Arnika za zarastanje rana, lečenje infekcija na koži, rana, opekotina, iščašenja zglobova, modrica

222

Biljka arnika je poznata kao efikasan lek iz prirode za zaceljivanje rana. Bogata je eteričnim uljima, gorkim materijama, sadrži smolu, tanin, inulin, kamfor, karotenoide, flavonoide i saharoze. Za lek se koriste cvet, listovi i koren.

Arnika ima antibakterijsko, antiseptično, antifungalno i protivupalno dejstvo. Uspešno se bori protiv štetnih mikroorganizama i sprečava razmnožavanje bakterija i gljivica. Podstiče formiranje granularnog tkiva što ubrzava proces zarastanja rana. Koristi se za lečenje infekcija na koži, rana, opekotina, uboda insekata, iščašenja zglobova, modrica. U iste svrhe od ove biljke proizvodi se tinktura, ulje i puder.

Melem od cvetova arnike

Jednu veliku kašiku suvih cvetova preliti sa 250 mililitara proključale vode. Posle deset minuta dodati još 250 mililitara vode i melem se može već koristiti. Njime natopiti čistu maramicu ili gazu, pa obložiti obolelo mesto na koži. Oblog držati najmanje pola sata, a proces ponoviti nekoliko puta u toku dana. Ne preporučuje se jača koncentracija arnike u melemu od ove, da ne bi došlo do preteranog nadraživanja kože.

Izvor: novosti.rs

PODELI