Ananas ublažava bore na licu i podstiče regeneraciju kože

2233

Ananas se razvija na biljci koja ima izgled žbuna sa tankim stablom i velikim i čvrstim listovima. On  je voćka cilindričnog oblika prečnika od 10 do 20 cm i dužine oko 30 cm. Težina zrelog ananasa može da bude i preko 5 kilograma. Oko sočnog ploda nalazi se voštana čvrsta kora koja ga štiti. Boja ploda je kombinacija bele i žute boje.

Pored brojnih dijeta koje se baziraju upravo na unošenju ananasa uz svaki obrok, ovu voćku treba jesti i zbog njenog lekovitog dejstva. Ananas pored ubrzavanja metabolizma i činjenice da vam pomaže da se oslobodite za kratko vreme viška kilograma sadrži moćan antikancerogeni sastojak, pokazala su skorija istraživanja. Ipak, kako bi ova voćka ušla u široku primenu protiv ove opake bolesti potrebno je još istraživanja.

Ananas kao jedan od sastojaka u ishrani, veoma je bitan za sprečavanje pojave upale mišića. Ananas predstavlja prevenciju upali mišića zahvaljujući enzimu pod nazivom bromelin. Zbog prisustva ovog enzima u ananasu, ananas se ubraja u red namirnica koje se posebno preporučuju za konzumiranje posle treninga odnosno posle fizičke aktivnosti, kada je telo podložno mogućoj upali mišića, uzrokovanoj prekomernim naporom. Takođe, upravo ovaj pomenuti enzim koji je sadržan u ananasu deluje na metabolizam tako što pospešuje sagorevanje masti u organizmu i zbog toga se još jednom ova namirnica preporučuje u ishrani, ovog puta sa ciljem, ako želite da se oslobodite viška kilograma. Na gubitak i smanjenje kilograma, istovremeno utiču i voćne kiseline i prisustvo vitamina C u ananasu koji takođe uzrokuju topljenje masti.

U ananasu je sadržan i vitamin B, koji poboljšava normalan rad i funkciju nervnog sistema i doprinosi boljem i zdravijem izgledu kože, kose i noktiju.  Sadržan je i mangan, koji sprečava nastajanje osteoporoze.

Ananas takođe snižava krvni pritisak, normalizuje probavu i sprečava pojavu retke stolice ili je uklanja.

Preporučuje se kod bržeg zarastanja rana, odnosno kod brojnih povreda i kod uganuća. Ananas je dobar za ljudski organizam jer potpomaže održavanju čvrstine kostiju, ali verovali ili ne ublažava bore na licu i podstiče regeneraciju kože.

Ananas treba jesti ako imate upalu pluća, ali se savetuje i kod grebanja u grlu i kod anoreksije. . Ukoliko prodre kroz kožu, može da izbledi “staračke pege” ili ih potpuno eliminiše. Potrebno je da se ta mesta redovno mažu vatom natopljenom sokom od ananasa.
Zbog veće količine šećera, dijabetičari bi trebalo da ga izbegavaju.

 

PODELI