Alergijska kijavica

1608

Alergijska kijavica odnosno alergijski rinitis, predstavlja grupu onih oboljenja koja su vrlo zastupljena. Smatra se da svaki četvrti čovek na svetu ima neki oblik alergijske kijavice.
Karakteristike su: učestalo rafalno kijanje, začepljenost nosa, sekrecija iz nosa koja je obično bistra, suzenje i svrab očiju.
Javlja se u dva oblika: sezonski i perinealni.

Sezonska alergija
Sezonska alergija javlja se najčešće u proleće sa najčešćim sezonskim alergenima: polen biljaka, trava i korov (ambrozija, topola, lipa)

Perinealna alergija
Perinealna alergija javlja se tokom čitave godine a najčešći alergeni su: grinje, prašina, životinjska dlaka, duvanski dim.
Dijagnostika ovog oboljenja je prilično jednostavna i ne zahteva složene procedure, najvažniji su podaci koje dobijamo od pacijenata u kojim trenutcima se javljaju i kakvi su simptomi, ako su pritom alergijske kožne probe pozitivne to je sasvim dovoljno.
Preventiva označava korišćenje terapije koja se daje u periodu kada pacijentu može dost apomoći a to je u pred sezoni npr. ako pacijent ima tegobe početkom aprila – sa terapjom mora da započne već u martu.
Terapija se sastoji od tzv. antihistaminika odnosno lekova koji sprečavaju alergijsku reakciju i od lekova koji se direktno aplikuju u nos, inhalatornikortikosteroidi.
Teško je izlečiti alergijsku kijavicu ali pacijent može da se uvede u stanje da može normalno da funkcioniše.

dr sci med Saša Milićević
Pedijatar

PODELI