Baobab drvo koje je lek za šećer, probavu, holesterol, krvni pritisak, imunitet

334

Želite li da se pomladite i budete puni energije i zdravi? Odgovor leži u afričkom drvetu baobab (lat. Adansonia), koji je u Africi poznat kao “drvo života”. Gotovo svi njegovi delovi se koriste u prehrambene ili medicinske svrhe.

 Nazivaju ga i “preokrenuto drvo” jer mu krošnja izgleda kao koren. Neka stabla baobaba starija su od hiljadu godina i mogu da u sebi imaju rezerve od oko 10.000 litara vode. To im pomaže da prežive duge suše, pa tu pogodnost koriste i lokalni stanovnici koji ga, osim kao lek i hranu, koriste i kao izvor vode i zaklon.

 Prava nutritivna “bomba”

Plod baobaba je prava nutritivna bomba koja obiluje vitaminima, mineralima i esencijalnim kiselinama. Na primer, sadrži šest puta više vitamina C nego pomorandža. U baobabu je otkrivena dvostruko veća doza kalcijuma nego u mleku. Bogat je antioksidansima, kojih je dvostruko više nego u acai i goji bobicama. Sadrži više gvožđa nego druge namirnice. Zato, ako razmišljate o dopuni nutrijenata, baobab je pravo rešenje za vas.

 Kontroliše šećer i podstiče probavu

Više studija je pokazalo da dodavanje praha baobaba u hranu ili piće pozitivno deluje na kontrolu šećera u krvi. Topiva vlakna kojima baobab obiluje pospešuju probavu, pružaju duži osećaj sitosti i tope masne naslage. Kalcijum podupire pravilno funkcionisanje probavnih enzima i podstiče redovnu probavu. U čaši vode rasotopite jednu kašičicu praha i koristite ga kao ukusni napitak. Jednu kašičicu baobaba u prahu dodajte svojim omiljenim čajevima, marinadama i raznim umacima.

 Smanjuje holesterol, krvni pritisak i pomaže proširenim venama

Zahvaljujući obilju pektina, baobab snižava nivo lošeg holesterola i drugih masnoća u krvi. Zbog visokog udela kalijuma, koristan je u regulaciji pritiska. Pomaže u izgradnji zdravih zidova krvnih sudova i pojačava cirkulaciju. Smiruje hronične upale koje mogu da dovedu do kardiovaskularnih bolesti, te moždanog ili srčanog udara. U ove svrhe uzimajte jednu kašičicu baobaba u prahu dnevno. Dodajte ga u hranu koju konzumirate.

 Podiže imunitet i uklanja umor

Posledice užurbanog stila života su stres, pad imuniteta i slabost. Zbog svojih lekovitih sastojaka, baobab je fantastično voće za prevenciju i uklanjanje tih tegoba. Na telo deluje stimulišuće, te ublažava umor i slabost. Pomaže da zadržate koncentraciju, jasnoću i budnost. Ukoliko želite da vratite izgubljenu energiju, rastopite 1 kašičicu praha baobaba u jednoj čaši vode, čaja ili soka. Baobab možete da dodate i pahuljicama tokom doručka.

 Pomaže protiv depresije

Sve više istraživanja pokazuje povezanost depresije i teskobe s manjkom antioksidansa i vitamina A,  C i E u ljudskom organizmu. Baobab je bogat ovim sastojcima, te uspešno pomaže kod depresije i doprinosi poboljšanju celogzdravlja. Jednu kašičicu baobaba u prahu dodajte jogurtima ili voćnim napicima, omiljenim umacima i generalno u hranu koju konzumirate.

Ulje baobaba – lek za suvu kožu, kosu i nokte

Ulje baobaba bogato je vitaminima i esencijalnim kiselinama koji leče probleme s kožom, kosom i noktima. Vitamin C podstiče stvaranje kolagena i elastina nužnih za gladak izgled kože. Zato je izvrsno sredstvo koje ublažava bore.

 Najpogodnije je za negu suve, dehidrirane kože sklone iritacijama. Sprečava strije, zbog čega je idealno za negu kože u trudnoći. Regeneriše epitel kože, pa se preporučuje za lečenje opekotina nakon sunčanja i sunčanih pega. Možete da ga dodate u kreme za sunčanje jer pruža izvrsnu UV zaštitu i ima snažno protivupalno delovanje. Pomaže i kod zaceljivanja ožiljaka.

I kosa će vam biti zahvalna ako je povremeno negujete uljem baobaba. Umasirajte nekoliko kapi ulja baobaba u kosu i nokte i uživajte u prirodnoj nezi i zaštiti.

ordinacija.tv  Izvor: alternativa-za-vas.com

PODELI