Biljka rusa, rosopas ili zmijsko mleko pomaže kod: Katarakte, psorijaze, malignih bolesti, žuči, jetre i krvnih sudova

994

Biljka rusa, rosopas ili zmijsko mleko raste na južnim obroncima šuma, uz ograde, na mestima gde se baca šut. Zanimljivo je da sok iz biljke ne prestaje da teče čak i u sušnom periodu. U soku se nalazi obilje smole, malo etarskog ulja i organskih kiselina, najviše jabučne i limunove. Biljka sadrži i alkaloide helidonin, homohelidonin, heleritrin i sangvinarin, koji su slični alkaloidima opijuma.

Prepoznatljiva po žutom mlečnom soku oštrog nagrizajućeg ukusa, sprečava razmnožavanje bakterija, smanjuje grčeve, skida bradavice… Zovu je i lastavičja trava zbog drevnog verovanja da laste mladuncima mažu oči ovim sokom da bi progledali. Latinski naziv je izvučen iz grčke reči cheliodon, što znači lasta. Potvrda ovom verovanju je i podatak da narodna medicina rosopas vekovima koristi za lečenje katarakte i konjuktivitisa, dok ruski lekari ističu da pomaže u lečenju nekih malignih bolesti.

Kod ove biljke su delotvorni i nadzemni deo i koren, a njena lekovita svojstva poznavali su još antički narodi. Lekari tog doba su je preporučivali za lečenje žutice, žučnih kamenčića i zatvora, kao i kod otoka jetre. U čajnoj kombinaciji sa nanom i maslačkom, za tri nedelje može savršeno da očisti jetru i krvne sudove. Kombinovana sa koprivom i dobričicom smiruje simptome alergije.

Helidonin je glavni alkaloid i deluje smirujuće, dok heleritrin deluje nadražujuće. Sangvinarin pojačava peristaltiku creva i lučenje pljuvačke, dok žuta boja soka potiče od sastojka berberina.

DETOKSIKACIJA

 

Jetra i žuč se “čiste” pomoću čaj od ruse tako što se kašičica biljke prelije sa 2 dl ključale vode i poklopi. Posle pet minuta se procedi i pije jedna do dve šolje dnevno tokom 15 dana.

Deluje kao blagi sedativ, eliminiše probleme sa bronhijama, crevima i žučnom kesom jer pospešuje lučenja žuči. Poseduje antibakterijska svojstva, ekcema, žuljeva, čak i psorijaze. Da bi se oslobodili bradavica dovoljno je na njih redovno nakapavati svež sok ruse. Olakšava i tegoba izazvane onkološkim bolestima.

Međutim, ukoliko se pretera sa upotrebom, može doći do neželjenih efekata. Zato se ne preporučuje trudnicama, dojiljama i deci.

TINKTURA ZA BRADAVICE

Kod kožnih oboljenja se sprema tinktura tako što se tegla od 250 ml napuni svežom iseckanom biljkom rusom i prelije jabukovim sirćetom. Dobro se zatvori i ostavi da stoji mesec dana na tamnom mestu, uz često mućkanje. Nakon toga se sadržaj procedi, a tinktura maže na bradavice tri puta dnevno. Ukoliko postoji više bradavica na manjoj površini, tinkturom se nakvasi komad gaze i stavi na problematično mesto, a zatim pričvrsti zavojem. Gaza se menja dva puta u toku dana do nestanka bradavica.

Izvor: novosti.rs

PODELI