Božur za ublažavanje kašlja, astme, grčeva

284

Nekada se koristio za ublažavanje kašlja, astme, grčeva… Danas se primenjuje samo u homeopatiji, obavezno pod stručnim nadzorom.
Božur predstavlja pravi ukras u svakoj bašti, ali se o njegovoj lekovitosti malo zna. Narodna medicina, ipak poznaje benefite ove mirisne biljke.
Koren božura korišćen je za lečenje grčeva i to epileptičnih, kao i grčeva mokraćne bešike i bubrega, menstrualnih i grčeva kod dece, neuralgije, epilepsije, bronhijalne astme, bolesti jetre-žutice, hormonskih tegoba kod žena za vreme ciklusa…

LEKOVIT DEO BILJKE
Cvet, koren i seme. Koren se bere kad je star najmanje dve godine, vadi u rano proleće ili u kasnu jesen i suši na toplom mestu. Seme se sakuplja krajem septembra.

KAKO SE BOŽUR KORISTIO U NARODNOJ MEDICINI
Božur cveće je kod starih Grka bilo omiljeni lek za epilepsiju, žuticu, bolesti bubrega i bešike.
Mnogi autori naglašavaju otrovnost i rizičnost upotrebe bilo kog dela božura, dok novija naučna saznanja govore da alkaloid iz božura, peregrinin, sužava bubrežne kapilare, utiče na matericu i podstiče zgrušavanje krvi, pa se matična tinktura preporučuje samo za homeopatsku upotrebu.

TINKTURA OD BOZURA
Koristi se isključivo kao homeopatski lek i samo homeopata vam ga može prepisati, ne smete je nikako konzumirati na svoju ruku.

BOŽUR ČAJ
Čaj od božura se u većini slučajeva pravi od cvetova koji se u kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama. Koristi za inhalaciju asmatičara i lečenje kašlja, obavezno pod stručnim nadzorom lekara.

UPOZORENJE:
Cela biljka je otrovna a naročito cvet, pa se preporučuje veliki oprez prilikom branja. Alkaloid peregrinin, kojeg najviše ima u cvetu, izaziva simptome trovanja: glavobolju, tegobe s gutanjem hrane i pljuvačke, jake grčeve, nadražaj creva, poremećaj vida i neosetljivost nogu. Božur u trudnoci treba izbegavati u svakom obliku.

Izvor: magicnobilje.com

PODELI