Beba je umrla 9 dana po rođenju zbog KONTAMINIRANE DOHRANE  – “IZGUBILI SMO SINA, A ONI KAZNU NEĆE NI OSETITI”

147

Jusef Al-Karbuš bio je prevremeno rođena beba i dobio je kontaminiranu seriju totalne parenteralne ishrane, nakon čega je tragično preminuo sa samo devet dana po rođenju, saopštio je sud. Umro je od sepse nakon što mu je ubrizgana kontaminirana tečnost.

Nažalost, bio je jedan od troje novorođenčadi koji su umrli i jedan od 19 beba u devet bolnica širom Engleske koje su se razbolele, prenosi “Mirror”.

Pošto nisu bili u stanju da se hrane, svim mališanima je TPN ubrizgan direktno u krvotok između 27. maja i 2. juna 2014. godine.

– Tužilaštvo je veoma čvrsto u stavu da je Jusefova smrt rezultat načina na koji je ova kompanija obavljala proizvodnu aktivnost, a posebno nedostatka procene rizika – rekao je tužilac Mark Hejvud.

Jusuf i njegov brat blizanac Abdulilah rođeni su hitnim carskim rezom u bolnici “Sent Tomas” u centru Londona u 32. nedelji trudnoće u maju 2014. Dok su bili na intenzivnoj nezi, oboje su hranjeni intravenozno, ali dok Abdulilah nije bio pogođen, Jusef je preminuo 1. juna 2014. Tameria Oldrič i Oskar Barker su dve druge bebe koje su se razbolele zbog kontaminiranog TPN-a.

Tameria, čija je sestra bliznakinja Tija preživela, umrla je devet dana posle Jusufa 10. juna, dok je Oskar preminuo u porodilištu Rozi u Kembridžu. Dok se farmaceutskoj kompaniji čekala presuda, Tamerijina mama, Viki Golden, plakala je pored Holi Barker, čiji je sin takođe preminuo u drugoj bolnici.

Sudija je kaznio firmu koja je do septembra 2020. imala godišnji promet od 66,8 miliona funti – sa 1,215 miliona funti i naložio kompaniji da plati troškove od 291.000 funti u petak, nakon što je kompanija prethodno priznala krivicu za tri prekršaja. Jusufov otac Raid Sakijha i majka Gada Sakijha sada žive u Saudijskoj Arabiji i nisu mogli da prisustvuju saslušanju putem video poziva.

– Užasna sećanja nas još uvek progone i trajaće zauvek. Svaki put kada pogledamo Jusefovog brata blizanca, osetimo težinu gubitka svog sina. Ova kompanija koja nam je ovo uradila neće ni osetiti kaznu. To je za njih uobičajeno. Je li to pravda? – izjavili su neutešni roditelji.

Oglasila se i kompanija koja proizvodi dohranu koja je usmrtila nekoliko beba, među kojima je bio i Jusuf.

– Mi pre svega izražavamo najdublje saučešće porodicama pacijenata pogođenih događajima od pre osam godina. Prihvatamo novčanu kaznu koju je izrekao sud, pošto smo se izjasnili krivim za jedan regulatorni prekršaj koji nije imao odgovarajuću i dovoljnu procenu rizika, u skladu sa Uredbom o menadžmentu zdravlja i bezbednosti na radu iz 1999. godine, i za dva regulatorna prekršaja prema Zakonu o lekovima. Naša firma je već dugi niz godina vodeći proizvođač totalne parenteralne ishrane (TPN) i drugih lekova, a događaji od 27. maja 2014. bili su potpuno izuzetni. Od 2008. parenteralna ishrana koju proizvodi ITH pomogla je mnogim desetinama hiljada najugroženijih beba da prežive prevremene i složene porođaje. Ponosni smo što nam NHS veruje i što je važno podržavamo pacijente u ovom vitalnom poslu – izjavio je njihov portparol.

izvor: srbijadanas.com

PODELI