Anis

1951

Anis  je plod malog orijentalnog zimzelenog drveta koji se može naći u divljini, u vlažnim šumskim oblastima poreklo vodi iz jugozapadne Kine i severoistočnog Vijetnama i pripada porodici magnolija.  Ono što odlikuje anis jeste smeđo – žuta boja, čijoj atraktivnosti doprinosi i karakterističan zvezdani oblik.Takođe, poznat je i pod nazivom kineski zvezdasti anis, kao najrasprostranjeniji i jestive vrste. Njegovi aromatični plodovi u obliku zvezdice upotrebljavaju se isključivo osušeni i prikupljaju neposredno pre sazrevanja i suše na suncu kako bi postigli punu zrelost i karakterističnu smeđu boju. Lekoviti delovi biljke anis su plod, odnosno zrelo seme, koje sadrži eterično i masno ulje, proteine, ugljene hidrate. Dominantni sastojak eteričnog ulja je transanetol od koga i potiče specifična aroma i slatkast ukus. Poseduje vitamine A i C, folnu kiselinu, kao i minerale kalcijum, magnezijum, fosfor, kalijum. Da bi bilo što delotvornije seme se skuplja isključivo po suvom vremenu, u avgustu i septembru kada plod dozreva. Ubrane semenke se raspoređuju na toplom i prozračnom mestu, pri čemu se tokom sušenja obavezno okreću. u lekovite svrhe upotrebljavaju se semenke anisa koje mogu biti cele, izgnjecene ili samlevene.

Seme anisa deluje protiv nadimanja, umiruje grčeve, jača želudac i pospešuje varenje. Da bi eliminisali mučninu nastalu zbog previše masne hrane, jakih začina ili preprženih jela, treba tri do četiri puta dnevno piti anisov čaj. Za pripremu caja najbolje je prethodno malo nagnjeciti seme pa ga preliti kipucom vodom. Na 2 dl vode obicno ide oko 1/2 kafene kasicice anisa. Nakon toga potrebno je sacekati 15-tak minuta, procediti i piti dok je topao. seme anisa se preporučuje kao delotvorno sredstvo koje čisti krv i jača nerve. Preporučuje se i za čišćenje nakupljene sluzi iz pluća, želuca, mokraćne bešike i bubrega, ali i za regulisanje neredovne menstruacije. Preporučuje se i osobama koje pate od nesanice kao i dojiljama jer pospesuje lucenje mleka. Pristalice narodne medicine savetuju da grickanje semenki anisa zaustavlja stucanje

Lekovitost anisa u najvecoj meri dolazi iz njegovog etericnog ulja koje je od davnina je u upotrebi za smanjivanje apetita. Takođe, ulje se pokazalo uspešnim i u pospešivanju cirkulacije i uklanjanju celulita kao I za musku potenciju.

PODELI