BUBREZI: Kako najlakše prepoznati znakove bolesti   

2217

Opšte je poznato da sve bolesti bubrega počinju sa tihim  simptomima koje je teško identifikovati. Baš iz tog razloga, kod većine ljudi bolest se dijagnostifikuje veoma kasno.

Ovih 12 narednih simptoma najlakše ćete uočiti, da biste na vreme utvrdili postojanje nekih promena na ovim organima:

 1. Promene u uriniranju

Prvi znak bolesti bubrega može se manifestovati u tome koliko često i koliko količinski urinirate. Takođe možete primetiti i promenu u boji urina, ona može postati tamnija nego inače.

 1. Bol tokom uriniranja

Bol, pečenje i česta potreba za odlaskom do toaleta uglavnom su prvi znaci urinarne infekcije. A ukoliko se ne leči, ona se može proširiti na bubrege i izazvati ozbiljniju bolest.

: Stock

 1. Krv u urinu

Ukoliko primetite tragove krvi u urinu, obavezno posetite svog lekara. Pojava krvi gotovo sigurno ukazuje na oštećenje bubrege a u najtežim slučajevima može biti i simptom raka bešike.

 1. Penasta mokraća

Previše mehurića odnosno pene u mokraći takođe može značiti oboljenje bubrega ili bešike.

 1. Naduvenost i otoci

Ako funkcija bubrega oslabi, jedna količina tečnosti može dospeti u razne delove tela. Ako primetite oticanje nogu, zglobova ili naduvenost u licu i šakama, obratite se lekaru.

 1. Umor i slabost

Zdravi bubrezi luče hormon eritropoetin koji pomaže u proizvodnji kiseonika. Oštećen bubreg stvara manje ovog hormona što na kraju dovodi do smanjenja crvenih krvnih zrnaca, koji kasnije uzrokuju umor i slabost.ock

 1. Vrtoglavica i manjak koncentracije

Usled nepravilne funkcije bubrega, manje kiseonika stiže u mozak a samim tim i neke moždane funkcije mogu biti usporene.

 1. Osećaj konstantne hladnoće

Bolest bubrega može izazvati anemiju čiji su simptomi osećaj hladnoće bez obzira na to kolika je temperatura u mestu u kom boravite.

 1. Svrab i iritacija kože

Nagli osip, iritacija i preterani svrab su simptomineke vrste bolesti bubrega. Nepravilno funkcionisanje bubrega doprinosi nagomilavanju otpadnih produkata i toksina u organizmu, što dovodi do mnogih problema sa kožom.

 1. Metalni ukus u ustima

Bolest bubrega može izazvati neprijatan ukus u ustima. To se dešava zato što slabo funkcionisanje bubrega dovodi do povećanja nivoa uree u krvi. Urea utiče na stvaranje amonijaka u pljuvačci koji izaizva metalni ukus.

 1. Mučnina i povraćanje

Pošto bubrezi nisu u stanju da filtriraju štetne toksine iz krvi, ovo dovodi do akumulacije prekomerne količine azota u krvotoku. Ovo dalje stimuliše gastrointestinalne mukoze i izaziva mučninu i povraćanje.

 1. Otežano disanje

Kratak dah takođe može biti znak bolesti bubrega. Nepravilno funkcionisanje bubrega dovodi do dodatnog nagomilavanja tečnosti u plućima. Otežano disanje može se javiti kao posledica anemije izazvane problemima sa bubrezima.

ordinacija.tv   Izvor: espreso.co.rs

PODELI