NaslovnaBebeFamily Vit - Razvoj bebe po nedeljamaBeba u 50. nedelji: Njena karlica, kukovi, kolena, zglobovi i svaka mala...

Beba u 50. nedelji: Njena karlica, kukovi, kolena, zglobovi i svaka mala kost u stopalima, moraju biti u vrhunskom stanju za ono što sledi

Teško je poverovati da je Vaša 50 nedelja stara beba toliko blizu svom prvom rođendanu. Sada je ona skoro dete i bez obzira da li ona sada preduzima prve korake, ili će u narednim nedeljama ili mesecima, ona će imati status deteta dok ide ka tome.

Ova mala osoba počinje da govori. Ona jede porodičnu hranu, maše za zdravo i zbogom, i uživa u omiljenim knjigama i pesmama. 12-mesečna beba ima prosečnu težinu od 9 kg i visinu od 76 cm. Neverovatno, Vaša 50 nedelja stara beba utrostručila je njenu težinu sa rođenja!

Ali još uvek ima dosta razvoja, a još jedna Nedelja čuda je na vidiku. Skok osmi je samo pet nedelja daleko, a poznate tri stvari-plakanje, mrozovolja i preterana privrženost – verovatno će se ponovo pojaviti.

Separaciona anksioznost mogla bi značiti da na dan proslave rođendana žonglirate bebom koja samo želi mamu, pa se uverite da ste preuzeli svu pomoć u toku dana!

Hranjenje Vaše 50 nedelja stare bebe

Vaša beba koju dojite približava se njenom prvom rođendanu bez ikakvih promena u njenom načinu ishrane. Preporuke za dojenje do 12 meseci i više od toga malo znače za nju, a možda čak i sumnjate da se hrani češće nego što je to učinila kao novorođenče!

Kada planirate pristup ’’bebinog vođstva’’u pogledu odvikavanja, možete nastaviti da pratite njeno vođstvo. Nekih dana češće ćete dojiti, možda kao odgovor na izazov njenog imunog sistema od prehlade ili virusa.

Drugim danima ona bi mogla izgledati prezauzeto da bi se zaustavila za hranjenje, a onda će to nadoknaditi klaster ishranom uveče ili preko noći. Dojenje je fleksibilno i Vaše mleko će se prilagoditi povratnoj informaciji bebe. To znači da zaista ne morate razmišljati o tome. Vaša beba i Vaše telo su sinhronizovani, a laktacija će se nastaviti sve dok to želite.

Kada se Vaše dete odvikne, da li ćete nastaviti da se izmlazate na poslu je lični izbor. Neke majke smatraju da im nije potrebno često izmlazanje kako bi im bilo prijatno dok su daleko od svoje bebe. Druge osećaju preplašenost i neugodnost ako odlažu pumpanje čak i za kratko vreme. Bez obzira na to da li je Vaša beba iskazala želju za mlekom dok ste razdvojeni, sve zavisi i od pojedinca.

Neke porodice prelaze na kravlje mleko; druge odlučuju da i dalje pruže dojenje, baš kao i kada su majka i beba zajedno. Ako je Vaš sistem za izmlazanje i skladištenje sada postao rutina, a Vaša beba je srećna sa tim mlekom u šolji tokom Vašeg radnog dana, onda nema razloga za zaustavljanje dok to ne poželite.

Spavanje i umirivanje

Ako Vaša beba spava u istoj sobi kao i Vi, možda biste se pitali šta sada da uradite, jer se uskoro približava kraj preporuke koja traje od 6 do 12 meseci. Hoćete li nastaviti da imate krevetac u svojoj spavaćoj sobi, ili je vreme da se beba preseli u svoju sobu?

Dečija soba koju ste postavljali svih ovih meseci najverovatnije ima određen prostor za dečji krevet ili krevetac, pa ste možda zamislili da će sada tamo spavati. Često, roditelji beba koje se često bude noću zbog hranjenja, smatraju da je lakše da im budu blizu. Ima smisla da nastavite sa tim ukoliko je to lakše za Vas.

Neke porodice prave veoma postepeni prelaz, premeštajući krevetac iz spavaće sobe, zatim u hodnik, pa do dečije sobe, tokom nekoliko noći. Druge odmah pomeraju krevetić, ali takođe i stavljaju dušek na pod, pored njega, da roditelj može da spava kod bebe dok se ne navikne na promenu. Promenu možete učiniti lakšom za svoju bebu tako što ćete napraviti repliku osvetljenja, zvuka i atmosfere na koju je Vaša beba navikla.

Igra i razvoj

Normalno doba za početak hodanja kreće se od 9 meseci do 18 meseci. Prosečno starosno doba kada bebe prave prve korake je oko 12-13 meseci. Ono što se dešava pre toga je serija faza izgradnje poverenja, koja priprema bebu za prvo iskustvo kretanja pomoću nogu.

Tokom nekoliko meseci, Vaša beba je postepeno izgradila snagu i razvila mišiće za hodanje. Sećate li se svih onih udaraca, oko četvrtog meseca? Ona je radila svakodnevno vežbe, dobivši snagu i pokretljivost u svim zglobovima koji su uključeni u njeno držanje i napredovanje. Njena karlica, kukovi, kolena, zglobovi i svaka mala kost u stopalima, moraju biti u vrhunskom stanju za ono što sledi.

Njen vestibularni sistem u glavi, priprema se za hodanje od kada ste je prvi put držali uspravno na svojim grudima kao novorođenče, a njena primitivna ravnoteža joj je pomogla da drži glavu na trenutak. Njen centralni nervni sistem se razvio iz glave ka dole, tako da se konačna odrednica, na kraju kičme, sada uključuje, spremna za pokretanje mišićnog sistema ka napred.

Prvo kotrtljanje, zatim puzanje, sedenje i konačno povlačenje sebe uspravno, sve je dovelo do sledeće tačke – Samostalno stajanje, puštanje onogo za šta se držala ili ulaganje napora da ustane iz čučeće pozicije zahteva koncentraciju kao i snagu mišića i ravnotežu.

Setite se kada ste prvi put vozili bicikl bez pomoćnih točkova ili skijali! Za Vašu bebu, koja uči da stoji i hoda, iskustvo je skoro isto.

Posmatarajte svoju bebu kako odlučuje da li može da bez potpore pređe određeni prostor ili jednostavno puzi tamo. Videćete kako razmatra da li da napravi korak dalje od sofe a onda odlučuje da to ne učini. Jednog dana, uočićete da ona sama stoji pa će tada Vama biti potrebna podrška ili ćete morati da sednete!

www.ordinacija.tv

Poslednji tekstovi