Božićni i novogodišnji praznici – idealno vreme za praštanje

1230

Božić je svakako idealna prilika da se čitava porodica okupi oko novogodišnje jelke, praznične trpeze i podeli među sobom najdivnije prošlogodišnje trenutke, kao i želje i očekivanja od predstojeće godine. Međutim, na veliku žalost, neretko se dešava da mnoge od porodica ovaj dan i ne priželjkuju u nekoj naročitoj ushićenosti imajući u vidu susret sa članovima porodice prema kojima iz određenih razloga i nisu prijateljski nastrojeni. Tenzija i priželjkivanje svršetka dana se tako vrlo lako mogu preneti i na ostale prisutne. Nije li prava šteta da Božić ostane u ružnom sećanju? Praznici su idealno vreme da se oproste tuđe greške, da se priznaju svoje, praznici su pravo vreme da podelite radost i ljubav sa svojim najbližima!

Generacijski jaz

Sam pomen svađa i svađica iz prošlosti nekoga može i tek kako uzrujati i upropastiti mu slavlje. A onda i ugođaj svima ostalima kojima će to biti glavna asocijacija na poslednji Božić proveden u krugu porodice. Iako ni malo prijatna pojava, tenzija tokom Božića čak i u krugu onih koji su nam najbliži nešto je što psiholozi objašnjavaju kao sasvim normalnu pojavu. Naime, to je prilika kada se na jednom mestu sreće nekoliko generacija: domaćin kuće je istovremeno dete svome prisutnom ocu  i otac svojoj deci. Dakle, tri generacije minimum. Još ako skupu prisustvuju i njeni roditelji koji su do nedavno smatrali da i niste za nju baš najbolja prilika i koji imaju štošta da vam prigovore navodno se šaleći…

Napravite prvi korak

Kako bi vam Božić ostao u najlepšem sećanju i kako biste, što je još važnije, popravili do sada i ne tako pohvalne odnose sa određenim članovima svoje porodice, vreme je da oprostite i tražite da vam bude oprošteno. Zvuči pomalo teško preći preko svoje sujete, preko svojih principa, ali niste ni svesni koliko olakšanje će vam pružiti i kakvom radošću će vas ispuniti taj korak ako se odlučite da ga napravite.

Nekoliko dana pre tog velikog okupljanja napravite listu stvari koje vam smetaju kod člana porodice sa kojim imate problem. Razmotrite dobro svaku od njih, a potom pomislite šta bi vam sve mogao doneti normalan, miran razgovor sa tom istom osobom, zdrav, otvoren odnos u kome biste mogli najiskrenije da joj zamerite realne nedostatke, a da je pritom ne uvredite i da se zbog toga ne posvađate. Zamislite samo koliko bi lepše bilo kada biste to porodične
okupljanje željno iščekivali čitave godine nego što nedelju dana unazad provedete razmišljajući kako ćete ga preživeti.

Iako vam sada pomalo ludo zvuči, ali možda bi najbolje bilo da pozovete tu osobu nekoliko dana pre Božića,
porazgovarate sa njom otvoreno i priznate joj sve svoje greške, odnosno na miran način joj saopštite šta je to što vam smeta u njenom ophođenju prema vama. Čini se da je sa suviše tvrdoglavim osobama nemoguće postići nešto ovakvim razgovorom, ali čak i oni sa tvrdom glavom imaju srce i sigurno da znaju da cene vašu dobru volju i to što vam je stalo da izgladite odnose.

Pokažite malo ljubavi, razumevanja i dobre volje i prepustite božićnoj magiji da učini svoje!

 Srećni praznici!

Izvor: navidiku.rs

PODELI