Biljke koje teraju komarce, moljce, mrave, miševe i muve iz stana, terase i dvorišta

813

Osim hemikalija, u borbi protiv komaraca mogu nam pomoći biljke koje ih teraju svojim mirisom. U svojim baštama, voćnjacima, dvorištima, balkonima ili terasama možemo da uzgajamo razne biljne vrste, koje će delovati na komarce, ali i druge štetne insekte. Ruzmarin, bosiljak, lavanda, neven, nana, matičnjak, timijan, kinesko grožđe, limunova trava, mačija trava, ageratum najbolji su izbor da se zaštitimo od komaraca.

Matičnjak i menta protiv komaraca

Matičnjak je biljka limunastog mirisa koja raste u obliku grmića i skromnih je zahteva. Može da raste na bilo kojoj zemlji iako najviše voli bogato tlo sa dobrom drenažom. Sunce ili senka, svejedno joj je, a odlična je jer se osim za teranje komaraca od nje može napraviti i čaj za smirenje, a obavezan je i dodatak hladnim, osvežavajućim koktelima.

Nanu ili metvicu je bolje posaditi u neku saksiju nego u zemlju jer se jako brzo širi i ubrzo može da zauzme celu baštu. I za nju je vrlo važna dobra drenaža, a voli bogato i vlažno zemljište. Osim komaraca, nana će svojim mirisom da otera mrave, buve i razne druge insekte. Buketići suve nane imaju neprijatan miris za miševe. Od listova se pravi osvežavajući čaj ili sirup, a idealna je i za soseve, hladne supe, pa i poslastice.

Bosiljak i limunska trava kao najmirisnija zaštita

Bosiljak je najmirisnija zaštita od komaraca, a ujedno i najukusnija zato posejte bosiljak u veliku posudu i nikad vam neće ponestati svežeg aromatičnog bilja za soseve, salate, namaze ili pesto. Pazite samo da saksija u koju ga sejete ima dobru drenažu te da biljka ima dovoljno sunca. Što češće berite vrhove stabljike jer ćete time podstaknuti njegov rast. Ukoliko vas komarac ugrize, protrljajte to mesto listovima bosiljka – smanjićete svrab.

Limunska trava odlikuje se osvežavajućim citrusnim mirisom i možemo je pronaći kao sastav mnogih repelenata protiv komaraca. Odlično uspeva u teglicama i može da posluži kao dekoracija na balkonu ili na stolu.

Neven

Neven je još jedna biljka koja svojim mirisom tera razne insekte. Ukoliko želite biljku koja će celo leto cvetati i ukrašavati prostor svojim cvetovima, onda je neven pravi izbor. U baštama i dvorištima neven se sam zasejava. Svojom mirisom će oterati  komarce, insekte i druge štetočine u zemljištu.

Ruzmarin

Saksija ruzmarina postavljena u blizini prozora ili vrata, ili pak posađena u uglu terase, sprečiće ulazak komaraca u stan ili kuću. Još je efikasniji kada je u cvetu. Često ga protresite kako bi oslobodio mirise od kojih će komarci bežati.

Ono što takođe odbija insekte je miris zapaljenog ruzmarina u kombinaciji sa suvim listovima žalfije koju takođe možete da posadite na balkonu ili prozorskoj dasci. Lišće ruzmarina će vam pomoći da ublažite svrab i otok od uboda komaraca.

Lavanda

Moćna lavanda je poznata kao biljka koja efikasno tera komarce, a s njima moljce i muve. S obzirom na jačinu i intenzitet njenog specifičnog mirisa, možete rezane cvetove i listove staviti u vazu, ili ih obesite u ugao balkona. Takođe, efikasno je i utrljati lavandino ulje u kožu, kako pre, tako i nakon uboda komarca.

Kinesko grožđe

Kinesko grožđe odlikuje se limunastim mirisom. To je višegodišnja biljka i štitiće vas od komaraca tokom više godina, a pošto naraste i do 10m možete je iskoristiti za formiranje mesta za odmor u hladovini krošnje.

Ageratum

Ageratum ili goruća ljubav je jednogodišnja cvetnica koja deluje na reproduktivne sposobnosti odraslih jedinki. Boja cvetova može da bude plava, bela ili ljubičasta. Cvetanje traje do prvih jesenjih mrazeva. Vaše dorište ili balkoni će biti zaštićeni od komaraca tokom dugog vremenskog perioda.

ordinacija.tv   Foto: shutterstock Izvor: agroklub.rs

PODELI