Čajna kobasica: Da li je zdrava za jelo I kako da je sami napravite(recept)

22954

Čajna kobasica se svrstava u takozvane suve kobasice, te da nije termički obrađivana, a osim što možete da kupite neku od onih koje su u ponudi brojnih prehrambenih prodavnica, isto tako se možete odlučiti i da pokušate da pripremite pravu domaću čajnu kobasicu, za koju vam nudimo recepte u nastavku.

Ako vas zanima koju vezu imaju čajna kobasica i zdravlje, morate biti spremni i na odgovore koji vam se možda i neće naorčito svideti.

Naime, postoji teorija prema kojoj nije dobro unositi dimljene proizvode, odnosno ona koja kaže da se ne preporučuje unositi namirnice koje sadrže emulgatore, konzervanse, pojačivače ukusa i ostale hemijske sastojke.

Međutim, svako bi trebalo da bude informisan da bilo koje preterivanje nije dobro i to kako u negativnom, tako i u pozitivnom smeru. Ono što želimo da kažemo jeste da nije pronađena veza koju imaju čajna kobasica i zdravlje, a koja bi prvenstveno mogla da bude okarakterisana kao negativna. Svakako nije preporučljivo preterano unositi ove industrijski spravljene namirnice, ali sa vremena na vreme ako ih konzumirate, verujemo da ne mogu imati ni u kom slučaju negativan uticaj na vaše trenutno zdravstveno stanje.

Sa druge strane, ako imate tu sreću da možete da u ishrani koristite domaće čajne kobasice, možete biti prilično sigurni da je bolje konzumirati njih nego bilo koji suhomesnati proizvod koji je indsutrijski pripremljen.

Od čega se pravi čajna kobasica

U principu, odgovor na pitanje od čega se pravi čajna kobasica zavisi isključivo od specifikacije proizvođača, ali se najčešće u nju stavlja svinjsko meso. Pojedini proizvođači u ponudi imaju i kobasice od drugih vrsta mesa, ali se one vrlo retko mogu smatrati tako ukusnim kao klasične čajne kobasice koje se pripremaju isključivo od svinjskog mesa i to najčešće onog kvalitetnog koje se svrstava u prvu kategoriju.

Uz to, dodaju se i različiti začini, odnosno pojačivači ukusa, ali i konzervans, kao i regulator kiselosti, te svinjsko masno tkivo koje treba da poveže sve navedene sastojke.

Čajna kobasica sastav

Svakako je jasno da čajna kobasica sastav zavisi isključivo od specifikacije koje se pridržava svaki pojedinačni proizvođač prilikom njene proizvodnje.

Ali, poznati su sastojci koji najčešće ulaze u njen sastav, a tu se na prvom mestu misli na kvalitetno svinjsko meso i to prve kategorije, a ona čajna kobasica koja se smatra nešto manje kvalitetnom u većini slučajeva podrazumeva svinjsko meso druge kategorije.
U sastav ulazi i obavezno čvrsto masno tkivo, ali i mnogi začini, te različiti dodaci. Osim regulatora kiselosti, u čajna kobasica sastav se svrstava svakako i konzervans, odnosno pojačivač ukusa i antioksidans.

Naravno, sve navedeno treba ipak uzeti sa rezervom, jer svaki proizvođač u nju unosi različite začine, na prvom mestu, tako da se i ukus koji čajna kobasica ima razlikuje od proizvođača do proizvođača.

Čajna kobasica kalorije

Kako mnogi njeni ljubitelji često postavljaju pitanje koliko kalorija ima čajna kobasica, moramo da naglasimo da na to pitanje nije baš lako odgovoriti, uzevši u obzir da se i njen sastav razlikuje, a što isključivo zavisi od samog proizvođača.Prosečno čajna kobasica na 100 g ima oko 400 kalorija a u zavisnosti od proizvođača od 350 do 450 kalorija.

Ono što je dobro poznato kada je u pitanju čajna kobasica kalorije jeste vezano za procenat proteina u njoj, a kojih obično bude od 15 do 20.

Ukoliko baš želite da saznate preciznu kalorijsku vrednost, nju morate izračunati prema aktuelnoj tabeli, a na osnovu svih sastojaka koji su navedeni na proizvođačkoj specifikaciji za konkretnu čajnu kobasicu.

Domaća čajna kobasica recept

Svakako je najbolja opcija da pripremite pravu domaću čajnu kobasicu, te vam nudimo i jedan od mnogobrojnih recepata za njenu pripremu. Podrazumeva se da uvek možete da navedenu količinu uvećate i to proporcionalno, a kako biste i dobili veću količinu od navedene.

Kada je u pitanju domaća čajna kobasica, recept za njenu pripremu koji smo ovom prilikom izdvojili je vrlo jednostavan. Biće vam za 5 kilograma kobasice potrebno 4 kilograma svinjskog mesa, a poželjno je da u njemu ne bude žila, te da uzmete deo od plećke. Zatim je potrebno i kilogram sveže slanine, odabrani začini i creva koja ste prethodno pripremili, po želji.

Najpre se pripremljeno meso mora iseći, a zatim bi trebalo i da ga sameljete, te da isto tako izmeljete i slaninu. Vodite računa o pravom izboru veličine dodatka za mlevenje, jer bi trebalo da samleveni komadi budu nešto krupniji, tako da se nakon toga pristupa punjenju creva.

Ovako pripremljena čajna kobasica, recept dalje navodi da mora da odstoji jedan dan okačena, a posle toga je potrebno da se suši na hladnom dimu oko 8 sati, te da se od 40 do 60 dana ostavi da odleži i to u mračnoj prostoriji u kojoj je promaja.

Ukoliko vam ovaj recept nije zanimljiv, pripremili smo još jedan, a za pripremu takve čajne kobasice je potrebno 4 kilograma svinjskog i 1 kilogram goveđeg mesa, zatim nešto manje od 100 grama belog luka, odnosno 100 grama soli i isto toliko aleve paprike, te creva za punjenje.

Prvo iseckajte meso, pa dodajte začine i očišćeni beli luk, te sve zajedno izmeljite, a onda u tu smesu dodajte 500 mililitara vode. Potrebno je da ovu smesu izmesite dobro rukama i to sve do onog trenutka dok ne počne da se od njih odvaja. Kada to uradite, možete da punite pripremljena creva, a gotovu čajnu kobasicu bi prvo trebalo da prosušite dva dana na promaji. Posle toga je potrebno da je, isto na dva dana odložite u pušnicu i na kraju da je ostavite oko 40 do 60 dana na promaji da se dobro osuši i dozri.

Kao što vidite, čajna kobasica recept je prilično jednostavan za pripremu, ali je svakako izuzetno važno da u potpunosti ispoštujete pravilo koje se odnosi na postupak njenog sušenja, odnosno takozvanog odležavanja. Takođe je bitno i koju vrstu creva bi trebalo da koristite, ali i da izaberete najkvalitetnije meso, bez obzira da li želite da pripremate kobasicu isključivo od svinjskog mesa ili, pak želite da pokušate da pripremite onu koja se sastoji od kombinacije svinjskog i goveđeg mesa.

Nemojte da vas brine ukoliko se u nekom trenutku pojavi plesan na pripremljenoj čajnoj kobasici, jer će biti dovoljno samo da nakvasite krpu i skinete je.

Izvor: dijetaplus.com

PODELI