Beba u 32. nedelji : Ona se fokusira na pokušaj hvatanja – spajajući palac i kažiprst!

155

U 8 mesecu, Vaša 32 nedelje stara beba je na vrhu sledećeg velikog razvojnog skoka i nedelje koje dolaze će biti veoma zahtevne.Kako se njen mozak razvija u pripremi za ’’stojeću’’ pokretljivost i govor, u sledećih mesec ili dva videćete veliki broj promena.

Vaša beba će biti oduševljena i izazivana od strana sveta oko nje, a njena potreba da bude blizu svojih negovatelja i podržana od strane njih će biti prilično očigledna.

Istovremeno, njena pokretljivost znači da će u toku Vašeg dana postojati mala senka koja Vas prati i upada u nestašluke!

Kao dete koje još uvek nije počelo da hoda, Vaša 32 nedelje stara beba će istraživati svoje prilike i biti nervozna zbog ograničenja. Držite se – to može biti nezgodna vožnja!

Hranjenje Vaše 32 nedelje stare bebe

Jednom kada dodatni problemi budu rešeni a prošlost ostane za Vama, dojenje će biti realtivno bezbolno iskustvo, naročito za Vaše bradavice. Čak i ako se Vašoj bebi pojave prvi zubići, oni vrlo retko uzrokuju bol ili štetu koje se možda plašite, jer njen jezik u potpunosti pokriva oštre zubiće dok je dojite.

Sa izbijanjem prvih gornjih zuba i povratku bolu tokom hranjenja, javlja se novi stadijum kroz koji Vaša beba prolazi – ugriz! Većina je uplašena da ovaj signal znači i kraj dojenju i Vi možda takođe mislite da bi trebalo, kada Vaša beba čvrsto stegne Vašu osetljivu kožu. Budite sigurni, ne morate proživljavati bolna hranjenja i povređene bradavice iznova. Postoje stvari koje možete učiniti kako biste smanjili ili eliminisali ugrize.

Prvo, pomaže da razumete da Vas Vaša beba ne povređuje namerno. Gornji sekutići imaju oštre ivice ali postoji zaštita uz pomoć jezika dok je hranite. Možda ćete osetiti da zubi dodiruju ili blago uvlače Vašu kožu tokom hranjenja. Ukoliko svako hranjenje sprovodite u istom položaju, razvićete bolnu tačku zbog pritiska koji se ponavlja. Promena položaja za hranjenje će ovo smanjiti, a davanje bebi mnogo tvrdih igračaka i hrane koju može da žvaće će uskoro smanjiti oštre ivice zuba.

Intenzivni ugrizi se dešavaju kada je beba umorna, nervozna ili kada se oseća ignorisano dok je na grudima. Možda ćete otkriti da zatvara usta na početku obroka ukoliko se mleko ne kreće dovoljno brzo za njene potrebe. Obično se to dešava tokom hranjenja, kada pokušava da uspostavi interakciju sa Vama ali ste Vi zauzeti razgovorima ili koristite mobilni, ili na kraju dojenja, kada je skoro sita i spremna za igru. Ona će verovatno uvek raditi ovo, ali sada, uz pomoć oštrih, novih zubića Vi ćete ovo definitivno osetiti!

Vi možete prekinuti ovaj obrazac ponašanja. Promenu potražite u načinu na koji njena usta drže dojku, kako se način na koji siše mleko menja ili pogledajte njene oči pre nego što se to desi i pomerite je brzo pre nego što Vas ugrize! Ukoliko ste spori, pa se ugriz dogodi, odsečno recite ’’NE!’’ odvojite je od Vas, što će pokazati Vaše nazadovoljstvo. Probajte da ne reagujete na način koji bi je mogao uplašiti ili je čak zabaviti; ova jednostavna poruka će biti dovoljna. Njeno kratkotrajno pamćenje nije u potpunosti razvijeno, pa je potrebno da ovo ponovite nekoliko puta pre nego što upamti poruku.

Neke bebe u ovom periodu grizu refleksno šta god da se nađe u njihovim ustima. Probajte da date svojoj bebi nešto što može da zagrize, kako bi naučila da je u redu da žvaće. To ima smisla kako je ne biste ohrabrili da grize ono što bi trebalo da siše, pa sklonite flašice i cucle, ukoliko primetite da ovo radi.

Trebaće vremena zubima da se spuste kroz desni, pa se pritisak iznutra oslobađa time što se grize nešto čvrsto. Neka Vam igračke za zube budu pri ruci, štapići šargarepe ili krastavca iz frižidera ili komadi lubenice koji su ohlađeni, kako biste joj brzo mogli ponuditi alternativu. Ubrzo će prihvatiti ideju.

Ukoliko bebini zubi cepaju kožu na Vašim grudima, imaćete nekoliko bolnih tački par dana. Tretmane je isti i za bolne ili pocepane bradavice ali posmatrajte znake infekcije jer ugrizi mogu da ispuste bakteriju iz Vaše kože ili bebinih usta u ranu. Jednostavni tretmani predviđeni od strane Vašeg lekara će brzo izlečiti bilo koju infekciju i dojenje će uskoro ponovo biti bezbolno.

Spavanje i umirivanje

Kako se budete približavali sledećem razvojnom skoku u 36 nedelji, videćete promene u obrascima spavanja Vaše bebe. Ova Nedelja čuda je veoma značajna a remećenje spavanja je često. Vašu 32 nedelje staru bebu će možda biti teže umiriti za spavanje ili će se češće buditi tokom noći. Neke bebe doživljavaju nešto slično noćnim morama, bude se vrišteći i budu preplašene. Neke druge ne mogu biti stavljene na spavanje tokom dana, potrebna im je stalan kontakt putem zajedničkog spavanja ili nošenja kako bi zaspale.

Vaša 32 nedelje stara beba će pokazivati povećane znake separacione anksioznosti u nedeljama koje dolaze i možda će biti uznemirena ukoliko je bilo ko drži, čak i ako ste Vi pored nje. Možda će pružati otpor spuštanju na pod, ali će takođe odbijati da bude u rukama! Sva ova ponašanja su tipična normalna u ovom periodu, čineći ovaj period jednim od najtežih i za roditelje i za negovatelje.

Ovo nije vreme za treninge spavanja. Vaša beba se budi zbog nelagodnosti oko bola ili zato što uznemirenost dolazi od učenja da puzi. Njen rapidan rast mozga traži majčino mleko ili formulu na svaki sat, pa je njena potreba za obrokom tokom noći prava. Ona ne pokušava da manipuliše Vama, pa neka Vašoj bebi bude udobno, nećete je razmaziti. Kao i ranijih meseci, Vaša 32 nedelje stara beba konstantno raste.

Igra i razvoj

Vaša 32 nedelje stara beba je spremna da piše! Korodinacija ruka-oko i motoričke veštine počinju da se razvijaju, što će jednog dana omogućiti da drži olovku i pravi pokrete sa jedne strane na drugu i pravi linije koje mi zovemo pisanjem! Za sada, ona se fokusira na pokušaj da pokupi manje stvari veštinom hvatanja – spajajući palac i kažiprst. Ova jednostavna radnja koju mi vršimo na stotinu puta dnevno bez razmišljanja, za bebu je izazov.

Baby-led weaning potpomaže ovaj razvoj, jer parčići hrane moraju da se pokupe i prinesu ustima. U početku tokom samostalnog hranjenja, Vaša beba će koristiti sve svoje prste kojima će obuhvatiti čitavo parče, ali će postepeno naučiti da koristi samo palac i kažiprst. Čak i ukoliko ste uveli čvrstu hranu – pire ili kaše, važno je da nastavite sa ’’hranom za prstiće’’ u 8.mesecu kako biste je ohrabrili da se sama hrani. Borovnice, pasta, pirinač ili grašak su odlična ’’mala’’hrana koju možete ponuditi bebi. Postavite joj na njenu stolicu za jelo kako bi sama mogla vežbati ove veštine.

Vaša beba neće ograničiti ovo iskustvo samo na obroke, pa morate biti pažljivi kako ne bi stavila u usta sve što pokupi! Mali parčići papira, kuhinjskih predmeta, novčići ili bilo šta drugo što pronađe može završiti u njenim ustima! Dok parčići popira ne mogu da je povrede, teže stvari su opasne zbog rizika od gušenja, pa stvorite naviku da pregledate pod pre nego što je spustite da se igra. U bašti, parku ili na igralištu, pazite na seme ili druge atraktivne stvari iz prirode! Postaćete vešti u vađenju stvari iz njenih usta svojim prstom!

Većina majki otkriva da su umornije nego što su očekivale da budu u drugom šestomesečju bebinog života. Pored umora koji se očekuje dok je beba manja, majke smatraju da će bolje spavati kako beba bude rasla.

www.ordinacija.tv

PODELI