Bonton u bolnici: Ako ste pacijent ili dolazite u posetu

4499

Bez obzira na to da li ste pacijent ili osoba koja u bolnicu dolazi u posetu pravila koja tamo važe moraju da se poštuju.

Stvaranje gužve u bolničkoj sobi

Prilikom dolaska u posetu treba voditi računa o tome da sestrama i lekarima u svakom trenutku treba osigurati nesmetan prolaz do pacijenta. Međutim, mnogi ljudi ne razmišljaju o tome, pa u bolničkoj sobi naprave gužvu. Uvek poštujte kućni red bolnice, tj. pravilo o broju posetilaca koji istovremeno smeju da borave u bolničkoj sobi, naročito ako u njoj leži više pacijenata.

Ignorisanje molbe za izlazak iz sobe

Ako vas sestra zamoli da napustite bolničku sobu, to znači da mora da obavi posao kojem vi ne možete da prisustvujete. Poslušajte je i nemojte se uvrediti jer ona samo želi da pacijentu pruži negu uz neophodnu dozu privatnosti.

Sedenje na bolničkom krevetu

Ovo je strogo zabranjeno u svim bolnicama, ali to ljude ne sprečava da ga i dalje krše. Prazan bolnički krevet pored osobe kojoj ste došli u posetu spreman je za novog pacijenta, a ne za posetioce koji će da sede na njemu. Nikada ne sedajte ni na krevet bolesnika. Ako u sobi ima više posetilaca, nemojte razgovarati samo s njima i zaboraviti zbog koga ste tu.

Poštovanje vremena posete

Ovo pravilo svi moraju da poštuju. Naravno da uvek postoje situacije u kojima se može napraviti izuzetak, kao što je donošenje neophodnih stvari članu porodice ili prijatelju koji je nenadano završio u bolnici, ali u tim slučajevima o vremenu dolaska konsultujte se sa sestrama.

Pričanje prilikom davanja terapije

 

Ovo je pre svega greška pacijenata, a oni bi trebalo da budu svesni da je redovna distribucija lekova u bolnici odgovoran posao i da nikako ne bi trebalo ometati sestre dok ga obavljaju. Pustite je da prvo svima podeli lekove, pa je tek onda pitajte šta vas zanima.

Donosite pacijentu previše hrane

Pre nego što krenete u posetu, raspitajte se šta bolesnik od hrane i pića sme da konzumira, to mu i odnesite, ali ne u ogromnim količinama.

ordinacija.tv   Foto: shutterstock

PODELI