Beba u 1. nedelji: Vaša prekrasna beba je stigla!

3305

Nakon 40 dugih nedelja (više ili manje), Vaša prekrasna beba je stigla!

Unutar bezbednog prostora u utrobi, ona je savladala disanje, navikla na ideju hranjenja i sada po prvi put oseća svoj sistem za varenje u akciji.
Do sada, sve je rađeno zbog nje, unutar temperaturno-kontrolisane utrobe gde glad, žeđ i nagon za kakanjem nisu postojali. Zadivljujuć razvoj Vašeg novorođenčeta tokom prethodnih 9 meseci je samo početak putovanja koje se nastavlja izvan Vašeg tela. Narednih 25 godina, ono će se razvijati u zrelog, odraslog čoveka.
Ali sada, u ovih prvih nekoliko dana života, Vi i beba počinjete da shvatate da rođenje nije kraj, već početak jedne neverovatne transformacije koju će ona učiniti.
Ovi serijali opisaće šta možete očekivati da se dogodi u toku svake nedelje tokom prve godine, kako Vaša beba od bespomoćnog novorođenčeta postaje rastuće dete koje je tek prohodalo. Od hranjenja i spavanja, do skokova i prekretnica, zajedno ćemo pratiti tipičan razvoj bebe.
Prvi sat
Težine u proseku 3,5 kilograma a dužine oko 51 cm. Vaša beba rođena u punom terminu, vaginalno bez intervencije je sposobna za neverovatne stvari odmah nakon što je prvi put udahnula.
Kada bude stavljeno direktno na stomak svoje majke, novorođenče će povući svoje telo prema njenim grudima, a klizava amnionska tečnost će mu olakšati taj put. Narednih nekoliko sati ili više, ono će proći kroz seriju od 9 instinktivnih ponašanja pre postavljanja na grudi i prvog dojenja. Ova instinktivna ponašanja su postavljena unutar njegovog mozga i prisutna su kod svih norođenčadi.
Dozvoljavajući majci i njenoj bebi da budu zajedno, neprekidno, u toku prvog sata, možemo iskoristiti ove prirodne instinkte da usavršimo dojenje i poboljšamo povezivanje (stvaranje spone).
Ukoliko je Vaša beba rođena carskim rezom, Vaša prva prilika za kontakt ’’kožu o kožu’’ će možda biti ili dok ste još uvek u operacionoj sali,ili u oporavku, ili kada se vratite u svoju sobu, u zavisnosti od okolnosti slučaja i politike bolnice.
Prvo hranjenje
Jednom postavljena na grudi, Vaša beba će dobiti prve dragocene kapi kolostruma, koji će posejati njen sistem za varenje značajnom bakterijom, podržavajući njen ranjivi imuni sistem kao i njenu izloženost spoljnom svetu, i aktiviraće njen sistem za varenje. Tokom narednih 36 sati ili više, male količine kolostruma će postepeno širiti njen stomak, stimulišući njena creva da izbace lepljivi, crni mekonijum i lagano upoznavati njeno telo sa varenjem. Vašoj bebi ne treba ništa Više od onoga što joj Vaše telo pruža.
Prve pelene
Vaša beba ima dodatnu tečnost koja je uskladištena kako bi hidrirala njeno telo u prvih nekoliko dana života kao i specijalna skladišta masti koja će snabdevati njeno telo dok grudi ne počnu da proizvode zrelo mleko. Bubrezi Vaše bebe, jetra, creva i bešika preduzimaju prve korake u obrađivanju hrane i izlučivanju nepotrebnih materija.
Tokom prva 24 sata, ona će možda urinirati samo jednom, ali ćete uskoro videti da broj njenih mokrih pelena raste svakog dana, sve dok ne dostigne broj od najamanje 5 pelena u toku 24 sata.
Prvo spavanje
Nakon fizički zahtevnog porođaja i rađanja, Vaša beba će dosta spavati tokom prva 24 sata i možda se samo probudi jednom ili dva puta zbog malog obroka. Ona je u režimu oporavka i možda će se čak razviti uobičajeno stanje žutice, što je čini pospanijom. Za dan ili dva, ona će spavati manje a jesti više. Brzo će preći u stadijum čestog hranjenja i nestabilnog spavanja, koje prati Vaš nadolazak mleka.
Prva razdražljivost
Verovatno je da ćete biti kod kuće sa svojom bebom kada maraton hranjenja počne između trećeg i petog dana. To može biti alarmantno, naročito ako svi oko Vas sumnjaju da imate nedovoljno mleka da zadovoljite svoju bebu. Vrlo važno za razumevanje ovog učestalog hranjenja jeste to kako Vaša beba stimuliše ovaj prelaz – toliko, da ukoliko je Vaša beba pospana zbog žutice i ne budi se adekvatno da bi bila nahranjena, moraćete da pupmate svoje mleko kako biste imitirali tipičan obrazac hranjenja u ovom stadijumu.
Većina beba gubi na težini u toku prve nedelje – i vraća je u sekundi. Ovo nije razlog za zabrinutost osim ukoliko ona izgubi više od 10% svoje težine koju je imala na rođenju. Ukoliko ste primali infuziju tokom porođaja ili rađanja, to takođe treba uzeti u obzir, jer ona može veštački ’’naduvati’’ bebinu težinu na rođenju, što znači da veći gubitak težine novorođenčeta ne treba biti razlog za zabrinutost.
U ovom stadijumu, oni koji brinu o Vama će želeti da vide da je ona dobro postavljena i da efikasno uzima mleko, da se budi češće zbog učestalog hranjenja i da stvara dovoljno mokrih pelena i ima dovoljno pokreta creva u ovom stadijumu. Iako može biti predloženo da počnete sa dohranom uz pomoć formule, povećana dojenja i dopunjavanje Vašim mlekom je obično ono što bi trebalo da uradite.
Prva stolica
Znaćete da su ove promene u toku kada budete videli kako se boja pražnjenja creva Vaše bebe menja. Poslednji mekonijum postaje zelenkasto-braon i počećete da viđate zelenkasto-žuto prelazno pražnjenje. Oko četvrtog dana senf žuta, tečna stolica je tipična za bebu koja se doji.
Vaša nedelju dana stara beba će se najverovatnije hraniti 8 do 12 puta u toku 24 sata, sa hranjenjima koja traju oko sat vremena.
Prve noći
Bez cirkadijalnog ritma koji je vodi, Vaša nedelju dana stara beba će uglavnom imati iste dane i noći i možete očekivati da će stvari ovakve biti narednih nekoliko meseci. Hranjenjem na sat, ona programira Vašu proizvodnju mleka da upozna njene rastuće potrebe i dopuni njen rapidni oporavak od rođenja. Ovo je početak intenzivnog rasta u toku prva tri meseca života.
I dalje veoma nezrela u poređenju sa drugim bebama, Vaša nedelju dana stara beba prolazi kroz veliki razvoj u nekoliko narednih nedelja. Mnogi označavaju ovaj period kao ’’četvrto tromesečje’’ i postoje načini na koje joj možete olakšati ovaj prelaz.

www.ordinacija.tv

PODELI