Beba u 20. nedelji: Uživa u zvuku svog sopstvenog glasa isto koliko i Vi

360

Vaša 20 nedelja stara beba sada ima 5 meseci! Ona je i dalje u četvrtom skoku u okviru Nedelja čuda, tako da može očekivati da bude previše vezana za Vas, mrzovoljna i plačljiva. Takođe ćete primetiti promenu u obrascima spavanja i hranjenja u toku čitavog meseca.

Istovremeno, Vaša 20 nedelja stara beba uživa u zvuku svog sopstvenog glasa isto koliko i Vi. Njen domašaj će biti jednostavni zvukovi i uživaće u Vašim odgovorima u vidu mimike ili Vaših sopstvenih zvukova. Beba će voleti da sluša kada pevate jednostavne pesmice i igrate igre kao što su žmurke, koje joj pomažu da uči o permanentnosti objekta – što je ključ za smanjivanje separacione anksioznosti, koja je uobičajena u ovom stadijumu.

Sve dok ste blizu, Vaša 20 nedelja stara beba će voleti da upoznaje druge bebe i odrasle i da stupi u interakciju sa njima. Ona je socijalno biće kome lako postane dosadno, pa tražite prilike kako bi upoznala druge ljude i doživela nove stvari.

Hranjenje Vaše 20 nedelja stare bebe

Tokom naredne 4 nedelje, primetićete znakove koji ukazuju na to da je Vaša beba razvojno spremna da počne sa čvrstom hranom. Preporuka ’’oko šestog meseca’’ uzima u obzir normalne varijacije između dostizanja prekretnica kod beba, koje su određene kao važne za preduzimanje ovog koraka. Vaša 20 nedelja stara beba će verovatno dostići svoju u narednih 8 nedelja. Nema potrebe da žurite ili da budete zabrinuti ukoliko je ona spremna ranije ili nakon 24 ili 26 nedelje.

Uvođenje čvrste hrane se može doživeti kao događaj ili prekretnica, ali se često dešava spontatno i bez planiranja kada će beba dostići tu prekretnicu i hraniti sebe sa roditeljskog tanjira! Osim ukoliko hrana nije naročito neprikladna za bebu (jedino celi orasi i med nisu preporučljivi pre 12.meseca, kao što ni brza hrana, torte i deserti nisu idealna prva hrana!), možete joj dozvoliti da istražuje skriveno blago i stavlja je u usta kao i sve druge stvari koje drži u svojim rukama.

Vaša beba koju dojite ili hranite formulom je verovatno i dalje lako omesti tokom hranjenja, pa je potreban miran prostor za efektivno hranjenje tokom dana. Ovo bi trebalo da se postepeno poboljšava u toku nedelja koje dolaze, kada mnoge bebe razviju sposobnost da ignorišu ometanja oko šestog meseca. Naravno, neke bebe će uvek biti hiper-svesne onoga što se oko njih dešava i prekidaće jelo kako bi proverile šta se dešava. Ovo odvlačenje pažnje u toku razvoja postaje blaže u drugoj polovini godine.

Spavanje i umirivanje

Vaša 20 nedelja stara beba se verovatno sada okreće sa stomaka na stranu, dok se okretanje sa leđa na stomak obično dešava između 5,5 i 7,5 meseca. Ovo znači da se ona najverovatnije dosta kreće u snu, vežbajući svoju pokretljivost i zauzimajući čudne položaje iz kojih mora biti izbavljena.

Kada Vaša beba bude mogla da se okreće sa leđa na stomak u narednim nedeljama, ona će takođe to raditi i u snu – što čini mnogo težim praćenje ’’nazad na spavanje’’. Neki roditelji brinu da će redovno morati da se bude tokom noći kako bi bebu vratili u njen položaj, iako je opšteprihvaćeno da jednom kada Vaša zdrava beba bude mogla da se pomera u određeni položaj, može takođe to i da promeni ukoliko je potrebno.

Nastavite da pratite smernice, naročito u pogledu posteljine, branik jastučića i igračaka u njenom krevetu – oni mogu biti opasni kada beba koja se pomera dođe ispod njih. Izaberite vreću za spavanje umesto čaršafa i ćebadi i prestanite sa povijanjem kada Vaša beba počne da se okreće, Jednom kada bude mogla da se okrene na stomak, uskoro će pripremati svoje telo za puzanje – sledeći veliki korak u njenom razvoju u pogledu pokretljivosti.

Igra i razvoj

Vašoj 20 nedelja staroj bebi je možda izbio prvi zub, koji se obično pojavljuje između 4 i 7 meseca. Bebin zub ili prvi mlečni zub često se pojavljuje po određenom redu – iako većina beba ne prati ovaj obrazac i nije problem ukoliko to ne čine. Prva dva zuba koja se pojave biće verovatno dva centralna donja zuba. Ovi najmanji i najjednostavniji od svih zuba se pojavljuju nakon kraćeg perioda simptoma i znakova koji ukazuju na rast zuba, iako se nekada pojave bez ikakvih znakova koji ukazuju na to da dolaze!

Rast zuba je stalan proces koji svoje mesto zauzima u naredne dve godine – a to su samo privremeni zubi bebe! Uobičajeni redosled rasta zuba pokazuje da pojedinačni zubi postaju veći i složeniji, sve do kutnjaka, koji počinju da se javljaju u trećoj godini života. Pokreti izbijanja zuba kroz desni mogu preseći liniju desni (koja u stvari prirodno puca, više nego što biva posečena zubom) obično stvarajući nelagodnost i određeni stepen bola tokom ovog stadijuma. Ipak, proces se dešava duži period, kada Vi možda niste svesni da Vašoj bebi raste zub.

Debate vođene između lekara, koji kažu da beba ne pokazuje simptome kao što je temperatura tokom rasta zuba i roditelja koji vide znakove kao što su crveni obrazi, povećano lučenje pljuvačke, curenje nosa i visoka temperatura kao tipične prilikom izbijanja zuba.

Važno je da ne okrivljujete odmah rast zuba za stres i uznemirenost Vaše 20 nedelja stare bebe. Bebe sa visokom temperaturom ili naročito groznicom bi trebalo da budu pregledane od strane lekara koji će prepoznati skrivenu bolest kao što je infekcija urinarnog trakta, uha ili grla, ili neke druge probleme.

Takođe bi trebalo imati na umu da rast zuba traje duži vremenski period i može se poklopiti sa većinom razvojnih stadijuma između 4 i 12 meseci. Pre nego što okrivite rast zuba, proverite da li Vaša beba prolazi kroz Nedelju čuda ili doživljava fizički rast ili napredak u razvoju koji može poremetiti obrasce spavanja ili hranjenja.

Tokom ovih razvojnih skokova, možete primetiti da se kod bebe koju dojite povećavaju noćna hranjenja toliko da je hraniti novorođenče bilo lakše!

www.ordinacija.tvhttp://www.ordinacija.tv

PODELI