Beba u 45.nedelji: S vremena na vreme može biti teško razumeti zašto je nesrećna

1317

Naredna Nedelja čuda je blizu a tipično plakanje, mrzovolja i preterana privrženost Vaše bebe su izazov. S vremena na vreme može biti teško razumeti zašto je Vaša beba nesrećna. Prihavatanje može biti lakše od pokušavanja da popravite problem.

Tokom njenih perioda sreće, ona može biti oduševljena njenom sposobnošću da puzi i da se podiže. Ona će eskperimentisati puštanjem potpore – i brzo je ponovo hvatati! Samostalno stajanje se tiče samopouzdanja jednako koliko i ravnoteže.

Vaša 45 nedelja stara beba je verovatno savladala mahanje i tapšanje. Možda će takođe pokušati da Vam ponudi poljubac. Vlažne usne na Vašem obrazu možda neće zvučati savršeno ali je iskustvo nezaboravno. Samo budite oprezni, ona poljubac može okrenuti u ugriz u poslednjem trenutku – može biti teško setiti se šta je šta!

Hranjenje Vaše 45 nedelja stare bebe

Smernice za ishranu preporučuju dojenje do najmanje 12 meseci, dok Svetska zdravstvena organizacija preporučuje do druge godine ili nakon toga. Vaša 45 nedelja stara beba se približava prvom rođendanu i možda ćete sada razmišljati o odvikavanju.

Ukoliko oboje uživate u dojenju, nema potrebe da žurite kako biste ga prekinuli. Starija deca dobijaju mnogo nutrijenata, prijatnosti i imuno-podrške zahvaljujući dojenju u drugoj godini. Možete nastaviti sa tim koliko god želite.

Neki roditelji određuju da će dojenje trajati do prve godine. Ukoliko ste planirali da je odvikavate u ovom periodu, ovaj proces polako može početi. Uvek je važno da date vremena sebi i svojim grudima i telu da se prilagode promenama. U suštini, izbacivanje jednog obroka nedeljno je prijatan način. Počnite time što ćete pratiti tipičan dnevni obrazac dojenja za Vašu bebu. On može izgledati ovako:

  • Dojenje nakon buđenja

  • Doručak

  • Kasno ujutru zbog spavanja

  • Dojenje i ručak

  • Kasno popodne zbog spavanja

  • Dojenje i večera

  • Dojenje pre spavanja

  • Dojenje tokom buđenja noću

Odvikavanje se tiče izmene obrasca ponašanja i zamenu dojenja nekim drugim izvorom hrane.

Većina porodica otkriva da je vreme obroka najlakši vid hranjenja a najteži hranjenje u vreme spavanja. Da biste omogućili svojim grudima da se prilagode na smanjenje obroka, izbegavajte izbacivanje uzastopnih obroka. Korišćenjem primera iznad, možda ćete izbaciti vreme ručka jedne nedelje i vreme večere sledeće, ostavljajući hranjenje u podne uobičajenim.

Doručak, ručak i večera mogu postati hrana i tome možete dodati vodu u šolji. Nije ključno da majčino mleko zamenite formulom ili kravljim mlekom.

Ukoliko želite da uključite kravlje mleko u ishranu Vaše bebe – kao piće – servirajte joj porciju veličine 125 ml. 12 meseci stara beba treba 4 do 6 porcija mlečnih proizvoda svakog dana a ova količina ukljuluje jogurt, sir, puding i drugu hranu baziranu na mleku.

Ukoliko ste se oslobodili dojenja u vreme obroka u narednim nedeljama, možete krenuti sa odvikavanjem u periodima spavanja sa 11 meseci.

Naravno, većina beba koje se doje imaju potpuno nepredvidiv obrazac hranjenja i danju i noću. Možete koristiti isti pristup odvikavanja pravljenjem izbora koliko često ćete hraniti bebu tokom dana.

Spavanje i umirivanje

Kako se Vaša 45 nedelja stara beba približava sedmom skoku u 46 nedelji, možda ćete doživeti vrhunac poremećenog sna.

Za mnoge prodice gde se bebe doje, ovo može značiti ono što se označava kao ’’spavanje uz grudi’’ – kada beba zaspi uz grudi i često jede u toku noći.

Ovo može biti pozitivno iskustvo za neke majke. To omogućava njima da spavaju i da se odmore dok zadovoljavaju potrebe svoje bebe. Nekim drugim majkama je ovo izazov ali prihvataju to na kratko kada se sve druge opcije pokažu beskorisnim. Za porodice koje izaberu nežne alternative treninga spavanja, predaja je nekada najbolja opcija za sve.

Ukoliko provodite noći blizu bebe ili je ona pričvršćena za Vaše grudi, važno je da Vaše telo ima podršku kako biste olakšali sebi fizički napor jer ne možete da promenite položaj u toku noći. Verovatno će Vam biti neudobno u ramenima, leđima i kukovima. Dodatni jastuci kao potpora mogu biti korisni.

Ukoliko imate partnera kao potporu, neka on postavi jastuk iza Vaših leđa. Drugi stavite između nogu. Dobar jastuk koji će prijatii Vašeoj glavi i vratu može napraviti veliku razliku. Kada se probudite tokom noći, okrenite bebu na drugu stranu i premestite jastuke.

Pomaže da znate da je ovaj perod privremen. Jednom kada Vaša beba prođe kroz ove stadijume, biće lakše umiriti je u toku noći a Vi se možete vratiti ranijim aranžmanima poput deljenja sobe ili kreveta ili premestiti svoju bebu u njen krevetić.

Igra i razvoj

Vaša 45 nedelja stara beba je često u procepu između dvaju potreba. Ona Vas mora držati na oku zbog separacione anskioznosti. Zbog toga što je stalno u pokretu, takođe ima potrebu da istražuje okruženje.

Ona balansire ove potrebe koristeći Vas kao polaznu stanicu, posmatrajući gde se nalazite i uz redovnu proveru da li ste još uvek tu. Onda će otpuzati u drugu sobu ili oko dvorišta i prestati da Vas traži ukoliko ste joj blizu ali će se okretati ukoliko niste.

Kako raste samopouzdanje u pogledu Vašeg prisustva, ona će ostvarivati kontakt sa Vama a zatim nastvaljati sa igrom. Nekada će zaboraviti i postati uznemirena da Vi možda nećete biti tu.

Redovna igra ’’poziv i odgovor’’ može joj pomoći da zna da ste i dalje blizu. Žmurke su joj omilena igra. Možete unaprediti igru krijući se u drugoj sobi ili iza nameštaja i pozvati je da Vas nađe.

Velika kartonska kutija takođe može biti zabavna. Stavite je unutra i brzo je otvorite i zatvorite, pozivajući je sve vreme da zna da ste tu.

Ona će uživati u puzanju kroz tunel na kraju koga postoji nagrada. Možete uključiti i drugog roditelja u igri skrivanja i traženja, tražeći jedno drugo sa bebom u rukama.

Ova vrsta igre će ojačati koncept stalnosti objekta, dok koncept onoga što ne može da vidi nastavlja da postoji.

Seperacijona anksioznost dostiže vrhunac oko 18-tog meseca i postepeno opada tokom detinjstva. Vaše dete će i dalje biiti zabrinuto kada su u pitanju nepoznati ljudi ili situacije. Ipak, saznanje da ste Vi tu će joj u tome pomoći.

www.ordinacija.tv

PODELI