NaslovnaLekariSaveti lekaraAlergije tokom leta – koje su najčešće i kako se leče?

Alergije tokom leta – koje su najčešće i kako se leče?

Ako vas u letnjem periodu muče kijavica i promuklost moguće je da ste alergični na polen. Koje alergije su najčešće i da li postoje posebna uputstva za putovanja?

Alergije nisu izlečive, ali sa njima može živeti uz dobru terapiju. Terapija zavisi od toga na šta ste alergični, da li je u pitanju polen ili ambroziju, grinje ili alergija na neku vrstu hrane.

„Najčešća vrsta alergija koja se leti javlja je na polen i travu, u avgustu kreću alergije na polen i korov, poput crnog pelina i ambrozije. Takođe treba spomenuti nešto opasnije alergije, poput uboda ose, pčele istršljena, koje mogu izazvati teže alergijske reakcije. Kada su u pitanju alergije na hranu, govorimo o osam alergena, ali je u ovom periodu fokus je na ribi i morskim plodovima. Ukoliko putujete na destinacije poput Grčke i Turske potrebno je obratiti pažnju na jaja, orašaste plodove, pre svega kikiriki“, kaže za N1 osnivač i predsednik Udruženja Alergija i ja, Snežana Šundić Vardić.

Ona dodaje da se javljaju i kontaktne alergije, alergije na koži, takođe su prisutne i reakcije na sunce i na znoj.

Kada govorimo o alergiji na sunce, hzapravo govorimo o reakciji na sunce koja se prepoznaje kao i svaka druga alergija. Da ste alergični saznajete preko određenih simptoma, s tim da ne mora da znači da ćete svaki put odreagovati.

Kako se alergije drže pod kontrolom?

Snežana Šundić Vardić navodi da je pre svega važno izbegavati alergene.

„Prevencija je veoma važna. Na sajtu Udruženja Alergija i ja smo objavili preko dvadeset koraka za prevenciju alergija. Higijena doma, lična higijena – pranje kose svaki dan kada je visoka polenizacija. Zatim zatvaranje prozora baš onda kada možemo da spavamo tokom noći, kada su one malo hladnije, tada je koncentracija polena najveća“, objašnjava Šundić Vardić.

Ona dodaje da treba obratiti pažnju na klima uređaje, ali i na kućne ljubimce.

Prema podacima ove godine su simptomi alergije gori nego inače, a kao glavni uzročnik se navode klimatske promene.

Sagovornica N1 kaže da alergije jesu u porastu i da je to globalni problem . Na to je uticao i sam čovek, kao i hrana koju jedemo, voda koju pijemo i naravno klimatske promene, ali i zagađenje vazduha.

„Posebno bih napomenula da ove oluje koje se dešavaju, kod osoba sa alergijama i respiratornim problemima mogu da dovodu do pogoršanja, kao što je to slučaj kod astme, zato što se čestice u vazduhu lako raspršuju i lakše dođu do nosne duplje i pluća. Broj poziva u poslenje vreme je bio povećan baš iz tog razloga“, ističe ona.

Lečenje

Kada je u pitanju prevencija važni su odlasci kod izabranog lekara i alergologa. A što se terapije tiče, ona postoji.

„Imuno terapija konkretno daje bolje i dugotrajnije rezultate. Postoiji imuno terapija za inhalatorne alergije, na polen, ambroziju, grinje, ali i ubode insekata. Kada je u pitanju imuno terapija na hranu, ona u našoj zemlji nije lako dostupna, pa pacijenti, uključujući i decu, sa ovom vrstom alergija terapiju dobijaju u inostranstvu“, kaže Snežana Šundić Vardić.

Izvor: n1info.rs

Poslednji tekstovi