NaslovnaBebeFamily Vit - Razvoj bebe po nedeljamaBeba u 51. nedelji: Na ivici da postane dete - i to...

Beba u 51. nedelji: Na ivici da postane dete – i to dolazi sa puno izazova!

Sledeća nedelja je prvi rođendan Vaše 51 nedelju stare bebe! U ovo vreme pre godinu dana pitali ste se kakav uticaj bi imala na Vaš život. Godinu dana kasnije, ne možete zamisliti svet bez nje.

Dok se pripremate za veliki događaj, takođe pravite osvrt na prošlu godinu. I u vreme velikih radosti, najverovatnije će biti stvari koje Vam izazivaju veliku brigu. Verovatno se i dalje budite tokom noći, a ponekad ne možete da umirite plač bebe.

Sada je mobilna, čitav niz novih izazova Vas drži na prstima – bukvalno! Raniji dani kada ste sedeli ceo dan i hranili svoje novorođenče verovatno zvuče privlačno. Sada izgleda da provodite mnogo vremena prateći je oko kuće.

Vaša beba je na ivici da postane dete – i to dolazi sa puno izazova!

Hranjenje Vaše 51 nedelju stare bebe

Dok se krećete ka cilju odvikavanja Vaše bebe od flašice i formule u roku u 12.mesecu, možda ćete primetiti da je najteže odvići od flašice pred spavanje. Vaša beba je toliko upoznata sa udobnošću i opuštanjem koje dobija od te hrane što će verovatno nerado pustiti. Koliko je važno da zaustavite ovu toplu, mlečnu vezu na kraju dana?

Problem nije u sadržaju flašice pre spavanje. Možete lako zameniti formulu kravljim mlekom (ili drugim mlekom ako želite). Međutim, kada zaspi sa flašicom mleka u ustima, može doći do trajne zavisnosti. Takođe stvara okruženje za bolesti zuba.

Važno je da ne dopustite da Vaša beba leži u svom krevetu sa flašicom. Ove flašice trebaju se kontrolisati od strane roditelja i ukloniti kada beba prestane da siše ili kad zaspi. Kapanje mleka u usta dok beba spava je najveći faktor rizika za bolesti zuba. U stvari, zubari preporučuju da ispirate usta Vaše bebe vodom nakon napitka za spavanje. Nažalost, najverovatnije će to uticati na komfor koju je upravo stvorila!

Ako prelazak na šolju ne odgovara potrebama Vaše bebe pred spavanje, drugi pristup je postepeno izbacivanje mleka, dok beba ne pređe na flašicu vode kada odlazi na spavanje i kada se probudi tokom noći. Ograničavajući ovu bočicu samo na vreme spavanja, nećete se suočiti sa problemima dece koja žele da hodaju sa flašicom u ustima, što može dovesti do problema govora i zuba tokom vremena.

Kasnije, kada je spremna, možete pokušati ponovo da pređete na šolju umesto toga.

Vaš cilj je da voda bude piće Vaše bebe. Mleko i voće treba posmatrati kao hranu. Preporučeno je punomasno mleko dok Vaša beba ne bude stara oko dve godine. Porcija mleka za jednogodišnjaka je samo 125ml, ili oko pola šolje. Voćni sok se ne smatra odgovarajućim pićem za decu, zbog prirodno visokog nivoa šećera. Mleko i sok mogu smanjiti apetit Vašeg deteta u odnosu na drugu hranu i stvoriti probleme za vreme obroka.

Spavanje i umirivanje

Kako Vaša beba praktikuje stajanje i hodanje, verovatno će ova razvojna faza ponovo izazvati poremećaj spavanja.

Umesto da mirno leži u svom krevetu kada je vreme za spavanje, shvatiće da ogradica pruža divnu podršku. Ona će povlačiti sebe i krstariti sa jedne strane na drugu. Za bebe koje dele krevet važi isto, a roditeljska tela ispunjavaju praznine!

Kada se Vaša beba u toku noći probudi, to znači puzanje, izlaženje i pronalaženje svog puta do stajanja – bez obzira na čvrsto postavljenu posteljinu ili vreću za spavanje. Kada jednom zadovolji želju da stoji i šeta oko svog kreveta, možda ćete je naći da stoji tamo – plačući, jer je zaboravio kako ponovo da sedne, ili joj je potrebna pomoć da to uradi. Možda ćete morati da ponovitite svoje uobičajene tehnike umirivanja u krevetu tokom noći, kako biste joj pomogli da ponovo zaspi. Dojene bebe će verovatno povećati noćna hranjenja tokom ove privremene faze.

Jednom kada savlada hodanje, stajanje u noći će se olakšati, a Vaša starija beba će se preseliti u novi noćni obrazac.

Rast zuba će nastaviti da izaziva neugodnost tokom druge godine, jer će se u narednim mesecima pojaviti kutnjaci, očnjaci i dvogodišnji kutnjaci.

Može se očekivati i poremećaj spavanja tokom Nedelje čuda. Skokovi 8, 9 i 10 mogu se očekivati oko 55 nedelje, sa 13 meseci i sa 17 meseci. Mnoga deca takođe pokazuju slično ponašanje oko 21.meseca.

Igra i razvoj

Mnogo igračaka koje možda već imate sada će postati popularne. Oko ovog uzrasta, vaša beba će uživati u jednostavnim kockicama, kuli od prstenova, sortirajućih oblika i “postavljanje” igračaka koje su dizajnirane da imaju komade koji postavljeni kroz rupu daju nagradu.

Sve ove igračke podstiču Vašu bebu da koristi jednostavne procese da postigne cilj. Slaganje kocki i ponovno uništavanje je kompleksna aktivnost koja zahteva ruka-oko koordinaciju i preciznost. Sve su ovo veštine koje će joj kasnije trebati za pisanje. Za sada, rušenje je samo zabava!

Možete preuzeti vođstvo u pogledu razumevanja, pogađanja i ređanja kod Vaše bebe, pomažući joj da spakuje igračke nakon igre. Svetle korpe ili kutije koje može videti iznutra će je ohrabriti da Vas kopira u stavljanju njenih kockica unutra – i ponovo uživati da ih ponovo izbaci napolje!

Vaša beba nije nevaljala niti stvara nered kada isprazni sve što se nalazi u kutiji. Nakon pražnejnja sadržaja iz kutije, ona će ih ponovo sakupiti. Ovaj period je važan za razvoj i obezbeđuje priliku za punjenje i pražnjenje kao vid kontrolisanja pristupa gomili igračaka, što će joj pomoći u budućnosti. Ako može da ih sakupi, može i da ih prospe. Sada je vreme da fioke postanu omiljena mesta za igru!

Autor : https://ordinacija.tv/   fotografija: Shutterstock

Poslednji tekstovi