite je na tamnom i hladnijem mestu oko nedelju dana. Nakon nedelju dana vaš liker je gotov, procedite ga i uživajte u njegovom neodoljivom ukusu. Preostale višnje možete sačuvati i koristiti ih kasnije za pripremu kolača.

Recept 2

Sastojci:

1 kg višanja sa košticama

1 kg šećera

1 l lozovače ili šljivovice

1 vanilin šećer

Način pripreme:

Najpre pomešajte kristal šećer sa vanilin šećerom, pa ređajte u veću staklenu teglu prvo red višanja, a onda red šećera, i tako do vrha tegle. Zatim, prelijte rakijom i zatvorite teglu, pa ostavite da stoji 4 dana na suncu. Za to vreme potrebno je povremeno promućkati teglu, kako bi se šećer rastopio. Nakon toga, procedite sadržaj iz tegle i vaš liker od višanja je gotov.

Recept 3

Sastojci:

2 kg višanja sa košticama

1 kg šećera

4 vanilin šećera

1 narezani limun

10-15 klinčića

2 štapića cimeta

1 koren svežeg đumbira

1,5 l rakije

Način pripreme:

Najpre operite višnje zajedno sa košticama, a limun izrežite na kriške. Ogulite koren đumbira i izrežite ga na komade. Stavite sve suve sastojke u teglu i prelijte ih rakijom, pa sve zajedno promešajte. Zatvorite teglu poklopcem i držite je 6 nedelja na sunčanom i toplom mestu. Za to vreme potrebno je povremeno mućkati sadržaj u tegli. Nakon 6 nedelja, trebalo bi da se šećer potpuno rastopio. Tada procedite liker i naspite ga u flaše koje ste prethodno sterilisali. Držite flaše na hladnom i tamnom mestu, a može i u frižideru.

Recept 4 (Liker od listova višnje)

Sastojci:

100 listova višnje

600 g šećera

1 l crnog vina

Način pripreme:

Ovaj recept se malo razlikuje od ostalih. Potrebno je samo u staklenoj tegli pomešati listove višnje sa crnim vinom i sa šećerom i ostaviti da tegla stoji 40 dana na suncu. Potrebno je svaki dan malo promućkati teglu, a nakon 40 dana sadržaj treba procediti i nasuti liker u čiste flaše.

Izvor: ordinacija.tv/ najboljicajevi.com

Poslednji tekstovi