NaslovnaLekariSaveti lekaraBirgerova bolest - Oboljenje krvnih žila (alergijska reakcija na sastojke duvanskog dima)

Birgerova bolest – Oboljenje krvnih žila (alergijska reakcija na sastojke duvanskog dima)

Prvi uvjet izlječenja je potpuni prekid uživanja duhana i boravka u prostorijama gdje ima duhanskog dima.

Birgerova bolest i danas je kamen spoticanja medu stručnjacima kada je riječ o njenom nastanku. Neki medicinski autoriteti tvrde da je osnovni uzrok nastanka bolesti izvjesna alergijska reakcija na sastojke duhanskog dima, drugi, pak, zagovaraju moguću bakterijsku ulogu u razvoju bolesti, a treći tvrde da se uzrok može tražiti među autoimunim odgovorima organizma.

Karakteristični simptomi

No, nedvojbeno je da se radi o upalnom oboljenju zida jedne ili više krvnih žila i da uzrokuje trombozu – zapušenje dijela žile koji je zahvaćen upalom. Najčešće je riječ o krvnim žilama na nogama, pogotovo na potkoljenicama, ali ni one veće smještene u zdjelici često nisu pošteđene.
Bolest počinje atipično, tiho i skoro neprimjetno iako su simptomi karakteristični. Mladi ljudi često ignoriraju znakove koje im šalje vlastiti organizam.
Riječ je o ograničenom bolnom crvenilu po koži potkoljenica, koje često mijenja lokalizaciju. Ovo je tipičan znak početka bolesti i u stručnoj literaturi se zove Thrombophlebitis migrans (migrirajuća upala površinskih vena).
Zatim se javljaju epizode hladnoće i trnjenja u stopalima. Karakterističan je izgled prstiju na stopalima „birgeraša” – dio kože oko nokatne ploče je zacrvenjen i otečen, dok ostali dio prsta ima uobičajen izgled.
Kada bolesnik osjeti bolne grčeve u listovima koji nastaju za vrijeme kretanja, to je znak da je upalni proces zahvatio arterijski sud. Daljnja simptomatologija i razvoj bolesti zavise od toga na kojoj je dužini i uopće na kojem je krvnom sudu došlo do prekida protoka zbog upalnotrombotičnog procesa.
U povoljnijoj varijanti, kada bolest ima mirniji i postepen tok, ili, još bolje, kada se prepozna na vrijeme i liječenje započne blagovremeno, moguće je izbjeći amputaciju i prevenirati invaliditet.
Prvi uvjet izlječenja je potpuni prekid uživanja duhana i prekid boravka u prostorijama gdje ima duhanskog dima. Medikamentoznom terapijom moguće je zaustaviti upalu, ali protok kroz upaljeni i trombozirani segment arterije nije moguće uspostaviti.

Operativni zahvat

Da bi se spasio ugroženi ekstremitet, potrebno je ponovo osigurati barem minimalni priliv arterijske krvi. Primjena trombolitičke terapije (preparati koji su u stanju rastopiti ugrušak u krvnoj žili) kod ove bolesti nije pokazala očekivane rezultate kao kod ostalih oboljenja krvnih žila.

Dugo je ova bolest liječena tako sto je iskorištavan efekt neutralizacije simpatičkog utjecaja na tonus krvne žile. Jednostavnom hiruruškom metodom presijecan je snop simpatičkih nerava u lijevoj ili desnoj slabinskoj regiji i time su krvne žile na toj strani tijela bivale šire. Za tu vrstu liječenja bilo je potrebno da postoji barem minimalni dotok krvi do krajnje periferije.

U novije vrijeme ova bolest se sve više liječi klasičnim vaskularno-hirurškim operacijama. Iako su rezultati hirurške revaskularizacije (bajpas tehnika premoštenja neprohodnog segmenta krvne žile) u početku bili obeshrabrujući, primjena savremene mikrohirurške tehnike uz odgovarajuće lijekove danas daje povoljnije rezultate i nudi nadu ovim bolesnicima.

Neizvjesna prognoza

Ova teška bolest s veoma neizvjesnom prognozom često ima dramatičan tok i posljedice. Muškarci mlađe životne dobi (20-40 godina), strastveni pušači u punoj životnoj snazi
kojom se potpuno predaju ostvarenju svojih životnih ciljeva te su samim time opterećeni stresom savremenog života, tipični su pacijenti koji se spominju uz ovu bolest.

Kada se javlja gangrena

Konačni i krajnji nepovoljni stadij je razvoj ishemijskog sindroma (stanje u kojem krv uopće ne dospijeva u dio tijela koji je snabdijevala oboljela arterija), koji je obilježen izrazitim bolovima i pojavom gangrene. Jedini vid liječenja u tom stadiju je amputacija, čiju visinu često određuje anatomska lokalizacija neprohodnog krvnog suda.

Piše: Dr. Amel Hadžimehmedagić

Poslednji tekstovi