Alergo test

5925

Koja je svrha alergoloških kožnih proba?
Alergološke kožne probe su nezamenjive u otkrivanju alergena koji su uzročnici alergijskih reakcija. Alergijski testova su brzi, efikasni i bezbedni za izvodjenje, a omogućavaju u potpunosti postavljanje dijagnoze.

Kada se rade alergološke kožne probe?
Alergološke kožne probe na nutritivne i inhalacione alergene se rade ukoliko osoba ima česte alergijske kijavice (alergijski rinitis), curenje nosa, suzne oči, kašalj u toku dužeg perioda koji nije izazvan infektivnim uzrocima, promene po tipu urtikarije na koži posle odredjene hrane ili u odredjenom periodu godine.

Kako se pripremiti za alergološke kožne probe?
Potrebno je da ispitanik pre ovog testa minimum 5 dana ne koristi nista od lekova za alergiju (antihistaminici).

Kako se rade alergološke kožne probe?
Jedna kap tečnosti, koja sadrži rastvoren alergen (supstanciju koja izaziva alergiju kod nekih ljudi), stavlja se na Vašu kožu, uglavnom na podlaktice. Površni sloj kože se malo zagrebe kako bi se omogućio kontakt alergena sa ćelijama potkožnog sloja . Ukoliko ste alergični na neki od testiranih alergena, na tom mestu će se posle određenog vremena pojaviti crvenilo, otok i svrab. Lekar će obaviti merenje odgovora na alergen posle 20 minuta od uboda, a zatim će rezultate uporediti s Vašim simptomima i to će mu pomoći da ustanovi uzrok alergije i da Vam da savet o tome šta morate da izbegavate. Probe se izvode na najčešće poznate inhalacione alergene ( grinje, budj, poleni trava i drveća, ambrozija, perje, prašina) i/ili nutritivne alergene (mleko, žumance, belance..)

dr sci med Saša Milićević
Pedijatar

PODELI