Beba u 8. nedelji: Počeće da uživa gledajući u pokretne ukrase i igračke okačene iznad nje i počeće sa njihovim hvatanjem

1316

Imate 8 nedelja staru bebu – što znači da je Vaša beba 2 meseca stara! Wow! Ona nastavlja rapidno da raste i može se dogoditi ’’eksplozija’’ dužine, težine ili obima glave u različitim periodima. Ona počinje da stvara namerne zvukove (zvukove kako bi privukla pažnju) – groktaje a možda čak i prve gugutajuće zvukove.

Masnoće se pojavljuju u njenim obrazima i izgrađuju se mišići u ustima i vilicama uz pomoć hranjenja. Njene oči i dalje mogu biti plave boje kao kod većine novorođenčadi, ili se mogu promeniti u njenu genetsku boju očiju. Njena kosa može rasti u dužini – ili opasti!

Sve ove stvari su normalne i deo su prelaska iz fetusa u odojče. Genetika igra veliku ulogu u svemu, od toga kako će Vaša beba izgledati, do toga kako će rasti. Imajte na umu da će njena dužina i težina biti određene onim što je tipično za njene roditelje i rođake, kao i hranjenjem.

Ukoliko će beba biti visoka i mršava, videćete da se to reflektuje i na tabeli rasta, od samog početka. Dok god ona sledi svoj put na grafikonima, kako se upoređuje sa drugim bebama kao pojedinac sada, tako će biti i u obdaništu.

Nedelja čuda – skok drugi

Ukoliko je Vaša 8 nedelja stara beba rođena u terminu, ona će doživeti drugu Nedelju čuda. Skok drugi je jedan čitav ’’svet šara (oblika)’’. Kao što ste doživeli u prvom skoku koji se dešava oko 5.nedelje, primetićete zaštitni znak – nametljivost (preterana privrženost, posesivnost), mrzovoljnost i plakanje. To je ono što možete očekivati tokom ovog i budućih skokova.

Vaša 8 nedelja stara beba će biti veoma zainteresovana za šare (oblike) u svom okruženju, od daščica na roletnama do plafona u doktorskoj ordinaciji. Primetićete da pažjivo proučava sve šare koje vidi. Možete i dodavati interesovanja uz pomoć jednostavnih rima, nudeći joj različite tačke za posmatranje u domu i puštanjem muzike sa ritmom koji može slušati.

Dok njen mozak obrađuje sve ove nove koncepte, ona će se verovatno češće hraniti, lakše buditi i brže postati osetljiva. Ona naporno radi na ožičenju mozga i podrebna joj je Vaša podrška da se izbori sa promenama.

Hranjenje Vaše 8 nedelja stare bebe

Ukoliko imate na umu povratak na plaćeni posao, možda bi trebalo da razmislite o uvođenju flašice ukoliko još uvek to niste učinili. To je obično najlakše uraditi pre 12 nedelje, jer će starije bebe nerado prihvatiti alternativu.

Jednom kada je dojenje dobro uvežbano, manja je verovatnoća da će doći do konfuzije bradavice, tako da je pravo vreme da u toku ovog meseca napravite uvođenje. Dojenje funkcioniše drugačije od cucle, tako da Vaša beba neće odmah znati šta da radi sa flašicom.

Zbog toga što se vezuje sa majkom tokom dojenja, ovo najbolje funkcioniše ukoliko date nekome drugom flašicu. Odaberite trenutak kada je smirena i srećna – nakon ili između dojenja je bolje.

Teško je učiti nešto novo kada ste umorni i gladni! Držanje bebe u različitim položajima kako bi ona bila na Vašim grudima može pomoći da prihvati flašicu. Dozvoliti joj da uhvati cuclu kada dotakne njene usne, umesto da je stavite u njena usta, može je sprečiti da je gura jezikom.

Spavanje

Vaša 8 nedelja stara beba će Vas možda iznenaditi nekim dužim vremenskim periodom spavanja (neprekidnim spavanjem) u toku noći. Ili će se možda češće buditi zbog hranjenja. I jedno i drugo je tipično za bebe u ovom periodu. Spavanje tokom noći i dalje nije verovatno razvijeno u ovom stadijumu, ali nasumična duga spavanja se mogu dogoditi – uživajte u tome!

Svi će imati mišljenje o spavanju Vaše bebe u toku noći. Bićete upitani od strane rodbine, prijatelja, lekara ili potpunih stranaca ’’da li je dobra beba? Da li dobro spava?’’ Ovo čudno merilo prihvatljivog ponašanja odojčeta nastavlja da proganja roditelje jednako kao i u prošlosti i shvatićete da ste bombardovani savetima koji će pomoći da ’’popravite’’ navike spavanja Vaše bebe. Ovo može biti jako emotivno i može Vas navesti da sumnjate u svoje sopstveno mišljenje.

Pomaže da imate na umu da je merilo (kriterijum) ’’spavanja’’ često navođeno na osnovu istraživanja koje je obavljeno još 1957.godine, koje je definisalo ’’spavanje’’ kao neuznemiravanje roditelja između ponoći i 5 ujutru – većina roditelja ne bi smatrala da je ’’cela noć’’ 5 neprekidnih sati spavanja!

Ovo je bila privremena situacija, jer se polovina tih beba vratila na učestalije buđenje i to više nije bilo klasifikovano kao ’’spavanje’’. Ironično, 30% od svih beba u studiji nije spavalo ovoliko dugo.

S obzirom na roditeljske prakse pedesetih godina prošlog veka, većina ovih beba je bilo hranjeno formulom i uveliko dopunjavano žitaricama i ostalim čvrstim materijama. One su spavale u odvojenim sobama u odnosu na roditelje i puštane su da plaču ukoliko se probude. Sve u svemu, nauka koja stoji iza ove često navođene studije nije previše korisna današnjim roditeljima.

Igra i razvoj

Kako njena mašta nastavlja da se razvija, Vaša 8 nedelja stara beba će postati zainteresovanija za boje i oblike. Počeće da uživa gledajući u pokretne ukrase i igračke okačene iznad nje, i počeće sa ranim pokušajima njihovog hvatanja rukom. Pokreti ruku će biti širi i jedva kontrolisani, ali ćete videti odlučnost u njenim očima.

Možete ohrabrivati njena interesovanja obezbeđivajući joj mnogo stvari koje može posmatrati – a ne moraju sve dolaziti iz prodavnice igračaka. Sve od posuđa na Vašoj kuhnjskoj polici do cveća u dvorištu će je zabavljati na kratko vreme, kada bude postavljeno direknto iznad nje.

Ukoliko još uvek niste počeli redovno da čitate svojoj bebi, sada je pravi trenutak da počnete. Renomirani dečiji autor Mem Fox je veoma strastven u pogledeu čitanja bebama, sa dobrim razlogom. Mem kaže da bebe treba da čuju 1000 priča pre nego što budu spremne da same čitaju i preporučuje čitanje bebama deset minuta u toku dana, od rođenja.

Vaša 8 nedelja stara beba će uživati u slušanju Vašeg glasa, prateći obrasce reči i posmatrajući svetle ilustracije. Većina roditelja oseća se pomalo blesavo kada počnu naglas da čitaju svojoj bebi, ali ovo je laka publika, bez očekivanja kako bi to trebalo raditi. Više od svega, to je jako korisna, jednostavna aktivnost koju možete učiniti za svoju bebu.

Materinstvo donosi mnoge neočekivane stvari – rasuđivanje je jedna od njih. I nekada, najgore rasuđivanje dolazi upravo iz naše glave.

Autor : https://ordinacija.tv/   fotografija: Shutterstock

PODELI