Betonika: Leči kašalj i prehladu, astmu, reumu, glavobolje, napetosti (recepti)

1846

Betonika je višegodišnja biljka koja naraste od 20 do 80 centimetara s jajastim i duguljastim lišćem. Lišće je na krajevima nazubljeno. Ima više cvetića veličine od 3 do 6 centimetara. Ti cvetići su povezani u jedan cvat veličine otprilike 10 centimetara. Cvetovi su ružičasto modre boje I cveta od jula pa sve do septembra.

Raširena je na području Evrope. Raste na vlažnim livadama i suvim šumskim livadama, u retkim i prozračnim sunčanim šumama. Takode raste i na sunčanim brdskim livadama i obroncima.

Lekoviti su listovi i koren, koji se sakupljaju u vreme cvetanja, ali mogu se sakupljati i sve do jeseni. Suši se na suvom i vetrovitom mestu.

Betonika se koristi pri lečenju slabih živaca i duševno rastrojenih ljudi, astme, pri čišćenju pluća, padavice, pomaže pri povraćanju krvi, kod žutice, gorušice, reumatskih bolesti, gihta i želudačnog katara. Koren koristimo pri trovanjima i povraćanju.

UPOZORENJE: Nemojte uzeti betoniku ako ste trudni ili dojite. Nemojte je uzeti ni ako idete na operaciju u sledeće dve nedelje.

ZANIMLJIVO: Betonika se u narodu koristi i kao izvanredna amajlija protiv vradžbina i noćnih mora.

RECEPTI:

Čaj od betonike: 2 dl vode staviti da provri, kada je voda provrela staviti 2 kašike betonike u posudu i preliti ključalom vodom.

Čaj treba da odstoji 20 minuta i povremeno ga treba promešati. Nakon 20 minuta procedi se i potom popije. Pomešana s medom leči kašalj i prehladu, a s medom i sirćetom koristi se kao osvežavajuće sredstvo.

Tinktura: uzeti 2-6 ml tinkture tri puta dnevno. Uzima se kod bronhitisa, astme, anksioznosti, epilepsije, žgaravice, bola u živcima, gihta, upale mokraćne bešike i bubrežnih kamenaca, glavobolje, napetosti, bolova u licu, proliva, kao i za ispiranje usta ili grla.

PODELI