Bebe rođene s velikom glavom biće uspešne u životu

2132

Ovo je prvo otkriće koje govori o vezi između funkcija mozga i DNK, a ako beba na rođenju ima veću glavu to može značiti da će biti inteligentnija

Obim dečje glave se menja tokom vremena, a neke bebe budu rođene sa velikom glavom i to je dobar znak za njihovu inteligenciju. Istraživanje koje je obavio ‚‚Biobank UK” je utvrdilo postojanje jake veze između inteligencije i velikog obima glave i volumena mozga.

Ovo istraživanje je je pratilo pola miliona Britanaca da bi otkrilo vezu između njihovih gena, njihovog fizičkog i mentalnog zdravlja sa njihovim uspehom u životu. Poslednji dokaz je prvo otkriće koje govori o ovakvoj vezi između funkcije mozga i DNK

Vrlo značajna povezanost uočena je između rezultata kognitivnih testova i mnogih poligenskih profila među kojima su i intrakranijalni volumen, obim glave novorođenčeta i kognitivne sposobnosti u detinjstvu, navodi se u istraživanju.

Vođa studije Ijan Deari sa Univerziteta u Edinburgu je rekao da su genske varijante takođe snažno povezane s inteligencijom. Naučnici tvrde da ovo istraživanje može poslužiti u svrhu predviđanja koliko će dete biti uspešno u životu i da li će ići na fakultet.

Izvor: klix.ba

PODELI