ČAJ OD ŽIVE TRAVE: Reguliše šečer u krvi, smiruje upal,  sprečava nastanak malignih ćelija (RECEPTI)

362

Živa trava je zeljasta biljka, obrasla žlezdastim dlačicama, karakterističnog, prilično neprijatnog mirisa. Ona voli vlažna i senovita mesta, pa je najviše nalazimo po živicama, uz rubove šuma…

Lekovita je cela biljka živa trava, zajedno s korenom, koji vadimo u jesen ili u rano proleće. Nadzemni deo žive trave beremo u doba cvetanja i sušimo u svežnjevima na promajnom i senovitom mestu. Ipak, najbolje je koristiti svežu biljku, jer ona sadrži znatno više eteričnih ulja.

LEKOVITO DELOVANJE:

Živa trava leči: sveže rane, ujede otrovnih zmija, otoke, fistule, hemoroide, unutrašnje rane i povrede, zubobolju i druge bolesti u usnoj šupljini, bolesti očiju, žuticu, vodenu bolest, bolesti bešike, izbacuje bubrežni i mokraćni kamenac, pomaže u izbacivanju nagomilane sluzi i dr.

UPOZORENJE:

Osobe osetljivogili slabog želuca, sa čirom na želucu i s komplikacijama na jetri ne bi smele da uzimaju živu travu ni u kojem obliku.

Postoje i druge, srodne vrste žive trave. I one su lekovite, ali se najviše koristi obična živa trava.

Čaj od žive trave:

2 kašičice suve žive trave (ili samo 1 kašičicu suvog korena) prelijemo s 1/4 l ključale vode i ostavimo 5 minuta (koren 15 minuta), pa ocedimo. Pijemo po 1 šolju čaja od žive trave 2 puta dnevno, kao lek za navedene bolesti.Čaj od žive trave grgljamo kod svih bolesti usne duplje i dušnika. Možemo da grgljamo i sa uvarkom žive trave.

ČAJNA MEŠAVINA SA ŽIVOM TRAVOM:

U jednakim delovima pomešamo živu travu i kamilicu
– 2 kašičice te mešavine prelijemo s 1/4 l ključale vode, ostavimo 5 minuta i ocedimo.Ovaj čaj grgljamo i ispiramo rane.

ČAJNA MEŠAVINA II:

U jednakim delovima uzmemo živu travu, zovu i žalfiju – 2 kašičice te mešavine prelijemo s 1/4 l ključale vode i ostavimo 5 minuta, pa ocedimo. Pijemo pola litra čaja dnevno.Taj čaj rastvara i izbacuje kamenac u bubrezima i bešici, izbacuje unutrašnju, nagomilanu i štetnu sluz, leči unutrašnje rane, krvarenja, žuticu i vodenu bolest.

KUPKA:

Sveža ili suva živa trava se kuva i koristi kao kupka. Samo nekoliko kupki od uvarka ove biljke izlečiće hemoroide.

OBLOZI OD ŽIVE TRAVE:

Suva ili sveža živa trava kuva se 10 minuta u jabukovom sirćetu. Taj uvarak primenjujemo kao obloge koje stavljamo na tabane. Kod svih groznica s visokom temperaturom, oni će vrlo brzo povući temperaturu iz tela. sveža i istucana biljka stavlja se deci oko vrata protiv bolova u vreme rasta zuba i zubobolje. Isti oblozi stavljaju se kod kožnih oboljenja i upale bešike, a lekovito dejstvo će se povećati primenom kupki.

MAST OD ŽIVE TRAVE:

pregršt sveže žive trave stavimo u 1 kg svinjske masti i lagano kuvamo nekoliko minuta, ostavimo preko noći, ujutro samo prokuvamo, procedimo i imamo izvanrednu mast protiv gnojenja.

Izvor: alo.rs

PODELI