NaslovnaHrana kao lekVoćeAronija- štiti imuni sistem, sprečava dijabetes, snižava krvni pritisak, pomaže u borbi...

Aronija- štiti imuni sistem, sprečava dijabetes, snižava krvni pritisak, pomaže u borbi sa kancerom (recepti)

Čudotvorna moć ove biljke prepoznata je u Severnoj Americi, čiji su je domoroci brali i sušili u svrhu borbe protiv bolesti želuca i probavnih problema, dok su njen list koristili za zaustavljanje krvarenja. Oko 1900. “migrirala” je u Nemačku i Rusiju, odakle se širila po Evropi.  Kažu da se aronija u obliku čaja prvo počela koristiti na engleskim dvorovima, gde je važio za jedan od skupljih i kvalitetnijih, koje je samo elita pila. Od trenutka kada je počeo da se pije na dvorovima, čaj od aronije je postao popularan u celom svetu.

Kiselo-slatki plodovi aronije poslastica su sami po sebi, ali se od njih prave i zdravi i ukusni sokovi, marmelade, kompoti, voćne kaše, vino, želeji, sirupi i razne voćne poslastice.

 • Aronija sadrži sve esencijalne nutrijente – vitamine C, A, E, B1, B2, B3, B5, B6, B9, a bogata je i  mineralima – cinkom, gvožđem, kalijumom, kalcijumom, manganom, fosforom i jodom.

Nazivaju je najzdravijom hranom na svetu, hranom budućnosti, superhranom, a aronija to sve i jeste – dobra je za prevenciju bolesti, a pomaže i kada je bolest već prisutna.

Neki od najimpresivnijih benefita aronije po zdravlje uključuje njenu sposobnost da:

 • poboljša probavni proces

 • štiti organizam od slobodnih radikala

 • dobra je za mršavljenje

 • smanjuje upale

 • štiti imuni sistem

 • sprečava dijabetes

 • poboljšava zdravlje očiju

 • usporava starenje

 • pomaže u borbi sa kancerom

 • snižava krvni pritisak

 • stimuliše oporavak tela

Aronija u sebi čuva redak voćni šećer sorbitol, koji se preporučuje u dijetetskoj ishrani jer ima veliku energetsku vrednost. Takođe, poznat je kao zaslađivač namenjen uglavnom dijabetičarima.

12 benefita aronije po zdravlje

#1 Aronija je antioksidans – prva asocijacija na aroniju i njen sok gotovo uvek je njeno antioksidativno svojstvo, koje je mnogo veće nego kod borovnice i drugih bobičastih plodova.

Desetine različitih antioksidanata smešteno je u ovom bobičastom voću. Sadrži veliku količinu tanina i flavonoida, a glavnu ulogu ima antocijanin, što aroniju čine najjačim poznatim antioksidansom današnjice. Šta to znači? Kao antiksidans, aronija povećava opšte zdravlje organizma, tako što eliminiše slobodne radikale u krvotoku, koži, očima, organima i tkivima, koji pokušavaju da dovedu zdrave ćelije do mutacije.

 • 100g  zrelih plodova aronije sadrži 16.100 ORAC jedinica, dok je dnevna doza potrebna za zaštitu tkiva od 3.000 do 5.000 ORAC jedinica.

 • Zbog toga je dnevno dovoljno pojesti samo 20 do 30 grama aronije.

#2 Antikancerogeno dejstvo – u velikom procentu “ubija” maligne stanice tumora mozga, pluća, dojke, debelog creva i jetre. Istraživanja su pokazala da antocijan sadržan u aronij može da bude efektivan u borbi protiv raka debelog creva. S obzirom na to da je ovaj tip raka jedan od najrasprostranjenjih, aronija može da bude ukusna preventivna mera protiv njega, pogotovo ako imate predispozicije da ga dobijete.

#3 Probava – već smo pomenuli da je aronija bogata dijetetskim vlaknima, što znači da će omogućiti vašem organizmu nesmetano varenje i efikasno kretanje hrane kroz creva. Pomaže i kod tvrde stolice, proliva, grčeva, nadimanja… Organska jedinjenja u aroniji štite creva od opasnih bakterija. Suva aronija efikasna je kada su u pitanju problemi sa želucem i bubrezima.

#4 Kognitivni poremećaji – jedan od najštetnijeg dejstva slobodnih radikala je to što loše utiču na mozak i kognitivne puteve. Antocijanin u aronij direktno je povezan sa povećanjem aktivnosti neuralnih  puteva i sa smanjenjem oksidativnog stresa u mozgu. Time se smanjuje pojava alchajmera, demncije i drugih kognitivnih poremećaja povezanih  sa starenjem.

#5 Mršavljenje – aronija ima nizak procenat kalorija i masti, ali sadrži i dijetetska vlakna i bogatstvo hranjivih materija. Može da spreči gomilanje sala na stomaku, naravno, uz izmenu ishrane. Ako želite da budete siti i zdravi, aronija može biti dodatak u vašoj svakodnevnoj ishrani.

 • 100g aronije sadrži samo 47kcal, 9,6 ugljenih hidrata, 0,5g ukupnih masti, 0 holesterola.

#6 Vid –  Tokom Drugog svetskog rata, vojni piloti su često jeli pekmez od borovnica, jer su verovali da im popravlja vid noću. Zaista, antioksidansi u bobicama mogu usporiti slabljenje vida i nastanak katarakte. Zbog toga se aronija preporučuje svima koji zbog tipa posla spadaju u rizičnu skupinu: onima koji mnogo vremena provode na direktnom suncu ili za računarom. Takođe, karoten u aroniji može da smanji oksidativni stres u očima.

#7 Jača imuni sistem – Kolagen u aroniji zadužen je za rast i obnovu novih tkiva, organa, krvnih sudova i ćelija, dok je vitamin C dobar za bela krvna zrnca, koja funkcionišu kao prva linija odbrane imunog sistema. U aroniji se nalazi 28.26% magnezijuma, 23.33% vitamina C, 13.95% dijetetskih vlakna, 7.80% vitamina E i 7.75% gvožđa.

#8 Starenje – Kako starimo, oksidativni stres utiče na kožu, što dovodi do stvaranja bora, staračkih pega, pojave mrlja i ožiljaka. Antioksidanti u aroniji mogu da spreče ove pojave i da zategnu kožu, čime možete zavarati godine.
Aronija sprečava stvaranje slobodnih radikala, kao i “napad” na zdrave stanice u telu i krvnoj plazmi, usporavajući time proces starenja organizma i sprečavajući razvoj hroničnih bolesti.

#9 Krvni pritisak i srce – Sadržaj kalijuma u aroniji je dovoljno visok da značajno utiče na zdravlje srca. Kalijum utiče na širenje krvnih sudova i rasterećuju kardiovaskularni sistem. Opuštanje krvnih sudova i arterija povećava protok krvi i krvni pritisak pada, tako da se smanjuju šanse od srčanog udara i šloga. Vlakna i antioksidansi su partneri kada je u pitanju snižavanje holesterola i izbacivanje slobodnih radikala.

#10 Antibakterijski efekat – istraživanja su pokazala da aronija ima direktan uticaj na gripu i bakterijske infekcije, tako da je konzumiranje aronije odlična preventivna mera tokom sezone gripa i kada osećate simtome prehlade.

#11 Prevencija dijabetesa – vlakna u aroniji imaju uticaj na regulaciju povišenog inuslina, što pomaže održavanju normalnog nivoa šećera u krvi. Nezaslađen sok od aornije odličan je dezert za dijabetičare.

#12 Štiti urinarni trakt – aronija efikasno uklanja simtpome poput učetalog mokrenja, nelagodnosti pri mokrenju i mutan urin. Te infekcije urinarnog trakta, prvenstveno izazvane ešerihijom koli, sibriska aronija suzbija 5 do 10 bolje nego ostale vrste, a sve to zbog hininske kiseline koja se nalazi u njoj. Za probleme urinarnog trakta najbolje je koristiti sok od aronije.

Koja vrsta aronije je najzdravija?

Crnoplodna aronija (lat. Aronia melanocarpa): Zahvaljujući tome što jako dobro podnosi zimu i mraz, temperature do -47, dospela je i do Rusije i Sibira. Ekstremno niske temperature na njoj ne ostavljaju nikakve posledice, pa je nazivaju i Sibirska aronija.

 • Sibirska aronija ima vrlo visok procenat polifenola, vitamina C, E i beta-karotena što je čini jednom od najjačih poznatih i ispitanih antioksidanasa.

Od svih vrsta, upravo je Aronia melanocarpa najkvalitetnija. Poznatija je još i kao divlja sorta i obično po grozdu nosi samo 10 do 15 bobica, ali su one zato tri puta jače, to jest zdravije od kultiviranih, kalemljenih sorti. Mineralima bogato zemljište Rusije osigurava prirodno široku paletu minerala, bez dodatnih fertilizatora.

Karakterišu je plodovi crne boje koji su, u prvom razdoblju rasta, crveni, no kasnije potamne. Bobice su veličine od 6 do 9 mm. Grm joj je nizak, najniži u odnosu na ostale vrsta aronije – naraste od 1 do maksimalno 3 metra. Listovi su široki oko 6 cm, a beli cvetovi crnoplodne aronije široki su oko 1,5 cm. Ova se vrsta aronije najčešće konzumira prerađena. Aronia melanocarpa prozvana je supervoćem, čiji se svi sastavni dijelovi zdravi – od lišća, semenki, soka, do ljuske.

 • Crvenoplodna aronija (lat. Aronia arbutifolia) – crvene bobice su najmanje u odnosu na ostale vrste  – širine od 4 do 10 mm. Grm je srednje nizak, maksimalno naraste do 6 metara. Cvetovi su beli ili svetloružičasti. Listovi crvenoplodne aronije mogu se upotrebiti za čaj, a široki su od 5 do 8 cm. Zahvaljujući izvanrednom ukusu, plodovi ove vrste aronije konzumiraju se pretežno sirovi.

Ljubičastoplodna aronija (lat. Aronia prunifolia) – iako neki stručnjaci tvrde da je ova vrsta aronije ustvari hibrid nastao kombinacijom crnoplodne i crvenoplodne aronije, većina je navodi kao zasebnu vrstu. Ima karakterističan tamnoljubičasti plod, čija boja ponekad prelazi i u crnu. Bobice su širine od 7 do 10 mm.

Dnevna doza najlepšeg ukusa u čaši

Sok od aronije sve češće se može naći na policama naših prodavnica, što je zaista dobro. Zašto? On ima blagotvoran uticaj na jetru i žuč, jer ih pročišćava i omogućuje pravilan rad ovih organa. Reguliše i izlučivanje, kao i  pravilan rad hormona štitne žležde i pankreasa. Već smo nabrojali sve benefite aronije, pa sve to važi i za njen ukusni sok.

 • Čaša soka od aronije obezbeđuje 21,7 g ukupnih ugljenih hidrata, 25 mg natrijuma, 250 mg kalijuma i 33,3 mg kalcijuma.

Sok sibirske Aronije ne sadrži gluten te je siguran kod svih bezglutenskih dijeta.

Dnevno je preporučljivo popiti do pola litre soka, dok je za decu dovoljno do 200 mililitara. Sok je najbolje popiti pola sata pre obroka, jer će na taj način organizam najbolje iskoristiti sve hranjive sastojke tog soka.

Oprez: Sok od aronije je nešto skuplji u odnosu na sokove koje svakodnevno kupujete u prodavnicama, i gotovo je nemoguće da kupite litru ovog soka za 200 dinara. Zato pripazite, cena je četo odraz kvaliteta.

I lišće i bobice aronije koriste se za ukusan čaj

 • Čaj od lista aronije kod nas je u široj upotrebu u odnosu na čaj od bobica. Najčešće se konzumira zbog stomačnih problema. Lišće aronije je karakteristično po tome što samo ono sadrži redak vitamin P, čije je glavna funkcija je da odrzava krvni sistem zdravim. Takođe ima antioksidativna svojstva, te smanjuju loša dejstva slobodnih radikala. Za čaj od lista aronije kažu da odklanja umor kao rukom!

Priprema: lišće dobro osušiti, izmrviti. Kašiku ustinjenih listova preliti vrelom vodom, poklopiti i sačekati da odstoji 10 minuta. Možete ga piti u poseku tri puta dnevno.

 • Čaj od bobica aronije je bledo ljubičaste boje i veoma je jak antioksidans. Ima malo više vitamina u odnosu na čaj od lista aronije jer se pravi od samih bobica. Njegov recept za pripremanje je za nijansu komplikovaniji od spremanja čaja od lista aronije.

Priprema: potrebno vam je 500 ml vode, 250 grama bobica aronije i dve kesice nekog drugog čaja.

Zagrejte vodu na srednje jakoj vatri, zatim dodajte kesice čaja. Kuvajte ih oko četiri minuta.

Uzmite bobice koje ste usitnili u blenderu i pomešajte sa vodom iz koje ste izvadili filter kesice čaja. Nakon što ga procedite, čaj od bobica aronije je spreman za posluženje.

Začinite salatu prirodnim sirćetom

Uz pomoć sirća od aronije sada možete začiniti svaki obrok – samo ga dodajte u salatu. Gledajte da nađete sirće dobijeno prirodnim putem, fermentacijom plodova aronije, bez veštačkih boja i aditiva, kakvo možete videti na našoj pijaci.

Aronija je superhrana, ali nije čarobni štapić

U današnje vreme težimo čarobnim namirnicama koje podstiču mršavljenje, detoksikaciju, pomlađivanje, lečenje, pa se okrećemo superhrani, verujući da nam ona može sve to obezbediti. U nju ubrajamo namirnice koje imaju veću koncentraciju vitamina, minerala, antioksidanata, u odnosu na ostale namirnice.

One su nešto između hrane i lekova.

Suština je da će te namirnice vremenom pozitivno uticati na vaše zdravlje ili na određen problem, ali superhrana nije čarobni štapić – potrebno je da imate zdrav stil života i kontinuirano unosite namernice koje podrazumevamo pod superhranom.

Aronija se uglavnom ne prska – da li to znači da je organska?

Aronija nema prirodnih neprijatelja, pa nije potrebno da je prskamo. Ona je toliko jaka, da samu sebe čisti. Međutim, ako nije prskana ne znači da je organska. Neophodno je da zemljište bude tretirano po organskim principima, organskim đubrivima, kako bi ova biljka ispunila svoj pun potencijal nutritivnih vrednosti.

RECEPTI SA ARONIJOM

Sok od aronije

 Potrebno je:

 2 kg bobica aronije

, 800 g šećera,

1 l vode,

 sok do 1 limuna.

 Pravljenje soka: Na ringlu stavite vodu i šećer dok ne provri. Zatim ovoj slatkoj vodi dodajte očišćene bobice aronije i pustite da još jednom smesa provri, a pri tome mešajte sadržaj šerpe lagano pritiskajući kutlačom bobice kako biste iz njih iscedili sok. Kada smesa provri, sklonite s ringle i pustite da se sve to lepo ohladi. Zatim procedite sok i tom proceđenom delu dodajte sok od 1 limuna pa opet vratite na ringlu da sve još jednom lepo provri. Zatim ohladite sok i tako ohlađen sipajte u staklene flaše. Držite na tamnom i hladnom mestu i pijte po potrebi. Sok možete da razblažite sa vodom, ako vam je previše sladak. Od bobica koje su preostale možete da napravite džem.

 Džem od aronije

Potrebno vam je: 1 kilogram aronije, 3 supene kašike šećera

 Pravljenje džema: Aroniju dobro operite i štapnim mikserom sameljite, zatim joj dodajte šećer i sve to lepo stavite na ringlu da se zagreje. Kada se šećer otopi sklonite džem s ringle i stavite ga u staklene tegle predhodno zagrejane u rerni. Džem čuvajte u frižideru i jednom otvorena teglica mora odmah da se pojede.

Liker od aronije

Potrebno vam je: 300g aronije, 100 g listova trešnje (sveže), 4 kašike soka od limuna,  1.5 kilograma šećera, 2 litra vode, 1 litar lozovače, 1 limun, 1 grana ruzmarina, prstohvat karanfilića.

 Priprema likera: Dobro oprati list trešnje i aroniju. Zatim sve to staviti u dublju šerpu, preliti sa vodom i staviti na ringlu da provri. Dodati šećer i karanfiliće i mešati dok se šećer ne otopi. U još vrelu vodu dodati sok od limuna, jedan ceo limun isečen na četvrtine i grančicu ruzmarina. Kada se malo ohladi sve dobro izgnječiti i ostaviti preko noći da se dobro ohladi. Ujutru smesu procedite i stavite u staklene flaše.

 Slatko od aronije:

Potrebno vam je: 1 kg aronije, 1 kg šećera, 150 ml vode, 100 ml ruma, 2 vanilina šećera.

 Priprema slatka: Aroniju dobro operite i u nju sipajte šećer pa tako ostavite da odstoji preko noći. Ujutru dodajte vodu i rum i kuvajte dok ne provri a onda smanjite temperaturu i pustite da se smesa krčka 10 do 15 minuta. Mešajte samo ako morate da se bobice ne raspadnu. Kada skinete s ringle sipajte vanilin šećer i promešajte još jednom smesu. Pustite da se slatko ohladi a onda ga sipajte u sterilisane tegle. Jednom otvorena tegla čuva se u frižideru.

Lek od aronije protiv šećera i holesterola:

Potrebno vam je: 40 bobica suve aronije, voda.

Priprema leka: Uveče 40 bobica potopite u vodu (2 dcl), a ujutru staviti tu vodu sa bobicama da provri 2 do 3 minuta. Zatim skinuti s ringle, pa popiti čaj na prazan želudac i pojesti bobice. Postupak ponavljati 40 dana.

ordinacija.tv

Izvor;organicnet.co

Poslednji tekstovi