Beba u 48.nedelji: Upotreba pribora za jelo zahteva složenu koordinaciju ruku i puno prakse

1523

Vaša 48 nedelja stara beba sada ima jedanaest meseci! U proteklih 48 nedelja videli ste kako raste i razvija se tako brzo, da je teško zamisliti je kao ranjivo novorođenče koje već odavno nije. Sada se samouvereno kreće oko sebe, držeći se potporu, a u narednih nekoliko sedmica ćete možda videti njeno samostalno stajanje i njene prve korake bez podrške.

Razvoj mozga je takođe bio brz. Tih sedam skokova koje su formirale Nedelje čuda u prvoj godini su joj oštro ojačali mozak za složene procese koje mi uzimamo zdravo za gotovo. Ove mentalne progresije koje će se nastaviti u drugoj godini, i nakon toga, sa razvojem jezika postaju primarni fokus.

Komunikacija će biti sve važnija pošto će vaša beba postati dete, iako će biti vremena kada biste želeli da ne može tako lako da izrazi svoje misli i mišljenja. Ali to je još uvek u budućnosti, a poslednje nedelje prve godine još uvek ima nekoliko iznenađenja na zalihama!

Hranjenje Vaše 48 nedelja stare bebe

Ako još niste započeli, postepeno ćete uvesti tacne, činije i pribor za jelo u obroke Vaše 48 nedelja stare bebe. Mnoge porodice izbegavaju neizbežno padanje pribora preko stolice za jelo, ne koristeći ga za početak. ’’ Samohranjenje’’ najbolje funkcioniše kada se hrana postavlja na ravnu površinu stolice za hranjenje i beba jede rukama.

Do 11 meseci, motoričke sposobnosti Vaše bebe razvile su se u meri u kojoj ona može usmeriti ruku u malu činiju, uhvatiti nešto malo kao borovnica i usmeriti je ka ustima. Njeno razumevanje ovog procesa će joj pomoći dok uči da koristi kašiku, a zatim i viljušku.

Tanjiri i činije koje se mogu pričvrstiti za podlogu će oboje spasiti nervoze . Oni ne samo da sprečavaju podizanje i spuštanje, već i sprečavaju klizanje oko ležišta. Ona će koristiti određenu silu dok ne postavi kašiku na mesto i trebaće joj sigurna meta koja može da se odupre toj sili.

Izaberite široko, ravno posuđe umesto onog kojje je uže i visoko. Kod manje dece, razdvojene posude biće korisne za povezivanje različitih namirnica i izbegavanje strahovitog “dodiruju se”.

Upotreba pribora za jelo zahteva složenu koordinaciju ruku i puno prakse. Padanje je neizbežno, jer refleksni pokreti mogu prevazići namerne. Neuredna podloga koju imate na podu ispod stolice za jelo treba da bude dovoljno čista da biste pokupili i vratili kašike, ali u svakom slučaju imajte mnoštvo dostupnih prilikom svakog obroka. Time se smanjuje koliko često morate da se savijate da ih pokupite. Potražite kašike sa ručkama koje su lakše za Vašu stariju bebu da drži, a ne one namenjenih za hranjenje pireom za mnogo mlađe bebe.

Spavanje i umirivanje

Vaša 48 nedelja stara beba najverovatnije će imati nove zube – sa prvih osam koji će biti na svom mestu sa 13 meseci. Ubrzo nakon toga, moći ćete da vidite kako njeni kutnjaci počinju da se kreću kroz tkivo desni. Imajte na umu da je ovo dublje kretanje koje uzrokuje bol i neugodnost, a ne toliko stvarno erupciju kroz desni.

Nelagodnost zbog rasta zuba ima tendenciju da bude još gora tokom noći. To može biti zato što su bebe dovoljno zauzete tokom dana i skrenuta im je pažnja sa toga. Gornja četiri zuba mogu započeti pokret istovremeno, a možete videti četiri otečena mesta na bebinim desnima. Ovo može biti loše vreme za Vašu bebu. Ona ne zna šta se dešava i samo se oseća neprijatno.

Neugodnost u rastu zuba može prekinuti spavanje ili otežati uspavljivanje. Vaša beba će trebati dodatnu roditeljsku podršku. Dojenje, nošenje, ljuljanje, i druge praktične tehnike mogu joj pomoći da se opusti dovoljno da zaspi. Ako osećate da je Vaša beba u bolovima i da jednostavne metode ne pomažu, razgovarajte sa svojim doktorom, medicinskom sestrom ili farmaceutom pre nego što joj date lek za bol ili prozvode za rast zuba.

Igra i razvoj

Ako se Vaša beba kreće samouvereno i drži za potpore kao što je nameštaj ili kolica za hodanje, može biti zabavno držati njene ruke i postati joj podrška. Možda čak i pomislite da pomažete Vašoj bebi da uči da samostalno hoda. Međutim, nije tako dobra ideja da to uradite, iz više razloga.

Vaša beba mora proći kroz proces koji vodi nezavisnom hodanju. Proces obuhvata stajanje, čučanje i kretanje da bi došla do stvari. Trenutno naporno radi na balansu i koristi sve male kosti i složene sisteme mišića postavljene u nogama za tu svrhu. Iako ne šteti da je držite za ruke povremeno i šetate dok je ona pred Vama, ta pozicija se veoma razlikuje od toga kako će ona ići sama; koristi drugačiji položaj i tačku ravnoteže.

Za sada je bolje sedeti s njom dok razvija svoju snagu i ravnotežu. Možete je podstaknuti da napravi korak ka Vama ili da joj ponudite zanimljivu igračku da je uhvati, ali izvan njenog dosega. Uglavnom, Vaša uloga je da gledate i sačekate … i držite kameru pri ruci kako biste uhvatili posebne trenutke.

Kako vaša beba počinje da stoji i šeta, možda se pitate kada bi trebalo da kupite te važne prve bebi-cipele. Članovi porodice mogu biti željni da izvedu ovu kupovinu ili ponude nove ili cipele svoje bebe. Možda već imate svoju kolekciju, čekajući veliki trenutak!

Pored mekanih cipela dizajniranih da zaštite noge starijih beba kada se igraju napolju, Vaša beba bi trebalo da nauči da šeta bosim nogama kad god je to moguće. Cipele mogu ometati taj suptilan balansni proces i odložiti da beba postane samouverena u stajanju ili hodanju. Zapravo, odlaganje cipela što je više moguće, čak i kada počinje nezavisno hodanje, važno je za razvoj mišića u nogama.

Vaša beba treba da ima stopala koja odgovaraju cipelama, kako biste se uverili da su joj dužina i širina odgovarajući. I noge će se razvijati tako brzo, važno je da se to proveri svakih šest do osam nedelja, tako da znate kada je spremna ići do sledeće veličine. Možete očekivati da ona poraste dve veličine godišnje u prve četiri godine!

Još jedna stvar u vezi sa onim cipelama drugih beba. Budite pažljivi kada prihvatate dobronamerne poklone. Oni koji nose cipele oblikuju ih suptilnim oblicima svojih stopala. Zbog toga što bebe i malčice i dalje formiraju strukturu svojih stopala, može se desiti suprotno, a cipela bi mogla oblikovati oblik dečije stope kako bi se uklopila.

Važno je pažljivo pregledati upotrebljene cipele pre nego što ih obujete svom detetu. Evo nekih stvari koje treba tražiti:

Polovne cipele ne treba da imaju oblik osobe koja ih je ranije nosila;

Tragovi vučenja na cipelama su u redu;

Uverite se da je peta istrošena ravnomerno;

Pogledajte cipele s kraja i uverite se da nisu iskrivljenje.

Bolje je da za zdrava stopala Vaše bebe da ima jedan ili dva para čvrstih cipela, od ormara punog različitih vrsta jeftinih ili polovnih cipela.

www.ordinacija.tv

PODELI