Antikovid LEK “Molnupiravir” je stigao u SRBIJI: Evo kako deluje i kome je namenjen

1116

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) odobrila je za upotrebu “molnupiravir”, pilule protiv koronavirusa, koje proizvodi američka farmaceutska kompanija MSD (Merk, Šarp i Doum), rekla je juče Jelena Mitrašinović, predstavnica ALIMS.

Ovaj novi lek je, podsetimo, Srbija dobila 15. decembra, među prvima u svetu. – Svi u ALIMS smo radili danonoćno. Očekujemo da bude dostupan pacijentima narednih dana. Lek će biti primenjivan samo prema preporuci lekara i očekuje se da će to biti u kovid ambulantama – rekla je Mitrašinovićeva za RTS i dodala:

– “Molnupiravir” je oralni antivirusni lek koji se primenjuje kod blagih do umerenih formi kovida 19 kod starijih od 18 godina koji imaju koronu. Da bi lek bio primenjen, pacijenti moraju da imaju bar jedan od faktora rizika za razvoj težih formi: da budu stariji od 60, da imaju dijabetes, da su gojazni sa indeksom telesne mase iznad 30, da imaju tešku opstruktivnu bolest pluća, ozbiljne bolesti srca ili aktivni malignitet.

Ona navodi i da je u kliničknim studijama pokazana značajna efikasnost leka i da za 30 odsto smanjuje broj hospitalizacija i smrtnih ishoda.

– U studijama je najčešće kao neželjena reakcija prijavljivana dijareja kod tri odsto ispitanika, glavobolja, mučnina i vrtoglavica, ali to su neka uobičajena neželjena dejstava koja prate veliki broj lekova – ističe Mitrašinovićeva. Podsetila je i da Srbija u prvom kvartalu sledeće godine očekuje lekove protiv korone kompanije “Fajzer”.

– Lek “pakslovid” kompanije “Fajzer” predstavlja kombinaciju dva virusna leka. Mehanizam dejstva mu je malo različit u odnosu na “molnupiravir”, ali mu je suština ista – da smanjuje replikacija virusa u organizmu. Za taj lek se očekuje još veća efikasnost, ali treba sačekati realan životni ciklus tih lekova da bismo videli njihovu pravu efektivnost – smatra Mitrašinovićeva.

Izvor: .kurir.rs

PODELI