NaslovnaBiljeLekovito biljeBolovi u zglobovima – Ove biljke su siguran lek (receti)

Bolovi u zglobovima – Ove biljke su siguran lek (receti)

Bolovi u zglobovima mogu da budu manifestacija deformativne artroze, upalnih oboljenja zglobova, ali I bolesti povezanih s metaboličkim poremečajima.

UKOLIKO JE BOL IZRAŽEN

Primenjujte lekovite biljke koje imaju analgetičko i protivupalno dejstvo – koru vrbe, suručicu, cvetove crne zove. Od kore vrbe pravi se odvar isto kao i od korena čička, a od suručice i cvetova zove na sledeći način: kašiku sirovine prelijte s pola litra vode pa kuvajte 15 minuta na tihoj vatri poklopljeno. Zatim ostavite da odstoji pola sata. Pijte jedan ili drugi odvar – po pola čaše četiri do pet puta dnevno, nezavisno od jela. Bolovi u zglobovima trebalo bi da se smanje.

POSTAVLJENA DIJAGNOZA

U slučaju deformativne artroze od lekovitih biljaka,pre svega, treba redovno koristiti koren čička. Vadite ga u proleće, u njegovoj drugoj godini života. A ukoliko ga iskopavate u jesen, onda je najbolje da to činite u prvoj godini njegovog rasta. Korenje čička koji je precvetao i razbacao svoje seme ne može da bude lekovita sirovina. Iskopan koren ispira se protočnom vodom. Seče se u sirovom obliku, suši na suncu, u sušionicama ili ispod nastrešnice.

Prvo, od korena se pravi odvar: kašiku isitnjene sirovine prelijte s pola litra vode i kuvajte na tihoj vatri, poklopljeno, pola sata. Ostavite da odstoji sat vremena, pa pijte po pola šolje četiri puta dnevno, nezavisno od jela.

Drugo, od korena pripremite lekoviti prah. Osušeni koren sameljite u mlinu za kafu i izložite UV zracima 15 minuta (ili držite na jakom suncu 20 minuta). Nezavisno od jela, tri puta dnevno uzimajte po trećinu kašičice s pola čaše vode. Kura traje tri-četiri i više meseci.

Koren čička pomaže svim zglobovima i kičmi, kao i crevima, pankreasu, koži i kosi.

Pored korena čička, u istu svrhu može se koristiti koren pirevine, maslačka i gaveza. Međutim, prednost dajte čičku jer ima dodatni protivupalni efekat te pomaže u oslobađanja od cista.

KORISNE TOPLE KUPKE

Od ovih i njima sličnih biljaka mogu se napraviti tople kupke za ciste na rukama i stopalima. Četiri-pet kašika sirovine (kore vrbe, suručice, mladih izdanaka topole ili cvetova zove) prelijte litrom vode. Poklopljeno kuvajte na tihoj vatri pola sata, pa ostavite da isto toliko odstoji. Tople kupke praktikujte 15–20 minuta. Posle toga stopala istrljajte peškirom, blago ih izmasirajte i navucite vunene čarape.

Izvor: ordinacija.tv/ ruskidoktor.rs

Poslednji tekstovi